Jeg vil sammensætte lidt om de forskellige land under Skandinavien rundt i kajak. Kort med de erfaringer jeg har, mv. Denne gang Finland.

Overordnet overraskkede Finland mig vildt positivt. Jeg forventet et land meget som Sverige og fik en helt anden oplevelse. Finland er meget alsidigt at ro i, der er områder der er lidt ”tundra” lignede, men lavt vand, siv, træer helt ud i vandet, der er sluser og ind ”søer”, der er skærgård og rå kyster. Men Finland er smukt, det er helt klart det lettest land at ro. Man kan ro det i næste alle niveau hvis man ro klogt og sikkert.

Der er dog utroligt mange hytter langs kysten, men de er svær at se, så lejrplads kan godt tage lidt lang tid at finde nogle gange, når der skal være 150 meter og ude af syne til hytterne. Samt de har rigtigt mange sømærker, en helt oplevelse i sig selv.

I Finland findes der også et kajakbånd ”Blå-Hvide Bånd” et meget uformelt bånd, man melder ind ved start og slut. Der er ikke jury møde, de vurdere ens tur internt på et møde. Hvor man bliver godkendt eller ikke, samt der offentliggøres ikke antal dage brugt. Samt man bestemmer selv hvilke vej man roer Finland.

Nordlige Finland

Fra grænsen til Sverige, ved byen Torino til Vaaasa.

Det alle første stykke, er lidt åbent, og det runder landet runder indad, så det trækker i en for at stikke syd over. Men meget hurtigt ændre landskabet helt karakter, i forhold til Sverige. Det bliver meget frodigt selv om vegetationen er lav. Det bliver meget ”tundra” agtigt, der kommer nogle store floder ud der har en masse bundmateriale med, så det er lavvandet, der er mange siv. Kysten er dækket af små træer, grantræer, piletræer, osv. men de går helt ud i vandet.  Et herligt område. Sådan veksler det med lidt åbne stykker og så øer og tæt vegetation. Der er mange store sten i vandet og sten strande, men også en del sandstrande.

Ved mange af byer der ligger ud til vandet, er der kanaler, så man kan ro ind til byerne.

Syd for Kokkola kommer de første sluser, som det er tilladt at ro igennem, her er også nogle hyggelige områder.

Den nordlige del er helt klart de mest ”Russisk inspireret del” men hensyn til påklædning, osv. man ser.

Som i hele Finland er der mange hytter, som skal tages hensyn til når der slås lejr.

Midt Finland

Fra Vaasa til Turku.

Fra Vaasa en stor by, åbner den Bottniske bugt mere om. Der kommer lidt flere åbne strækninger hvor vandet kan være lidt større. Men der er forsat en del øer, men det bliver mere om mere klip kyst, men stadig meget vegetation. Den sidst del er ren skærgård ind mod Turku.

Sydlige Finland

Fra Turku, til Helsinki og videre til grænsen til Rusland, ved byen Virojoki.

Fra lidt før Turku og et godt stykke videre, er det ren skærgård, det minder nu meget om Sverige

Ellers er det sydlige Finland, mere åben igen, og klipper. Stykket hen til Helsinki er der nogle åbne stykker. Lige efter Helsinki kom der lidt flere øer, osv. så det er smuk skærgård. Hen mod grænse kommer der lidt mere ”tundra” igen, der kom siv igen og mere vegetation der går helt ud. Indtil man følger floden ind til Virojoki by og turen er slut.

Finland Generelt

Folk:

Folk er som altid meget hjælp som. Befolkningen er delt op i Finsk og Svensk talende og store del af de områder man ro i er Svensk talende. Det skal så siges at mange har meget svært ved at forstå en Dansker der forsøger at tale Svensk. Så ofte går Engelsk bedre, men mødte overraskende mange der havde svært ved Engelsk.

Jeg var ind få steder, ellers var det bare løs snak. Var mest alene.

 

Mad og handelsmuligheder:

Der er mange byer helt ud til vandet og med kanaler man kan ro ind til byen igennem. Så der er forholdsvis let at handle. Hvis man planlægger, så det let at handle og få vand, minimum hver 4 dag.

 

Telefondækning:

Finland har god telefondækning, fordi der er så mange byer ud til vandet. Samt alle hytterne. Det er til gengældt svært at få et simkort til en telefon. Det kræver en fast adresse i Finland, lige som i Norge. Så jeg brugte min normale telefon, da det ”kun” var en god måned jeg regnede med at være i Finland.

Til gengæld købte jeg et mobilt bredbånd stik, med fri data i 30 dage til 70 Euro. Hvis man har brug for flere dage, kan man nemt købe mere tid, starter ved 7 dage.
De stik er lette at købe, de har dem i det der hedder ”R” kioski, en kiosk kæde der er alle steder. Igen kan det være svært at gøre sig forståelig.
Så det brugte jeg til min computer og talte over Skype eller mine Danske telefon.

 

Vejrmeldinger:

Jeg for satte som i de andre lande, med at bruge Yr.no og Aeroweather. Denne gang mest yr.no på computeren, jeg brugt kun mine Apps hvis jeg var et sted med netværk. Så jeg tjekkede ikke vejr så ofte.

Se hvad jeg har skrevet om ”Apps til kajak” her.

 

Kort:

Der findes rigtig gode kort over Finland. Men i kajak er jeg mest til 1:200.000 eller 1:400.000 så jeg køber en kortbog til bil, så river jeg alle sider over land ud og bruger dem langs kysten. Så skal jeg ikke blader hver dag.

Der er et godt sted at købe kort i Finland her: kort butik Finland, Karttakauppa

 

Information:

Der er ikke så meget information at hente om Finlands kyst i kajak. Men her er lidt steder, ud over her:

Jeg undersøgt ikke ret meget, jeg roede bare og tog det som det kom.

Til slut kan jeg kun anbefalede Finland, det er helt klart det letteste bånd at tag. Så hvis man har de lyster, så det bare om at komme af sted. Eventyret venter derude.

Erik

P.S. har du beretninger og materiale du mener høre til her, link til det i kommentaren eller send det til mig.

 

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!