Chaturanga dandasana til Bhujangasana

Bhujangasana / cobraen har jeg fundet ud af er en yderst kompleks stilling, hvis jeg skal gøre alt korrekt. I starten har jeg helt sikkert været for hård ved min lænd. Men ved at komme rigtigt ned fra Chaturanga dandasana, har jeg fået en helt anden frihed og lethed i Bhujangasana / cobraen. Men lad os se på den.

Overgangen fra Phalakasana / planken til Chaturanga dandasana har jeg beskrevet tidligere, så det er her fra, vi tager udgangs punkt.

Chaturanga dandasana

Chaturanga dandasana til Bhujangasana 1

Når jeg står i Chaturanga dandasana med kroppen stiv som et bræt (1.) og 90 grader mellem overarm og underarm og sænket ned mellem skuldrene (2.), har jeg et perfekt udgangs punkt til at sænke mig ned i Bhujangasana / cobraen

Bhujangasana / cobraen

De første mange gange jeg lavede Bhujangasana følte jeg, at der var meget pres på min lænd, og at det var en ubehagelig stilling. Det er blevet meget bedre, med de aha oplevelser jeg vil løbe igennem her under.

Chaturanga dandasana til Bhujangasana 2

Jeg starter med at sænke hoften ned (3.) men jeg har meget fokus på at min underarm og overarm forsat holder 90 grader (4.), og at jeg aldrig kommer under det.

Ud over det er jeg meget opmærksom på, at jeg forsat holder området mellem mine skuldreblade sænket ned, så jeg føler at skulderbladene rør hinanden. (5.).

Jeg kom til at sænke mig helt ned i starten, og det gjorde, at jeg mistede spændingen i kroppen og mellem skulderne og fik derved en forkert stilling.

Hår hoften rør måtten, strækker jeg mine fødder bag ud og presser tærene ned i måtten, især lille tåen for at få foden lige (6.).

Jeg gør alt, hvad jeg kan for at hele mit ben og fod er så lige ud fra hoften som muligt, så anklen ikke falder ud til siden (7.).

Mit næste fokus er, at mine knæ forsat rører måtten (8.), de kan let komme til at løfte sig.  Så jeg presser knæene let ned i gulvet.

Her fra må hoften, knæ og tær ikke slippe gulvet. Hvis hoften løftes bliver det mere Urdhva mukha svanasana / Opadgående hund

Chaturanga dandasana til Bhujangasana 3

Når mine tær og knæ rør måtten, så forstiller jeg mig at jeg skyder numsen lidt op mod loftet (8.), så mine lårben får plads til at løft bagud / op mod loftet (9.) og væk fra hinanden (10.). Samtidigt med jeg indadroterer lårene (11.). Det giver så meget plads i lænden.

Chaturanga dandasana til Bhujangasana 4

Chaturanga dandasana til Bhujangasana / cobaren

Når jeg har fået mere plads i hoften og lænden, kan jeg suge maven ind og op(12.) og kipper halebendet ind under mig (13.). Samtidigt med at jeg presser mig frem og op i armene (14.).

Her er jeg især opmærksom på at jeg er kommet korrekt ned fra Chaturanga dandasana så mine fingerspidser er ud for  mine brystvorter (15.). Så jeg presser mig op foran min arme (16.)

Hvis hænderne er for langt fremme, og jeg presser mig op bag hænderne, så låser jeg meget i lænden.

Ved at løfte mig frem og op og gør mine sider lange, får jeg meget mere frihed i lænden.

Jeg gør, hvad jeg kan for at slappe af i ballerne. Hvis de spænder, så skaber jeg ikke plads i hoften.

Chaturanga dandasana til Bhujangasana 5

Under alt det, holder jeg mine skuldreblade sænket ned, så jeg føler mine skuldreblade rører hinanden (17.). Det gør, at mit ”hjerte” kan smelte frem (18.). Jeg gør mine sidder så lange som muligt, så jeg får længde på min ryg, så jeg løfter mere frem og op end “bare” op (19.).

Mit hoved prøver jeg at holde i forlængelse af min rygsøjle, så det ikke er hovedet der trækker mig bag over.

Ved at gøre de ting, har jeg fået meget mere frihed og kan komme meget højre og mere skånsomt op i Bhujangasana.

Håber du har lyst til at prøve det af, og det giver mening for dig.

Se video jeg har lavet om det hele:

Erik

P.S: Læs mere om mig og min præmis ” Yogablog præmis, min verden i yoga

Indlægget er opdateret: 30. december 2017