Hvorfor hedder vores ekspeditioner "Thule til Thule ekspedition", forklare jeg her

De ekspeditioner jeg har haft til Nordøstgrønland med min gode makker og tidligere kollega i Slædepatruljen Sirius, Jesper, har vi kaldt 1., 2., 3.  og 4. Thule til Thule ekspedition, i 2024. Det kan godt virke lidt misvisende, da vi aldrig har startet og sluttet i Thule på samme ekspedition.

Grund til vi kalder vores ekspeditioner “Thule til Thule ekspedition” stammer fra vores “1. Thule til Thule ekspedition” i 2009. Det faktisk var mening at vi ville tag til Thule/Qaanaaq, og starte der og ende der igen. Men i løbet af vores planlægning, gav det mere mening, så vi lavede op på starten. Vi endte med at start i Kangerlussuaq på Vestkysten af Grønland i stedet, her fra kitede vi med kite/drager på ski, med vores udstyr i pulke bag os, 1900 km skråt over den Grønlandske Indlandsis, op til Vildtland i det Nordøstgrønland. Herfra gik vi ud af Indenpendence Fjord og så nord om Grønland og var på vej mod netop Thule/Qaanaaq, men efter 2.700 km og 83 dage, fik min makker blindtarmsbetændelse og vi endt med at måtte reddes ud. Så vi nåede aldrig til Thule/Qaanaaq!

Har skrevet bogen: “Oplevelser i ukendt land, i Knud Rasmussens spor” om den ekspedition!

Selv om min makker og jeg ikke lavede nogle store ekspeditioner sammen de næste 10 år. Så hang navnet fast, og da vi drog af sted igen, i 2019, skulle vores ekspedition selvfølgelig hedde “2. Thule til Thule ekspedition“. Starten gik denne gang fra Thule/Qaanaaq, så det passede til navnet. Denne gang var det med hundeslæde og 16 dejlige slædehunde. På “2. Thule til Thule ekspedition” kørte vi fra Qaanaaq, til den lille bygd Siorapaluk over land til Ingefield Land, herfra kørt vi østover, langs yderkysten af Grønland, videre ned i J.P. Koch Fjord, over Indlandsisen til Vildtland, videre ud af Indenpendence Fjord til Station Nord i Nordøstgrønland. Det blev en ekspedition på 100 dage og 2.000 km. Fra Station Nord blev vi fløjet retur til Qaanaaq, hvor vi sluttede af med at køre 4 dage med vores familie.

I 2022 stod den på “3. Thule til Thule ekspedition” og vi holdt selvfølgelig fast i vores navn. Det er blevet titlen på vores ekspeditioner sammen. “3. Thule til Thule ekspedition” var en ekspedition på ca. 35 dage, med ski og pulk, hvor vi gik 700 km. Det vigtigste på denne ekspedition var at besøge nogle historiske steder, nyde naturen og det sjældne dyreliv. Samt lukke det område på yderkysten vi manglede at se mellem 1 og 2. Thule til Thule ekspedition. Men vi var også tilbage til Vildtland igen igen, da det er et unikt meget øde område.

Den “4. Thule til Thule ekspedition” bliver i sommeren 2024. Den først sommerture. Det bliver 14 dage til Inglefield Land, nord for Qaanaaq, hvor vi igen skal lede efter historiske steder, med de fordele det giver når det er sommer og der forhåbentlig ikke er sne.

Det er grundene til vi holder fast i navnet “Thule til Thule ekspedition“, det giver sammenhæng og er en god måde at henvise til de andre ekspeditioner. Lidt ligesom Knud Rasmussen over årende lave syv ”Thuleekspeditioner”, fra 1912 til 1933, selv om han ikke selv var med på alle ekspeditionerne og de foregik forskellige steder. Men det var Thule, Knud Rasmussen og deres handelsstation der, der var udgangspunktet og start på de første projekter.

Du kan læse mere om Knud Rasmussens syv Thuleekspeditioner her, Den store Dansk.

Så nu kender du grunden til vores navn, hvis du under dig.

Erik

 

 

Relateret indlæg

2 Thule til Thule ekspedition foredrag, på tur, Fotograf Claus Lillevang

Indlægget er opdateret: 15. februar 2024

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.