Ofte er det de små ting og detaljer, der gør en ide genial og utraditionel. Derfor gælder det om at få skabt et miljø, hvor alle deltager i løsningsforslag, når der er tid til det.

Du kender det nok. I en flok skal der findes en løsning, og det er altid de samme, der snakker løs og kommer med forslag. Det er også altid de samme, der ikke siger noget, men bare nikker.

De værste steder sker der også det, at når der kommer et mindre godt forslag, så hagler kommentarerne ned over vedkommende, om hvor åndssvagt det er osv.

Nogle mennesker kan tage det, andre ikke. Men det er ikke et godt ide-miljø, fordi selv det mest åndssvage forslag kan have delelementer, der er nytænkende, så det gælder om at få alle med i processen, hvis der skal tænkes store tanker.

Det gælder om at skabe et miljø, hvor alle kommer til og tør sige deres mening.

Ved Jægerkorpset prøvede vi i vores patrulje at få alle med, når der var tid til det. Selvfølgelig kan der være travlt, så der ikke er tid til at snakke om det. Så er det bare på med udstyr, ud i helikopteren og så få at vide, hvad der skal ske.

Men lige så ofte er der god tid til at tænke store tanker. Så hvis vi får at vide, at vi skal angribe et hus inden for 48 timer, og at vi har følgende til rådighed, så fremlægger jeg det for patruljen uden at sige selve planen.

Så skal hver mand i patruljen komme op på skift og fortælle, hvordan han synes, det skal gøres. I den runde er det ikke tilladt at kommentere overhovedet. Ingen forslag er gode eller åndsvage.

Rækkefølgen af folkene er ny hver gang for at få alle med. På den måde kommer de stille også til. Selvfølgelig er det aldrig den første plan, der er den bedste, fordi alle hugger fra hinanden, men nogle gange så kommer der en lille detalje frem i runden, som er helt genial.

Når alle har været igennem, så diskuteres det hele, og den bedste plan stykkes sammen. Dette gør, at vi klarerer os super godt på øvelser, kurser, operationer, osv.

På den måde tør de stille personer komme til, fordi ingen kommer med dumme bemærkninger, og vi løser vores opgave meget mere kreativt.

Så står du som leder af en gruppe, så prøv at inddrage alle folk, når der er tid til det. Skab rammer, hvor alle tør være ærlige og give deres bedste bud.

Det giver bedre løsninger, gladere medarbejdere og bedre trivsel.

Når det brænder på og der ikke er tid til at høre alle, er der en meget større forståelse, fordi folk ved, de nok vil blive hørt, så snart der er tid.

Mvh

Erik

Indlægget er opdateret: 23. december 2017