Dato: 5. april 2011
Lejr / dag:  Lejr 1 / Dag 1
Pos (google):   69 52 42.1 / 30 10 28.1(kan sætte diretke ind i Google Earth)
Distance roet: 27,5
Rotid: 5t37m (09.23 til 15.00)
Vejr: Flot sol skin, 1/8 høje skyer, let skiftende vind, fra 1 m/s til 5 m/s fra vest = let modvind. 4 til 10 grader. Bøger fra havblik til 50 cm i det åbne, enkelt gamle dønninger 80 cm.

Efter en dejlig nat på 4 mands stue, blev alle mand vækket kl. 06.30. Så det dagen hvor det rigtig starter, op fik børste tænder og var hurtigt nede og tjekke mail, vejr, mv. så alt er klaret før afgang. Så var der morgenmad, med friskbagt franskbrød. Der er en soldat der har nat tjeneste, han skal rydde op, vaske op og bage friske brød til morgenmaden.

Jeg fik skiftet mit tøj og trak halvt i tørdragten og tog min jakke på overkroppen. Så kunne jeg få pakket det sidste i militær køretøjet. Blev til den store afsked i dag jeg skulle af sted og 8 mand fra station skulle på ferie i en uge.

Igen var der to værnepligtige klar til at køre os til havet ved Jacobselv. Kl. 8 var afskeden over og vi tog kurs mod havet. Vi passerede igennem den gamle byer her ude, hvor husene stadig er i brug som hytter, den sidst fastboende døde i 2004.

Vi passerede også det store kapel som Kongen havde opført en gang i 1800 tallet. Sneen tynde mere og mere ud som vi nærmede os havet. 30 min efter holdt vi ved havet hvor der var en mole og lidt skuer, samt vigtigst af alt en sandstrand, tænk en sandstrand her, perfekt start.

Journalist hun var med igen og tog billeder, mens jeg begyndte at pakke, jeg fik Leif til at tage lidt billeder. Men ellers fjumrende jeg rundt men at få plads til det hele. Kæmper lidt har ikke helt en rutine endnu, samt jeg bliver lidt presset at de står og kikker. Jeg blev færdig og kunne sige mange tak. Endelig kunne jeg ro af sted 09.23 var lige tilbage igen, for at hente min kamera da Leif havde tager lidt billeder ved først afgang.

Fik sagt tak til alle. En stor tak skal lyde til Grænsestation Jacobselv for den helt utrolige gæstfrihed og hjælpsomhed, det var en oplevelse i sig selv. Til journalisten for hun ville komme. Samt til Leif for at køre med her op og nu bare får lov til at køre hjem igen, en lang tur alene, god tur.

Nu var jeg endelig alene og på tur. Nu kunne mit eventyr start. Tænker altid på hvor dejligt det er at komme i gang nu kan jeg ikke forberede mig bedre, tingene er som de er, nu det bare af sted.

Skulle lige vende mig til vandet, men vejret var fantastik så der var kun lidt små bølger og jeg faldt hurtigt til og ind i en rytme. Der var hurtig mange fugle omkring mig, måger, skav, edderfugle og en masse små fugle jeg ikke kender. Jeg blev lidt overrasket over jeg så en del sæler ca. 6 stykker, de er alle steder.

Ellers brugte jeg lidt tid på at ”komme ind på kortet” skal lige vende mig til målestoksforholdet, osv. så jeg kan vende mig til havde jeg ca. rykker mig på en time.

Vandet var koldt, men ikke så jeg fryser, har neopren luffer på men har det dejligt. Bølgerne var mod mig, samt der var modvind fra 1 til 5 m/s alt efter hvor langt der var til land. Der er også nogle gamle dønninger på en 80 cm, men det var fint. Det gik fint der ud af. Det er ufatteligt hvor meget det ligner Grønland, nød det virkelig.

Lage und med min Avannaq pagaj de første  timer, holdt en kort pause hver time som altid hvor jeg fik en gang kiks og chokolade (fra Toms) og lidt at drikke.

Kan godt mærke det er første dagen og jeg har været mange dage i en bil, kroppen skal lige i gang, men holdt et fint tempo så skal ikke klage.

Efter en  4 timer mødte jeg to fisker i en mindre fiskebåd, havde set dem længe men først tæt på kom de hen til mig. Vi snakkede lidt, det var to ældre mænd der fiskede torsk men de havde ikke haft det store held. Sjovt man lige skal møde en lille båd herude når det er så øde.

Den sidste 1.5 time roede jeg med min Grønlands pagaj bare for at skiftet. Begyndt at blive træt, men det gik fint frem til Bökfjord fyr, et fyr der nu er automatisk men der er stadig en masse bygninger, her kunne jeg komme i land og trække min kajak op på klipperne kl. 15. Så kunne jeg få tømt kajakken og slået lejer, tager lidt længer tid her i starten, gav mig også godt tid da solen skinnende.

Fik skiftet tøj og ringet lidt rundt da der er telefonnet igen (derfor min tracker ikke har virket de sidste dagen)

Så var det tid til at gå en tur og se fyret var også gamle tyske kanon stillinger.

Har fået af vide at sidst på dagen i morgen skal det blæse op, men regner med at kunne krydse over fjorden ca. 22 km fra i morgen tidlige. Senere på ugen skulle vinden gå i nord, hvilket ikke er så godt, men lad os nu se.

Nu sidder jeg og hygge i teltet, skal lige finde rutinerne men brænderen, brænder ved min side og jeg tror der bliver tid til at læse lidt før jeg skal i seng. Dejligt at være rigtig i gang.

Erik

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!