Træt, våd og kold [Korpset TV2], Foto Lars E. Andreasen

Et grundvilkår som specialstyrkesoldat er, at man ofte er træt, våd og kold i lange perioder. Det er træls for alle mennesker – også for specialstyrkesoldater. Jeg elsker det ikke mere end andre, bare fordi jeg var Jægersoldat eller kørte med vores hundeslæde i Slædepatruljen Sirius.

For at komme igennem de ubehagelige perioder, handler det om at lære at handle på det man kan og lære at stå igennem de ubehagelige ting, man ikke kan påvirke alligevel. Der er stor forskel på at stå igennem ting, forskellige steder. Som Jægersoldat var jeg ofte våd af sved eller vand, og når jeg lå stille kom kulden snigende ind i kroppen, det skulle jeg evne at stå i mod. Opgaven var vigtigere end, hvordan jeg havde det. Så snart der var en mulighed for at passe på mig selv, så handlede det at blive tørret og få varmen, eller hvad jeg ellers kunne gøre for at passe på mig selv og derved også passe på mit team.

Ved Slædepatruljen Sirius kunne det være ekstremt koldt, man fryser og kæmper med kulden, men man må aldrig lade stå til i kulde. Oplever man eksempelvis at kulden pludselig forsvinder, uden man har gjort noget, så er der frostskader på vej.

Ved Slædepatruljen Sirius er der et ordsprog der hedder, ”du kan ikke mærke hvor meget din makker fryser”. Så siger makkeren stop en dag, fordi han ikke kan mærke sin tæer, så stopper vi og får gang i hans tæer, eller slår telt og stopper for dagen. Hvis vi presser hinanden for langt, så kan frostskader skade en for livet, eller det gør, at man ikke kan køre videre og løse sin opgave de næste mange dage. Du har altid tillid til at din makker siger stop, når det er nødvendigt – ikke før, ikke for sent. Den tillid til hinanden kommer af vores optagelse, og at vi begge ved, at det ikke handler om at hoppe over hvor gæret er lavest, men at vurdere en kritisk situation med den rette mængde alvor.

Det er svært at lære, hvornår man siger stop, fordi man har ondt af sig selv, eller stå igennem noget ubehageligt, når er træt, våd og kold fordi man kan og skal, men det er aldrig sjovt. Derfor er det god træning at udsætte sig ubehageligheder i relevante mængder, og presse sig selv. Træningen skal gerne føre til, at man bliver presset som aldrig før, fordi under træning kan man stoppe. Ved at træne vildt kan man lære sin grænser at kende, så når det er ”skarpt”/alvor, så har man lært at arbejde med sine grænser. Ved at træne som et team, lærer man også hinandens stærke og svage sider og lærer at arbejde med dem og også tage hensyn til dem. Derfor elsker jeg også udtrykket ”Train hard, fight easy”, det siger alt!

For at kunne gøre det, er det vigtigt at vide hvorfor man gør ting, hvorfor man er en del af et team, hvad er ens mål!

Jeg har også tidligere skrevet om emnet her:

 

 

Træt, våd og kold i Korpset TV2

Træt, våd og kold [Korpset TV2] mudderkamp, Foto Lars E. Andreasen

I Korpset, sæson 4, tester vi ”aspiranterne” på deres måde at håndtere at være træt, våd og kold i afsnit 5. Vi udsætter dem for rigtigt meget koldt vand og ubehageligheder i et træningsmiljø, hvor vi kan styre rammerne og presse ”aspiranter” langt ud over det, de ville udsætte sig selv for. Vi vil se, hvordan de reagerer. Vi vil se, om de ser ud over sig selv og samtidig kan passe på sig selv i pauserne. Det er forhåbentligt også noget de tager med sig videre i livet.

 

Kan man træne samme forhold selv og i et team?

Du kan også træne dine egne tolerancer, ved at afprøve og udsætte dig selv for nye ting. Du skal selvfølgelig ikke kaste dig ud i koldt vand alene. Når man virkelige presser sig selv, så skal man have sikkerheden på plads og andre folk der styrer det. Du kan kaste dig ud i alle mulige udfordringer du ikke er vant til. Meld dig til lange (cykel)løb, du kan vinterbade og arbejde med din vejrtrækning, og mange andre ting du ikke kan lide eller tror, du ikke kan. På den måde rykker dine grænser, og du lærer dine egne grænser at kende. Selvfølgelig skal du have basis form og forudsætninger for eksempelvis at løbe et halvmaraton eller stille op til et mountainbikemaraton, så du ikke skader dig selv.

Man kan også træne som team og arbejdsplads, ved at lave forskellige senarier og stress test af systemet. Man skal træne, for at være forberedt på nødsituationer i fremtiden. Det er en rigtig god måde at lære mere om teamets stærke og svage sider.

Jeg ved godt, at man ikke har tid til at træne hele tiden, men alle kan sætte lidt tid af. Det hjælper også at snakke forskellige situationer igennem, fordi ved at debattere løsninger og opgaver, så kan man lære rigtig meget.

Du kan se en film/indlæg om det her:

God fornøjelse med at lære dine grænser at kende.

Erik

Foto: Lars E. Andreasen/TV 2

Relaterede indlæg

Indlægget er opdateret: 4. oktober 2023