Tiden går og to års forberedelser er snart slut. Jeg fik lidt ekstra tid da vores ekspedition blev udskudt fra 2018 til 2019. Men alligevel går det stærkt her sidste tid, fordi det er her mange ting, der først kan laves og falde på plads her til sidst.

2. Thule til Thule ekspedition” starter den 12. feb. 2019, når vi flyver fra Danmark. Vi skal bruge 1-2 uger på at blive klar, men så snart vi følger så klar, så køre vi. Vi har omkring de 100 dage til at gennemføre turen.

Der efter kommer vores familier op og afslutter turen. Så først den 10. juni er vi retur igen.

Her er en lille opsamling på hvad der er sket det sidste stykke tid.

 

Kontrol af hundene

I december var jeg 8 dage i Qaanaaq, Grønland og møde de hunde vi har lejet. Så jeg kunne se om de virkede ok, møde fangeren Paulus jeg har lejet dem af. Samt få aftaler på plads bl.a. med Hans fra Hotel Qaanaaq, store hjælp.

Jeg har ude og køre med 14 af de 16 hunde, med Paulus en dag og se til andre der fiskede Hellefisk. Samt jeg var selv ude og køre en tur med 6 af hundene.

Det specielle er at der er totalt mørkt. Men der er noget genskind fra månen og stjernerne.

Det kan du se en video af her (der er en lille smule lyser i virkeligheden)

 

Laver skagler til hundene

I forberedelsen laver jeg også forskellige træksystemer til hunde.

Jeg laver skagler til den enkelt hunde, når vi køre i det der hedder ”vifte”, den måde Grønlænderne køre. Det gjorder vi også i Slædepatruljen Sirius, men her køre vi også i Nome, som i Canada og Alaska. Men den har jeg købt færdig.

Nome er god til blød sne og tæt terræn, som skov. Her træder hundene spor til hinanden. Og den enkelte hund er meget låst og der ved mere effektiv. Men med 16 hunde er der også meget langt ud til førerhunden.

Vifte giver en korte afstand til hundene. Hundene er mere fri og ofte mere sociale og glade da de løber side om side. I blødere føre kan man korte et antal af skaglerne. Så de løber i flere afstande.

Fordele ved kun at køre vifte er man undgå den tunge Nome og det er så simpelt at lave og bruge. Mange fanger bruger også skaglerne til at tøjre hundene om natten.

Men vi har valgt at have begge med og tøjre hunde i en ”rejsekæde” så vi kan tag selerene af hundene og tørre dem. Samt de kan ikke bide sig fri.

Her er en video, af jeg laver skagler og ser tv. Det er om at udnytte tiden.

-0-

Det er lidt af de ting jeg laver.

Ud over alt logistikken og møder med POLOG som hjælper os med alle flyene vi skal bruge til os og få depoter ud. Tilladelser, forsikring og de forskellige grantier man skal stille er på plads.

Nu her er jeg ved at få alt maden ind, som skal pakkes i dagsposition. Samt alt skal testes og pakkes færdigt. Så jeg kommer ikke til at kede mig i januar.

Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.