Sikke en morgen, næsten vindstille og jeg kunne se og mærke solen i teltet. Dejligt at starte dagen på den måde. Ikke noget med regntøj i dag, dog gators da der er en del fugt på det hele.

Var træt i min muskler da jeg gik. Jeg prøver altid at gå jævnt og stille og roligt. Så tror jeg på, at jeg har mindre chance for skader, hvis jeg skulle træde forkert. Jeg lige om flyder igennem terrænet, sådan skulle det gerne være. De først 30 min. flød ikke videre godt. Ud over jeg var træt, så var det blødt og en del buske og sno sig igennem. Men stile og roligt åbnede det op til åben skov, der var helt ok at gå i.

Det kom lige en enkelt forhindring i time to. Kunne pludselig høre en flod bruse. Hvad var det? Der skulle ikke være nogen stor flod her. Kunne mærke mine små tiks begynde. Kom til en dyb slugt, måtte 30 højdemeter ned, til floden.

Heldigvis var det på grund af slugten, at den lød så voldsom. Der kom meget vand ned, men den var kun 4 meter bred, og jeg fandt et sted med store sten. Så jeg kom let over i vadestøvler.

Var dejligt at gå i den åbne skov, altså efter jeg havde gået de 30 højdemeter op igen.
Mange fugle følger mig på vej, og der er rigtig mange egern for tiden. Jeg så en enkelt rovfugle af en art, kunne ikke nå at se, hvad det var. Tænker noget falk. Tænk sig der var lidt vind, så der var næsten ikke nogen myg.

Jeg nærmede mig stille og roligt dagens udfordring, den store flod. Jeg kunne skimte den nede til venstre engang i mellem, når træerne åbnede op. Men på den anden siden af floden var der fortsat store vådeområder. Så jeg holdt opad, dem skulle jeg ikke over til.

Efter 4 timer kom jeg frem til de sving på floden, jeg havde udset mig. Jeg valgt et sted lidt før. Her kunne jeg udnytte et lille sving, der sender vandet ud mod midten. Herfra havde jeg 400 meter næsten lige stykke, der så drejer let, så jeg ville blive hjulpet over hvis jeg kom der ned. (Billede 1)

Floden var bred 40-50 meter, og der er godt nok gang i vandmasserne. Det er så tydligt at se, at floden står meget højere end normalt. Fordi i flod siderne er vandet oppe i det grønne, og der står træer i vandkanten med blade, så de har været tørlagt på et tidspunkt.

Efter 40 min, havde jeg fået lidt og spise, pakket alt om til “regnslagsflåde”, regntøj og vadestøvler var på. I dag havde jeg mine vandrestøvler i rygsækken, for at de kan tørre lidt op, og jeg regnede med, at jeg skulle svømme hele vejen over.

Jeg var spændt igen, men synes floden så lidt lettere ud end igår, fordi der ikke var så meget fald på. Dog var den bredere. Jeg gider snart ikke flere af dem her.

I vandkanten gjorde jeg klar, 1-2-3 ud. Bang vandmasserne tog mig og rygsækken, og vi piskede der ned af. Jeg rygsvømmede det bedste, jeg kunne og den ene arm kørte som et piskeris. Jeg kom med det samme til midten, men så skete der stort set ikke noget. Hovedstrømmen førte mig nedad. Rygsækken ville hele tiden dreje rundt, men den flyder super godt, så det fik den lov til. Jeg skulle bare koncentrere mig om een ting, at svømme.

Det her var alvor, kunne jeg mærke. Jeg satte kandancen lidt ned, fandt en rytme for at få syren ud af musklerne og for at få styr på min vejrtrækning.

Forsat skete der ikke meget. Jeg tog rygsækken mere ind over mig og lod nu begge arme holde om den, hovedet lagde jeg bagover, så det flød, beskyttet af hætten og huen. Benene sparkede det bedste de kunne.

Tankerne fløj afsted, nu skulle jeg gerne begynde at komme hen over midten, ellers ville jeg få problemer. Vandet er ikke det varmeste.
Nåede også at tænke, at jeg godt kan forstå dem, der pludselig giver op, f.eks. ved Vesterhavet når de svømmer forket i hestehuller. Jeg giver aldrig op, sagde jeg til mig selv, spark, spark og spark.

Pludselig kom jeg fri af hovedstrømmen og kunne cm for cm nærme mig den anden siden. Breden for forbi mig, endelig kunne jeg gribe fat i en busk og med en kæmpe kraft anstregelse få rygsækken ud af strømmen. Jeg bare lå på breden og råbte, JAAAAA!!!! F… det var vildt. Her fandt jeg næsten grænsen, vil sige jeg nåede op på 95%. Selv om det er svært at sige.

Jeg var så lykkelig over, at ud fra hvad jeg har set, er der ikke er flere kæmpe floder, før jeg har en raft/kajak. De floder her er ikke for børn efter alt den regn. Jeg var trukket 300 meter ned ad floden og havde været i vandet mellem 4-5 min. En total max præstation fra kroppen.

Jeg brugte 40 min på at hælde alt vand ud af rygsækken og sikre mig alt var ok, ringe til kæresten og skynde mig at hoppe i tørt tøj. Så kunne jeg pakke det hele igen.

Jeg gik videre igen, måtte have regnjakke på, fordi bæresystemet på rygsækken var gennemblødt. Jeg fulgte floden lidt og begyndte at gå mod vest. Der var en del små søer og højdekurver, jeg fulgte rundt. Terrænet var igen meget smukt. Der kom en helt idyllisk å, jeg fulgte. Den var pludselig ikke idyllisk mere, da jeg opdagede, jeg skulle over en side å på 2 meter og 1,5 meter dyb. (Billede 2)

Jeg fandt et sted med nogle stenbakker i selve åen, jeg kunne bruge til at krydse. Smed bukser og støvler, på med vadestøvler og elastikker og afsted, så alle myggene kunne kom af de bare ben.

Som jeg har sagt før, mig og min bedømmelse af dybder kunne måske være bedre. De åer her er bare forklædte floder. Jeg skulle bare gå 2 meter, men de sidste 50 cm var åen omkring 110 cm dyb. Åen nærmest grinede af mig, da jeg kravlede op med våde underbukser og bunden af mine trøjer drev af vand.

Jeg kunne kun grine af det. Mere våd af en lille å end af den store flod. Ville egentligt slå lejr, men kunne se et stykke med tuer og vådt, det tog jeg lige med, gider ikke starte med det imorgen.

Jeg fandt en flot lejrplads over nogle søer i et område med en del lave træer. Lige ved siden af løb en bæk med dejligt vand.

Hurtigt op med teltet og ud til tørre med alt. Der var kommet en del flere skyer, men solen varmede lidt, heldigvis var vinden god til at tørre alt. Jeg fik hængt alt op, jagtet af en kæmpe flok myg.

Jeg må indrømme at min krop er meget træt nu. Jeg tror de her floder har taget meget mere energi, end jeg forventede. Nu ser jeg frem til nogle dage uden store kryds. Håber så meget på ok terræn.

Sikke en dag, jeg lærer lidt om mig selv igen og igen.
Erik

Dag / Lejr: 32/27
Pos: 20 67 49.120 / 148 01.712
Km / Km i alt: 13,1 / 385,5 km fra grænsen (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftlinjer, går i praksis noget mere.
Højde: ligger i 606. Kom fra 703 og har været nede i omkring 550.
Tid gået: 08.25-15.50
Vejr: 15-20 grader. Sol bag et tyndt skydække. Enkelte store lave skyer er kommet ind over i løbet af dagen. Frisk vind fra sydvest. Til aften, mere skyet.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020