Phalakasana til Chaturanga dandasana

Overgangen fra Phalakasana / planken til Chaturanga dandasana har for mig altid været super nem, fordi jeg har taget pænt mange armstrækninger i mit liv (nogen kalder det armbøjninger). Men det er stille og roligt gået op for mig, at denne overgang i yoga intet har med en armstrækning at gøre. I yogaen skal jeg ned på en helt anden måde. En måde og en bevægelse, der hjælper mig videre i f.eks. Bhujangasana / cobraen.

Det blevet en hel videnskab for mig at bevæge mig korrekt i Phalakasana til Chaturanga dandasana

Phalakasana / planken

Når jeg træder eller hopper tilbage i phalakasana, har jeg altid fuld muskelspænding i hele kroppen, så jeg kan lande så korrekt i stilingen som muligt.

Det der har hjulpet mig meget i stillingen er:

Phalakasana til Chaturanga dandasana 1

Phalakasana, planken

  • At forstille mig, at jeg har et bræt fra hælene og hele vejen op over balderne, skuldrene og hovedet. Som jeg skal rører hele vejen, så jeg er så lige i kroppen som muligt. (1.)
  • Presser hænderne ned (2.) og indadroterer underarmene (3.)og yderroterer overarmene (4.). Se beskrivelse af det og hænder i ”Aha oplevelser i Adho mukha svanasana / hundestrækket”. Så armene bliver som to solide stolper.
  • Når jeg står her, så ”puster” jeg stillingen op på en indånding (5.). Det jeg forstiller mig, at jeg er en ballon, især oppe mellem skulderne, så jeg skyder området mellem skuldrene op mod loftet, så jeg føler jeg bliver lidt rundrygget, uden jeg slipper spændingen i resten af kroppen.
  • På udåndingen synker jeg ned mellem skuldrebladene (6.), så jeg føler at skuldrebladene rører hinanden, men forsat uden resten af kroppen rykker sig det mindste. Først her fra går jeg videre.

Phalakasana til Chaturanga dandasana 2

 Chaturanga dandasana / cobraen

Phalakasana til Chaturanga dandasana 3

  • På udånding efter jeg har smeltet området mellem skuldrebladene ned, sænker jeg mig ned.
  • Jeg gjorde længe den fejl, at jeg sænkede mig lige ned. Det jeg gør nu er, at jeg sænker med ned og fremad ved at skubbe mig fremad med tæerne (7.). Det gør, at jeg får et bedre udgangs punkt til Bhujangasana.
  • Så jeg kommer ned i 90% grader mellem under- og overarm (8.). Men underarmen skal forblive lodret på gulvet. For det kan ske, er det vigtigt, at jeg søger godt frem
  • I al den tid holder jeg området mellem skuldreblandende smeltet ned (9.), tænker hele tiden på, at skuldrebladene skal føles som om, de rører hinanden hele vejen ned. Det er pænt svært ikke at give slip. Men det gør at skuldrene bliver tilbage, en stor hjælp videre til Bhujangasana.
  • Jeg forbliver spændt i hele kroppen, så ikke noget med at lægge hoften ned, jeg står forsat stiv som et bræt, men nu med armene i 90%. Det er Chaturanga dandasana for mig.

Phalakasana til Chaturanga dandasana 4

Nøglen for mig i overgangen fra Phalakasana til Chaturanga dandasana er, at alle mine muskler er spændt, og jeg alene bevæger området mellem skuldrebladene. Jeg søger ligeledes godt frem, når jeg sænker mig ned, så jeg svæver over jorden med armene i 90 grader.

Se video jeg har lavet om det hele:

Erik

P.S.: Læs mere om mig og min præmis ” Yogablog præmis, min verden i yoga

Indlægget er opdateret: 31. december 2017