Har længe kikket på mulige ruter under ”Far og datter i Vildmarken – 45 dage i kano”. Men jeg er gang på gang vendt tilbage til det Nordlige Finland og Norge. Så det er der jeg har besluttet at ville tage hen.

Jeg havde også kikket meget på Lappland i det Nordlige Sverige. Men min erfaring var at det var forholdsvise  brede elvlejer, der transporter, meget vand ud. Næste udfordring var at for at få km nok, skulle jeg starte ind ved grænsen mellem Sverige og Norge, så der ville være et fald over 300 km på 1000 højde meter.

Så elvlejrene, ville nok give kraft strøm og ikke så mange små søer, osv. som jeg gerne ville.

Derfor vendt jeg tilbage til det Nordlige Finland. Jeg fik meget forskellige meldinger fra lokal, om der var mange myg fra juni, andre sagde det var meget forskelligt. Det galt i alle områder og alle de råd jeg fik.

Men min grov kort studier viser at jeg kan få minimum 300 km med mulighed for at forlænge. Med et fald på ca. 400 meter. I et område med mindre elvlejer, store søer og mange mindre søer og elvlejer, jeg kan lave afstikker og omveje i.

Så må jeg satse og håbe på at det ikke er myge år. Har indkøbt myggejakker og skal have alt hvad der findes af lokale olier, osv. med.

Jeg har netop bestilt kort i 1:50.000 for området og et oversigts kort i 1:150.000, samt kort til GPSen så snart kan jeg få et meget bedre overblik. Men planen er som på kortet. At starte i floden Ivalojoki og ro til Ivalo og videre ud i den kæmpe sø Inarijärvi, her har jeg mulighed for forskellige rute ud, enten i gennem Pasvik, ind i Norge og tilbage til Finland igen. For at slutte med at ro ud af Munkelva til Neidefjorden eller til Kirkenes. De røde streger.

Men igen er målet ikke at nå fra A til B. Men at vi skal nyde naturen og se på dyr, fiske, osv. i de 45 dage. Så om vi når helt ud er ikke vigtigt og et mål i sig selv. Samt jeg skal lige et detaljerne i de kort jeg har købt.

Men håber da at få dækket et stort område.

Efter turen, er den ikke helt slut fordi så kommer Kirsten og min kammerat Jepser og hans familie og to børn. Så tager vi 3 uger ferie i kanoer, sammen. Her er planen at vi tager en tur i samme område. Med start i Menesjärvi via Paatari og ud til Inari så tager vi den østlige del af Inarijärvi og ud samme vej. Groft den gule rute med mange afstikker alt efter hvor vi roede første gang.

Men det ar ikke noget med ”Far og datter i Vildmarken” at gøre, der er lidt ekstra bonus. Så Karen, Dino og jeg får omkring 60 dage på tur, herligt.

Erik

Indlægget er opdateret: 23. december 2017

Bøger for børn og voksne og børn i naturen og friluftsliv, af Erik B. Jørgensen