Hele natten forsatte det med at regne, og da vi stod op klokken 6, var det ikke særlig tillokkende. Vi spiste dog og pakkede det meste. Lige før vi skulle ud, vandt liggeunderlagene, og vi lagde os lidt med soveposerne over os. Vi håbede der ville komme et ophold i regnen. Efter en times tid var der ingen ændring, og vi pakkede sammen og padlede af sted. Vi fik dog oplevelsen af to bævere der svømmede lige forbi teltet.

Vi havde kun 4 km til den næste lille by Kaltag. Vi måtte lige ind og se byen, selv om det ikke er det hyggeligste i regn. Som altid gik Tine først en tur, og jeg ventede. Der kom en bil og en gående forbi, jeg lige hilse på men ingen snak.
Da det blev min tur til at gå, gik jeg til butikken. Her fik jeg lige hvad jeg drømte om et par solbriller (til 10$) og en cola. Jeg må indrømme at mine elskede solbriller blev ofret til Yukon til går. Mine kære Oakley Xfram, der har fulgt mig på mange ture, som flere Indlandsis krydsninger, Alaska på tværs og Far og datter tur. Jeg har elsket dem, det var dog sidste tur, da de var meget risede og modellen er udgået.
Jeg har fået en ny vane her på turen. Jeg sætter solbrillerne op på min cap, når jeg tager billeder eller skal have dem af kort. Det var ikke noget, jeg var god til, jeg har nok smidt solbrillerne 20 gange på land, og en gang i vandet før, når jeg lige skulle have capen af. I går skete der så igen, og mens jeg sad i kajakken. Jeg havde taget billeder, det var overskyet, og jeg havde ikke taget solbrillerne på igen. 3 små fluer begyndte at kravle i panden, det begyndte at klø, og jeg ville lige klø mig med capen, jeg flådede den af og hørte et bump, da noget ramte kajakken bag mig. Med det samme kom signal fra hjerne SOLBRILLER og jeg kikkede bagud, og der 1,5 meter bag mig stak den ene brillestang op og den sank stille og roligt ned i det mudrede vand, og væk var de. Selv om vi slog bak med det samme, og jeg fægtede med armen i vandet, var de væk. Ak mine elskede solbriller. Jeg var pænt sur på mig selv det næste stykke tid.

Uanset hvad, var det dejligt at få fat i et par nye solbriller i dag. Jeg ved ikke hvad ekspedienten tænkte, da jeg købte dem i fuldt kajaktøj fuldstændig gennemblødt.
På min tur videre rundt i den lille by, fik jeg også hentet vand. Efter 50 minutter var vi klar til at padle videre, lysten til by vandring var ikke så stor. Tine havde dog fået et tilbud om logi af en mand, hvis vi ville i tørvejr, flinkt af ham.

Det var dejligt at være tilbage i kajakken, lidt mere i ly under sprayskirtet. Selv om vi drømmer om godt vejr, så er det også smukt i regn, med de lave skyer der hænger rundt omkring og de små bjerge der stikker op.
Fuglene er her forsat, og vi så flere måger, ørne, falke og noget høg i dag. Samt en kæmpe flok gæs igen.
Heldigvis klarede det lidt op i nogle enkelte timer, hvor vi kunne skimte lidt blå himmel i mellem skyerne og bygerne.
Vi padlede også nærmest i en skov i dag, vandet er fyldt med pinde, træstammer, bark og blade i strømmen. Vandet står så højt og oversvømmelserne går langt ind mellem træerne mange steder, derfor er der så meget drivtræ i vandet for tiden.

Vi var begge glade for at komme videre og var begyndt at drømme og at kunne lufte lidt ting i lejren, når vi kom frem i tørvejr. Men så kom der en ny front ind med lave mørke skyer, og der kom nogle kæmpe torden brag. Så da vi fandt en lejrplads skyndte vi os at slå lejr, men for sent. Lige som teltet stod, åbnede himlen sig, og det væltede ned, mens vi pakke ud og kom i teltet.
Vi er lidt våde efter de her dage, så i dag tog vi brænderen i teltet og og håber på lidt tørring, når vi varmer vand.
Ellers har vi det godt, mens jeg hygger mig og Tine øver sig i at elske vådt tøj, og tøj der lugter i teltet, mens det forsat regner let.
Erik
Tine: Søren spurgte på bloggen, hvornår vi forventer at være færdige? Tak for hilsen Søren. Vi har cirka 800 km ud til havet, og vi håber at nå dertil i løbet af 15-20 dage, men har ekstra dage at gøre godt med. Det er meget afhængigt af vejret, som ikke viser sig fra den mest sommerlige side.
Også en hilsen til de store børn i familien derhjemme. Det er tid til skole start for Falk og Vera, og de store piger Angelica og Karen rykker et klassetrin op – god fornøjelse med første skoledag.

Kaltag

Kaltag, Alaska

Kaltags oprindelse er noget anderledes, end mange af de andre byer her langs Yukon River. Kaltag var oprindeligt et begavelses sted for de stammer der levede i området, når de var på jagt og fiskeri.
Navnet Kaltag er et navn, russerne gav stedet efter en lokal mand kaldt Kaltaga.
Som de mange andre byer her i området, blev Kaltag påvirket af, at USA købte Alaska. Kaltag fik også telegraf og ny handelsstation og med det de samme sygdomme og hungersnød som ramte de andre byer i 1880’erne og igen i 1900. Men byen klarede sig som en af de mindre byer i området. Efter den sidste sygdomsepidemie i 1900, blev Kaltag befolket af de overlevende fra tre mindre byer tæt på. I dag der cirka 190 indbyggere i Kaltag.
I 1937 tog Yukon de sidste rester af den oprindelige kirkegård.
Her under er der også link til en dokumentarfilm om Kaltag.
Erik

Kilde link
• en.wikipedia.org/wiki/Kaltag,_Alaska
• Historien bag dokumentar film: ens-newswire.com/2014/03/13/the-story-behind-daniel-levins-documentary-kaltag-alaska/

 

Dag/lejr: 61/52
Km/km ialt: 48,6/2518,7 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 32 meter
Vejr: 13-15 grader. Morgen pis regnvejr og let til frisk vind. Formiddag til eftermiddag, regn og enkelte perioder med opklaring. Eftermiddag, torden og massiv regn ind over. Aften byger og let vind.
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 16. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen