Indlægget er opdateret: 14. april 2020

Jeg elsker at drage på eventyr ud i den store Vildmark, især i de Nordlige egne. Det er dog vigtigt at huske at bruge vores herlige natur, især den der er tæt på. Det er der nok heller ingen tvivl om jeg gør ud fra mit motto “Eventyret starter i din baghave”, med masser af mikroeventyr.

Jeg bliver gang på gang overrasket over hvor skøn natur vi har, selv tæt på by, vej og andre befærde steder.

Et godt eksempel er Mølleåen. Jeg boede i Lyngby i 4,5 år før jeg tog Mølleåen ud til havet. Jeg havde hørt om det var en god og smuk tur, men det blev mere til mindre ture og ture andre steder i baghaven.

I efteråret 2017, i efterårsferien, tog min datter og jeg en tur fra Frederiksdal Kanoudlejning/hotel, ud af Mølleåen til havet i Øresund og tilbage igen. Vi brugte 2 dage. Tog sendt af sted en eftermiddag, så vi endte med at padle i mørke. Så tog vi en overnatning og forsatte til havet og retur til Lyngby Sø igen, over en lang dag. Vi overnattede i Lyngby Sø, før vi slut af ved Frederiksdal Kanoudlejning/hotel igen.

En fantastisk tur!

Det gentog jeg igen her den 5-6 juni 2018. Denne gang skulle vi på ”Tys Tys tur”. Svigermor laver små “Tys Tys ture” for sine børnebørn. Små hemmelige ture. Så åres julegave til svigermor fra min kæreste og jeg, var en “Tys Tys tur”, der så blev i vores egen baghave. En tur ud af Mølleåen fra Frederiksdal til Øresund, med overnatning ved havet, og padlede hjem dagen efter. Så vi drog 3 person afsted i min dejlige kano, der har været brugt på de to første “Far og datter i Vildmarken” ture, så den ser godt brugt ud. Det var en herlig tur, sjovt at vise svigermor der er opvokset og har boet i området i mange år, den del. Hun har gået Mølleå stien og i området mange gange, med bare det at komme ned på åen, så er det noget helt andet.

Her kan du se lidt fra begge ture.

Musik: Banjo Vibe, by Family

Musik: Valkiriya In Love, by Country Western Guitar

Du kan også se en efterfølgende tur her: Mølleåen og Dyrehaven, i packraft og vandrestøvler [Mikroeventyr]

Mølleåen

Mølleåen er en lille perle her i baghaven, næsten igen mennesker og skøn natur. Hvis man vil padlede den, er det nærliggende at starte ved Frederiksdal Kanoudlejning, der kan man leje kano, udstyr og kanovogn, hvis man ikke har selv. Så kan man padlede ned af kanalen til Lyngby sø og videre ud af Mølleåen. Her fra venter der 8 overbæringer, fra få meter til 800 meter, før man rammer Øresund. Det er også derfor der stort set ingen mennesker er efter de to første overbæringer.

Det er en eventyrlig å, da åen er smal og går by og videre ud igennem skønne områder, med masser af historiske bygninger. Mølleåen har været brugt som vandkraft til gamle fabrikker, der har lavet kobber, strømper, farve stof, knive, madrasser og meget andet. Søerne og Mølleåen har også være en stor del af befæstningsplanen for København, det er derfor der er en kanal fra Furesøen til Lyngby Sø i dag. Så man kan følge det historiske spor.

Mølleåen løber også igennem Dyrehaven, her er det som om at padle ind i junglen, her er stille og masser af dyr. Selv om vi stort set er midt i byen, bliver det spænende hvad der venter om næste hjørne. Selv om man kan høre tog, s-tog og motorvejen, ind i mellem.

Der er også flere overnatningspladser undervejs, dem kan du altid se på www.udinaturen.dk

Selve Mølleåen starter ved Bastrup Sø og er samlet 36 km, her fra løber den igennem de store søer Farum sø, Furesøen og Lyngby sø. (Vær opmærksom på der er regler for hvem der må padle på Farum Sø). Fra Frederiksdal til Øresund er der ca. 13 km. For os i stille tempo og med alle overbæringerne tog det ca. 4 timer.

Aktiviteter undervejs

Der er flere ting man kan lave undervejs. Det oplagt er at nyde naturen og dyrelivet. Hvem kan se de forskellig dyr og hvad er det? Der er også historien at dykke ned i, det er det gode når der er telefondækning, at meget information kan findes undervejs.

Der er også et herligt lille kano-orienteringsløb, som min datter og jeg havde meget sjov ud af at løse på vores tur. Det kan du finde her ved ”Lyngby Orienteringsklub” har lavet, se og print det her!

Info om Mølleåen

Det er  bare et eksempel på en dejlig naturoplevelse, de findes alle steder i vores land. Så det er bare om at tjekke din baghave ud.

Erik

Relateret indlæg

Alle Erik B. Jørgensen bøger og friluftsliv/outdoor. Grafik til shop hvor bøger kan købes.