Kulde og bi-sol

Så kom kulden, for første gang kravlede temperaturen nedad i løbet af natten, til minus 16 grader. Det var en flot nat, med måne og stjerne, det ved jeg fordi jeg måtte ud og tisse, ak. Til morgen var der godt med rimfrost i og uden på teltene. 

Alle morgen rutiner kører som de skal, og vi blev klar til endnu en dag på Indlandsisen. Vi falder ind i række og går der ud af, roterer hver 15 minut, har pause hver time, omfordeler kg, hvis nogle er trætte. Så går det derud af dag ud og dag ind. Idag var bare noget klodere, end vi har haft før. Der er ikke fordi at minus 12-16 grader er så koldt. Idag var luften bare fyldt med iskrystaller, fordi der er noget fugt i luften og vi går midt i skyerne, det gør kulden noget værre, så den tager lidt mere fat. Det sjove er vi har lave skyer omkring os, fordi vi går i dem, men over os er der blå himmel og sol. Vi har dog haft sne fra igår at gå i, det er blæst sammen i små snedriver på 10-15 cm tykkelse, der lige tager toppen af farten og lidt ekstra kræfter, men det er forsat super forhold. Sådanne forhold er perfekt til haloringe om solen og bisol. Stort set fra starten af dagen kom der haloring om solen, vi kunne gå og nyde. Vi fik også tre bisole det meste af dagen, så flot og imponerende. 

Da vi noget udkørte slog lejr, efter 7,5 times effektiv gang, kulden og de små snedriver, så fik vi naturoplevelse for alle pengene. Rundt om solen kom der to haloringe og en ekstra horisontal haloring og fire bisole, så vildt at se her oppe. Nu hygger vi teltene og får varmen igen. Alle handsker, støvler, sokker, osv. skal tørres så vi er klar til endnu en dag. 

Erik 

 Dato: 16 april 

Dag/lejr: 15/14 

Km/km i alt: 26,1/232,5 (forventer i alt ca. 570 km) 

Højde: 2275 

Vejr: minus 12-16 grader, lave is skyer, vi går i. Over blå himmel og sol. Let vind fra vest i ryggen. 

P.S: • Husk at følge med, undervejs på vores GPS-kort, hvor du kan se LIVE hvordan det går: komud.dk/gps-kort/ • Læs meget mere om hvordan du kan krydseindlandsisen her, beskrivelse, billeder, videoklip og krav: diteventyr.dk/kryds-indlandsisen

2 Comments on “Kulde og bi-sol”

 1. Kære alle
  Ved godt I er “on stage” og rapporterer direkte men jeres eventyr gør, at vi andre interesserer os noget mere for vind og vejr på Grønland end vi plejer ????

  Jeg indsætter lige sidste nyt omkring indlandsisen fra DMI :(14.april 2016)
  —————
  Rekordvarme i Grønland
  En varmepude over Grønland giver nærmest hedebølge, og flere varmerekorder faldt. Det førte til en rekordstor og -tidlig afsmeltning fra Indlandsisen, som efterfølgende flød ud til den internationale presse.

  Der blev målt svimlende 17,8°C i bygden Kangerlussuaq mandag eftermiddag den 11. april. Den tidligere rekord for april var på 16,0°C målt d. 30. april 1996. Også i Nuuk var det varmt mandag, hvor termometeret i lufthavnen målte 16,6°C. Dermed falder varmerekorden for april for den grønlandske hovedstad. Den lød tidligere på 13,0°C, målt helt tilbage den 29. april 1969.

  Toppen af den grønlandske indlandsis har også fået varmen at føle. På forskningsstationen Summit – som ligger i ca. 3000 meter højde midt på indlandsisen – målte de tirsdag formiddag, 12. april, -6,5°C, hvilket er endnu en varmerekord. Den tidligere rekord lød på -8,2°C målt den 30. april 2007.

  Det er muligt, at der dukker flere rekorder op ved den månedlige kvalitetssikring, som bliver foretaget først i maj måned.

  Den højeste temperatur målt i Grønland i april måned er 18,0°C, målt i den sydgrønlandske bygd Narsarsuaq den 22 april 1999.
  Tidlig afsmeltning

  De høje temperaturer skyldes en kraftig strømning af meget varm luft fra syd. Flere lavtryk har de seneste dage taget turen nordpå fra New Foundland og op langs den canadiske østkyst. Samtidigt har et højtryk ligget nær den sydøstgrønlandske kyst, og imellem disse tryksystemer er den varme luft strømmet op over den grønlandske vestkyst og centralt ind over indlandsisen.

  Samlet har varmen sparket gang i ualmindelig tidlig afsmeltning af den grønlandske indlandsis. Normalt taler forskerne om, at smeltesæsonen indledes, når mere end 5 procent af isens areal smelter tre dage i træk. Læs mere på Polarportal.dk

  Afsmeltningen gik i internationale medier

  Den tidlige og voldsomme afsmeltning fra Indlandsisen vakte interesse hos internationale medier, der onsdag i stor stil kontaktede to af DMI’s specialister i afsmeltning Peter Langen og Ruth Montram.

  —————

  I får lige de bedste hilsner og ønsker for en forsat vellykket tur – I lykkes jo hver eneste dag både på trods og takket været vejret….. og hinanden.????????????????

  Gode tanker til jer alle og kærlige hilsner til Tom

 2. Uanset vejret må det være et sejtræk. Jeg vil gerne skrive noget opmuntrende, noget der kan løfte, men det kan man ikke, der er ligesom ikke noget at sammenligne med. I er seje, det har I at gøre godt med, en eksklusiv samling af viljestærke, det tør passere point of no return. Man kunne forestille sig en sejr på isen til udvortes brug, men det bliver nok nærmere en indre affære, som holdet livet ud og måske er modvinden det vigtigste at tage med hjem. Vi er målløse af beundring her på det tørre.
  Fortsat god vind

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *