Sikke en nat, jeg kunne bare ikke sove. Har sådan nogle nætter et par gange om året. Tankerne har kørt på højtryk, kroppen arbejder, og jeg ville bare gerne sove.

Drømmeland må have ramt mig omkring kl 2, så klokken 7 var jeg ikke videre klar, dog så jeg ingen grund til at blive liggende, når jeg lige frem kan lugte depot 2.

Da rygsækken ramte ryggen og lige sagde “Hej kan du huske mig” brød solen frem, og det blev rigtigt varmt. Jeg gik afsted i min sky af beundrede myg.

Jeg går i det her kæmpe floddelta, kan fornemme hvor bredt der er mellem bjergene og bakkerne, der går op på hver side med de spredte grantræer. Men jeg bliver nød til at blive ude i siden, fordi floden består af mange floder der bugter sig ud og ind, og det er helt sikket, der er en flod ude i hver kant næsten konstant.

Et par gang hoppede jeg over den lille flod ved kanten og gik ude i deltaet, der består af spredt buskads så sigten er normalt 50 meter. Hver gang var det sikkert, at jeg blev fanget mellem nogle af floderne og måtte vade over, i ført min dejlige vade støvler.

Derfor holdt jeg mig ved kanten af bakkerne det meste af dagen, i dag var der faktisk et lille landstykke i bunden af bakkerne fra 1-10 meter bredt og lidt op ned ind i mellem. Det var super skønt, selv om det var tæt ind i mellem, var det lettere at gå og meget hyggeligt. Her var så meget liv, der er mange sommerfugle for tiden, humlebier og alle småfuglene, der giver mig et pip på vej (oversat, “skrid makker”, tror jeg de siger).
Var lige ved at træde i en rede, fordi da jeg trådte ned ved siden af en busk, baskede en lille brun fugl væk. Da jeg kikkede ned, var der en fin lille rede nede ved stammen af busken. Her lå en del unger. En af dem kunne fornemme der var nogen, så den åbnede næbet og håbede på lidt mad. Fik et par billeder af dem og faren, fordi en lille flot fugle kom helt tæt på, den sad på modsatte busk og pippede af mig og “lokkede” mig videre. Håber han fik ros for det.

Da jeg sad og nød en pause ved breden kom en lille and svømmende næsten op til mig, de plejer at være så sky, dejligt med alt det liv.

Det bedste af det hele var, at jeg fik følgeskab af min yndlings fugl. En stor Ravn fløj og holdt øje med mig. I 30 min. fløj den frem og sad i et træ, og når jeg kom tættere på, fløj den videre til et andet træ. Den holdt mig hele tiden på afstand og lod mig aldrig komme tæt på.

På 4 timer var jeg næsten ved depotet, det var kun 227 meter fra mig. Problemet var, at det var på den anden side af alle floderne. Jeg stod ved en slette hvor alle floderne løb på deltaget og der var 200 meter vand, men små sten øer rundt omkring, ups. Var godt nok i tvivl om, hvilken side depotet var på, da position var midt i deltaget.

Der var kun en vej, jeg klædte om, af med tøjet og på med gamle sokker, regntøj og vade støvler ud over støvlerne. Elastikker rundt om anklerne og en rundt om livet, for at holde mig så tør som muligt.
Jeg havde pakket mit kamera og solcelle i rygsækken og samlet alt elektronik i dobbelt vandtæt pose. Nu var det alvor, det var tid til at tage livstag med floden. Jeg tog nogle dybe indåndinger og udvalgte mig det sted, der så bedst ud. Jeg går efter, hvor der er bredt og vandet pibler lidt, der er normalt stenbakker der.

Det første stykke var stille vand dog dybt, helt til sidst. Nu var der de to hoved løb.
Det først var kraft fuldt, men ved at gå på stenbakkerne, var det kun til knæet og et par meter til midt på lårene. Det krævede igen en god position energi at flytte mig igennem det.

Det sidste hovede løb, have jeg svært ved at læse, vandet er meget mudret så jeg kunne ikke se dybden. Jeg prøvede at gå ud det første brede sted. Kom en 8 meter ud, da det hurtigt blev dybere, og jeg var i vand til skridtet, vandmasserne hev og sled i mig. Det værste var, at bunden gav efter, det var lige som om stenene på bunden blev suget væk under mine fødder. Mit ene ben blev revet væk under mig, og jeg røg for over og stod i vand til brystet meget kort. Jeg fik mig presset op igen og stille og roligt krappede mig tilbage, puha her skulle det ikke være.

Gik lidt ned af i midten af floden, til et sted hvor den sidste del delte sig i tre. Her kunne jeg igen gå en over og blive på stenbakkerne, det lykkes mig at finde en rute, hvor jeg kun var i til lige over knæet og et meget kort stykke til skridte. Så var jeg over og 20 meter foran mig inde i buskene stod mit depot, fint og uskadt.

Var meget glad for at se depotet og slippe over floden. Var noget imponeret af Jeff (piloten), fordi jeg kan ikke se nogen landingsbane eller spor, det er noget ujævnt her.

Slog lejr stille og roligt mens jeg nød vejret, og at der ikke var så mange myg. Pakkede ud og brugte et par timer på at gå rundt og kikke og finde martiale til “Tine, Lyngby”. Mere om det i morgen.

Den sidste del af eftermiddagen pakkede jeg depotet ud og pakkede mad til den videre tur. Lige i toppen af tønden var det så varmt, at smøren var flydende og to af min plader Ritter Sport, var helt opløst, så de ligger i vand for at køle ned.

I morgen har jeg hviledag og mine tæer kan forhåbentlig komme sig. Jeg har haft glæde af to dage med tørre fødder, men de mangler lidt hud.
Næste etape er på ca. 125 km. Desværre skal jeg 30-50 km mere sydligt end planlagt, fordi mit depot 3 ikke kunne lægges der, hvor jeg ville grundet oversvømmelser. Jeg skulle have været vest på af Junjik River om 20 km. Nu skal jeg 80 km mod sydvest, før jeg igen kan holde mod vest. Det gode er, at jeg så kommer til Arctic Village, som jeg ikke viste fandtes, her kan jeg justere mit grej, få en ny solcelle og se hvad butikken kan friste med. Skulle være en rigtig indianer by, jeg er blevet fra rådet at besøge. Det bliver et eventyr.

Dog kan jeg ikke holde tanke ud at skal følge en flod, der løber samme vej som mig, det havde jeg planlagt så lidt af som muligt, det er så demotiverende at se vandet løbe stille og roligt fra mig hele tiden. Det håber jeg der bliver råd for i morgen.

Nu skal aftenen nydes med ekstra godter og en god nats søvn. Dejligt med endnu en hilsen i min lille bog, i dag fra min mor og hendes mand, Jørgen, tak for det.

Erik

Dag / Lejr: 17/14
Pos: 20 68 31.176 / 144 07.105
Km / Km i alt: 10,9 / 211,7 km fra grænsen (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftliner, går praksis lidt mere.
Højde: ligger i 688, gået ned fra 813
Tid gået: 08.15-12.50
Vejr: 15 grader. Høj sol fra morgen stunden, skyet sidste på eftermiddagen, let vind fra syd. En varm dag

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020