Så fik vi lige en hviledag her. Da føhnvinden ramte os fra føhnvinden.
Så vi har set film, gået en kort tur og set på teltet der hopper.
Dagen startede ellers normalt. Jeg stod op klokken 5, da fjordenvinden, havde være aftagen hele natten. Jeg stod og morgentissede med en svag vind i rygggen fra sydvest. Perfekt, det ville være rygvind, eller vindstille som de sidste dage.
Jeg satte mig ind og begyndte min stille alene morgen. Podcast i ørene, the, morgenmad og snitte lidt, mens jeg kogte vand, til Karens varmeflaske. Vinden forsvandt og der var helt stille ude.

Pludselig bang, så fløj teltet i hovedet på mig, kogevandet væltede og der var kaos i apsis.
Apsisenden var simpelt blæst fri og revet pløkkerne op af det forholdsvis løse grus. Nu blæsten en kraft føhnvind os lige i hovede fra nordøst.
Jeg måtte råbe på Karen, jeg ikke har set oppe så hurtigt længe.
Jeg havde fået slukket brænderne og rettet gryden. Men vi fik lige styr på kniv, og de andre ting. Så kunne vi gå ud i blæsen. Karen stod på enden af teltet og jeg fik enten em masse store sten og fik lagt på pløkkerne, efterhånden som jeg fik dem igen. Jeg trak kajakken op forenden af teltet, som vindmur for apsisenden.
Da teltet stod pænt igen, fik jeg hentet flere sten til alle pløkker.

Så kunne vi gå ind igen. Karen var hurtigt i seng igen. Jeg kunne forsætte med mine morgensysler. Men nu med et hoppede telt.
Det var faktisk første gang vejrudsigten passede med vindretningen i flere dagen. Det v’er en god kraftig vind på ca. 10 m/sek i middelvind og med stød op til omkring de 20 m/sek.

Føhnvind er en varmvind, der kommer fra indlandsisen. Som jeg har forstået det og oplevet det mange gange på mine ture og ekspeditioner her oppe.
Så sker der det, at det blæser op på indlandsisen. F.eks. når et lavtryk rammer østkysten her i Sydgrønland, så presser lavtrykket vind ind over indlandsisen og opad de store ismasser. Når vinden når over det højeste punkt, tordner den nedad mod os på vestsiden. I det vinden presse over Indlandsisen og falder ned igen, varmes luften op. Det får noget af den varme luft til at stige op og presser ny kold luft ned, der igen øger hastigheden. Så en føhnvind bliver pænt kraftig med er også en lunvind. Så der er overraskende varmt her i dag.
De gange jeg har oplevet det om vinteren på Indlandsisen eller i Nordøstgrønland, kan det gå fra minus 20-30 grader til 0 grader under en føhnvind.

Så hele dagen har vi haft kraftigt blæst på omring de 10 m/sek i middelvind, men med mange kraftige vindstød/perioder med vind op til omkring de 20 m/sek.
når det blæser kraftigt, så hopper teltet og der er let grusstorm her inde.

Vinden har også skabt nogle pæne bølger ude på fjorden. Så der har ikke været den store tvivl om vi var vejrfast idag.
Da jeg fulgte op på vejrudsigten havde den også ændre sig til kraftig vinden hele dagen.

Så klokken 07.00 gik jeg i seng igen og tog en lur til klokken 9, skal kunne sove igen senere.

Hele dagen har vi slappet af med mad, snak, set lidt film og serie. Vi gik også en kortere tur i området og så os lidt omkring. Det er dog begrænset hvor meget vi kan.
Heldigvis slap vi for regn, der har kun været enkelte dryp.

Vinden skulle lægge sig igen i løbet af dagen imorgen. Håber den allerede har gjort det fra morgenstunden, så vi kan komme længere ind i fjorden.

Men når det nu er, så har det faktisk være en dejlig og stille dag. Det var været meget godt, det er pænt længe siden vi ikke har lavet det store. Nu håber vi bare ikke vinden tager yderlig til, da vi ikke har behov for at teste teltet yderligere i de kraftige stød. Men vindmuren i form af kajakken gør det godt.

Turdata:
Dato: 30. juli
Dag: 39
Lejr: 31
——
Kajak
Km, kajak: 0 km
Km, kajak, ialt: 470,2 km
——
Vejr: Svag til frisk vind fra sydvest til klokken 0530. Vindstille. Klokken 6 fødenvind fra nordøst. 10-20 m/sek. Overskyet, enkelt dryp.

 

Indlægget er opdateret: 3. august 2021