Erik B. Jørgensen og hans makker “Røde” ved Slædepatruljen Sirius

Jeg har igennem de sidste mange år lavet rigtig mange ekspeditioner, mest for mig selv, men også med min datter, kæreste, gode kammerater og med ”kunder” over den Grønlandsk Indlandsis. Ekspeditionerne kræver alle masser af forberedelse og koster noget mere end normale ture og hvad mange andre laver.

Nu er planlægningen i fuld gang til “2. Thule til Thule ekspedition” i 2019. I den forbindelse har jeg lagt billeder og video op af forskellige ting, som kasser, bygning af hundeslæde, telt model ”Slædepatruljen Sirius”, mv.

Heldigvis fører det til masser af kommentarer og spørgsmål. Herunder vil jeg komme ind på to af de store.

 

Hvem rejser jeg med? (Kan jeg komme med på “2. Thule til Thule ekspedition”?)

Jeg får rigtig mange henvendelser, hvor folk spørger, om man kan komme med på “2. Thule til Thule ekspedition”, når jeg lægger noget op her på bloggen eller på sociale medier.

Jeg kan med det samme sige NEJ, det kan du/man ikke, det er vores lille eventyr! Jeg forstår og glædes over den store interesse, og jeg kan let forstå eventyrlysten, det er også meningen med det hele.

 

Hvem rejser jeg med!

Personligt rejser jeg kun med folk, jeg kender rigtig godt. Det er ekstreme ekspeditioner, folks færdigheder skal være gode, og jeg skal kende dem godt.

Jeg ville aldrig rejse med en, jeg ikke kender godt og som ikke har ret meget erfaring. Det kan jeg gøre, med dem jeg har guidet over Indlandsisen, da det er noget vi træner til og det er en tur netop for at få erfaringer, som jeg laver for ”løn” og tjener penge på. Det vil jeg aldrig gøre på en ekspedition for sjov.

Når det bliver hårdt, koldt og man bliver sulten på en ekspedition, så kommer der let konflikter, hvis man ikke kender hinanden rigtig godt, og vi har snakket procedurer igennem på forhånd.

Så til jer der drømmer om at lave jeres egen ekspedition, tag det i små skridt. Skrab erfaringer sammen. Rejse alene eller med en nøje udvalgt rejsemakker, du stoler på og kan holde ud – også når det bliver hårdt. Jeg har mødt alt for mange, hvor makker valget ikke var det rigtige og det endte ikke godt.

 

Hvilke færdigheder har jeg og min makker

“2. Thule til Thule ekspedition” er en hundeslæde ekspedition ud fra Qaanaaq i Nordvestgrønland, hvor vi kører ud i et af de mest øde områder i verden, i næsten 4 måneder. Vi forventer ikke at møde nogle mennesker, max. et slædehold fra Slædepatruljen Sirius.

Det kommer til at forgå i temperaturer ned til minus 50 grader, mens vi køre hundeslæde og står på ski.

Det er ikke en ”først gangs tur” hvis man skal på vinter ekspedition, den her ekspedition er nogle færdighedstrin op.

For mig personligt er det vigtig, når jeg laver ekspeditioner, at jeg laver ”en ny ting ad gangen”. Det vil sige, at hver ekspedition kun må hver en ny stor udfordring, fordi så har jeg meget større chance for at gennemføre og få en god ekspedition. Det handler om at tage mine færdigheder frem i et sikkert og fornuftigt tempo.

Den her ekspedition, er mere tilbage til noget velkendt hundeslæden, men som nok skal give lidt udfordringer i starten.

 

Hvad har vi af færdigheder for at lave “2. Thule til Thule ekspedition”

Vi begge har kørte i Slædepatruljen Sirius, og krydset Indlandsisen flere gange. For at komme til Slædepatruljen Sirius, kræver det et ½ år optagelse/skole.

Vi var blevet udtaget til de 26 måneders tjeneste i Nordøstgrønland.

Her skal man køre med en makker/kollega, der har været ved Slædepatruljen Sirius i et år, når man kommer op til Grønland. Det er mesterlære, på den måde kan vi lære alt det, vi skal og klare de ting, vi bliver udsat for. Det sidste år er det så en selv, der lærer en anden op.

Efterfølgende har vi begge krydset den Grønlandske Indlandsis flere gange og lavet en lang række ture og ekspeditioner. Bl.a. også “1. Thule til Thule“, der endte med sygdom i 2009.

Så i mange år, har vi fået færdighederne til at være i de områder, samt vi har fået erfaringen til at kunne planlægge og gennemføre en så stor ekspedition.

Erik B. Jørgensen og hans makker Jesper under “Thule til Thule” (1. Thule til Thule ekspedition, i 2009.

 

Hvad koster det at tage på ekspedition i Nordgrønlands ødemarken

Hvad koster det så at tage på ekspedition i den del af verden! Vi skal til Nordvestgrønland, og køre ud fra Qaanaaq. Når vi forlader området omkring Qaanaaq, er der ikke flere byer, der er ikke noget logistik, eller noget som helst.

For at være der i 4 måneder med hunde, så kræver det masser af depoter, da jagt ikke er tilladt og forsvarligt at leve af i dag. Det kræver tilladelser at være i området.

For at få depoter ud kræver det, vi får et chartret fly op og flyver det ud. Det koster rigtig mange penge. Det er ikke så meget antallet af depoter der koster, det er flyvetiden. For at få vores 13 depoter lagt ud, kræver det at et fly kommer op, enten fra Island eller Canada. For at kan lande kræver det ski på flyet og et fly der kan tag de hårdere landinger.

En sådan operation tager 10-14 dage og koster ca. mellem 2 til 2.3 million kroner. Det er stort set umuligt at gøre anderledes eller billigere. De flyver på timepris, så kommer der meget dårligt vejr, bliver det dyre.

Så kommer alt vores udstyr, hundeslæde, leje af hunde, proviant, osv. det er er ikke en så stor del. Ender nok omkring de 500.000 kr.

Da det er et stort projekt, så skal vores familier med op og sende os af sted og hente os igen. Så transport af dem og os op og hjem, samt ophold undervejs og der oppe. Vi skal have alt vores udstyr og mad der op. Det løber op i en 800.000 kr.

Her kunne der spares en 600.000 kr. hvis ingen skulle med op, men det er også fantastisk at vi har fået den mulighed, for at give familierne den oplevelse.

Så kommer det løse. Så vi forventer at ekspeditionen ender med at koste omkring ca. 3,5-4 million.

Det er penge vi har skaffet via en forretningsmand, I ikke kommer til at høre noget til, men vi er glade for støtten.

Det er den dyreste ekspedition jeg har planlagt og stået for nogensinde. Vi får hjælp af en masse gode mennesker, med fly, udstyr, godt tøj og en hjælpende hånd med hundeslæde, osv.

Det er et kæmpe projekt, jeg skal dele med en af mine meget betroede kammerater. Vi skal på eventyr igen!

Det vilde er, at de penge kunne gøre en kæmpe ændring i mit daglige liv, og jeg kunne lave vildt mange fede ekspeditioner for de penge. Men det er ikke mine penge, det er penge vi har skaffet til netop det her projekt og ikke andre ting. Så det er en mærkelig følelse og sidde og snakke udflyvning af depoter for over 2 millioner kroner.

Men på udstyrssiden er det meget det, jeg altid gør. Jeg ser på fedt udstyr med mine gode samarbejdspartnere, det er lidt mere jordnært. Det at planlægge det hele, har jeg også gjort masser af gange før, nu er der bare lidt mere udstyr.

Men et noget andet budget end de ekspeditioner, jeg ellers har lavet, som normalt ligger mellem 100-300.000 kr. Bare de beløb er er voldsomt mange penge for sådan en som mig. Det er altid et spørgmsål om prioriteter i livet. Jeg har ikke pensionsopsparing, sommerhus og har valgt at bo i en lille lejlighed. Det gør at jeg netop kan leve af min passion, ved at holde foredrag om mine ture og også om samarbejde og ledelse for virksomheder ude i landet.

Men det er fedt at kunne planlægge en ekspedition i den størrelse. Alle kan tage på ture, men det at tænke tanker, forbedrede og planlægge den, for til sidst at gennemføre den og berette om den senere hen, er noget helt andet. For mig er det federe og netop hvad en ”rigtig” ekspedition er.

Det er en fed følelse af at det er mig/os, der har gjort det her.

Jeg håber, at det kan give et indblik i, hvad det her projekt handler om, og hvor stort og omfattende det er. Det her er en af de ekspeditioner, jeg kun kunne drømme og at få lov til at lave. Ud ved siden af hundeslæden igen, se de glade hunde foran, høre isen og sneen glide under mederne og ved min side af en af mine bedste kammerater. Det betyder meget for os begge, at vi samtidigt kan vise vores familier noget af det vi holder så meget af og noget, der betyder så meget for os. Vi glæder os vildt meget til at vise dem, hvad vi skal og give dem et lille eventyr i vores eventyr. En stor drøm er ved at blive til virkelighed.

Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.