[Korpset TV2] “Aspiranterne” på orienterings march, møder Instruktør Erik B. Jørgensen. Test af tillid og evner. Foto: Lars E. Andreasen/TV 2

Hele vores sociale liv og samfund er bygget op omkring ”tillid”. Vi Dansker er også kåret som nogen af de mest tillidsfulde i verden. Nok fordi vores samfund er bygget op som det er.

Tillid er også alt afgørende for mig når jeg skal arbejde sammen med nogen. Det er kort sagt nøglen til succes for os alle.

I ”Korpset” afsnit 4, er det overordnede emne ”tillid”. Er der ikke tillid, er der sjældent et godt samarbejde. Er der ikke et godt samarbejde, så har man ikke et stærkt team.

Vi tester i det her afsnit om der er tillid mellem ”aspiranterne”, og hvordan de håndterer at få vide, der ikke er tillid, eller de arbejder sammen med en de ikke har tillid til.

Vi ser hvor svært det er, når man skal sige, hvem man har mindst tillid til. Det fører faktisk til en ”aspirant” melder fra, uden de andre får mulighed for at udtrykke hvad de mener. Det viser hvor stæk en følelse og vigtighed det har at føle tillid og anderkendelse.

Vi sætter også folk sammen, så vi mener de har mindst tillid til hinanden. Målet er at se, hvordan de arbejder sammen. Det er under orienteringsmarch, injektion, saltvandsindsprøjtning i hinandens lår og nasal tube, de skal stikke ned i næsen på hinanden. Alt sammen noget hvor vi kan observere hvordan de er over for hinanden, tøver de? Viser de manglede tillid til den andens færdigheder?

Hele optagelsen til Jægerkorpset bygger på, at man vil det 100% uanset, hvad man bliver budt. Det fører også til at man finder ud af, at man ikke kan klare optagelsen til Jægerkorpset alene. Man bliver nødt til at finde nogen at få hjælp fra. Det kræver tillid at kunne bede om hjælp fra andre. Det kræver at man finder en lille gruppe at samarbejde med.

Det er vigtigt for Jægerkorpset at se, at kommende Jægersoldater kan finde ud af at samarbejde og kan vise svagheder over for andre. Derfor skal vi også kunne sige, hvis vi er pressede, trætte eller har brug for hjælp. I Jægerkorpset kan vi ikke bruge supermænd, der vil det hele selv. Alt kræver samarbejde. Fordi sammen er vi stærke.

Så er der en ”aspirant”, der ikke formår at finde en gruppe og nogle at arbejde sammen med, så forsvinder han som oftest. Det er svært at holde motivation alene. Alle får brug for hjælp og støtte.

Er en ”aspirant” en egoist, eller ikke passer på sig selv, så bliver han en belastning for et team og er ikke gjort af det rette stof til vores verden.

 

Tillid er vigtig alle steder!

[Korpset TV2] “Aspiranterne” giver indsprøjtninger i hinandens lår. Test af tillid. Foto: Lars E. Andreasen/TV 2

Tillid er vigtig alle steder. Vi kender det fra vores bedst venner og veninder. Vi har brug for personer vi kan fortælle og vende ting med.

Men tillid behøver ikke være = bedste ven. Jeg har haft masser af kolleager i Jægerkorpset, som jeg ikke gad hænge ud med privat. Men til enhver tid ville jeg lægge mit liv i hans hænder, fordi jeg havde fuldstændig tillid til hans evner og dømmekraft på de opgaver, vi skulle løse sammen.

I min optik handler det om i alle organisationer at skabe et miljø hvor der er tillid.

Der skal være tillid til man vil hinanden det bedste, og at man kan give udtryk for sin mening eller komme med forslag, uden det bliver brugt mod en.

De temaer, vi allerede har set i ”Korpset” har også betydning for temaet ”tillid”.

Nej, det er ikke i alle organisationer, vi nødvendigvis har tillid til alle. Men det er vigtigt at være bevidst om, hvad det gør ved teamet, og de opgaver der løses, hvis der ikke er tillid mellem deltagerne i teamet. Det kan være svært, men kan være værdifuldt at tage en snak om en eventuel manglende tillid blandt kolleger.

Jeg har hørt om teams og organisationer i erhvervslivet, hvor det faktum at du er blevet ansat er nok til, at du bliver udvist tillid. Det er en fantastisk oplevelse at komme ind et team, der har tiltro til, at lederen og organisationen har gjort sig umage med udvælgelsen. At udvise tillid til et menneske, du ikke kender endnu, kan for nogen være grænseoverskridende, men min erfaring er, at det kan gøre noget rigtig godt ved samarbejdet.

Jeg har også hørt om teams, hvor ”man skal vise sit værd” eller ”gøre sig fortjent” til tillid. Det er en svær start i blandt nye kolleger.

Erik

Relaterede indlæg

[Korpset TV2] “Aspiranterne” lægger Nasal tube i hinandens næser. Test af tillid. Foto: Lars E. Andreasen/TV 2

Indlægget er opdateret: 4. oktober 2023