Bjergenes fragtsystem, muldyr på vej ned

Flere gange om dagen bliver vi mødt af lyden ”kling, kling, kling”. Kort tid efter ser vi det første muldyr passerer og efter det, følger det en efter det andet.

Muldyr og mennesker er hele transport systemet, her nede hvor vi har været ind til nu.

Fra Kathmandu og til starten af trekket, var det gamle lastbiler, der er pyntet til den helt store guldmedalje, der slæbte sig langsomt op af bankerne og drønede faretruende hurtigt ned af igen.

Det har ikke ændret sig meget her i bjergene. Her er lastbilerne muldyrene, de er også udsmykket. Ofte er det forreste muldyr udsmykket med farvestrålende tørklæder, grimer med perler, spejle og alt muligt. Der er lige som at sige, nu kommer der en ny flok. Alle har deres egen stil.

Bjergenes fragtsystem, føre muldyr, med fuldt udstyr

En muldyr folk, er ofte på 6-10 dyr med en råbende, slående og stenkastende hyrde bag ved. Det virker som om det forreste udsmykkede muldyr er god til holde tempo og blive ved med at gå.

Flere af dyrene har klokker om halsen. Klokken er deres dythorn, der varsler, at man skal flytte sig.. Nogle enkelte hyrder må have forvekslet deres muldyr med et kirketårn, fordi klokken er usandsynlig stor til det lille dyr.

Hvert muldyr har et tykt sadleunderlag og oven på det er der et lille træstativ, hvor lasten kan bindes til. Ud fra stativet går der rem om dyret fortil, en under buen og en om halen på muldyret, så lasten bliver siddende uanset hvor meget det går op og ned.

Opad går det med ca. 40-50 kg per muldyr. Det kan være alt muligt,eksempelvis mad, gas, flaske vand, sodavand, byggematerialer og hvad der ellers skal op. Nedad går det ofte uden læs, i småløb.

De går en 7-8 timer om dagen og overnatter på nogle småstationer undervejs, hvor de får mad og lasten af for natten. I løbet af dagen, ser vi også de har pauser, hvor muldyrene lige går og spiser lidt på skrænterne.

De fleste muldyr ser godt ud, har dog set enkelt hold, med sår og hyrder der slå løs.

Systemet er, at man betaler per kg og størrelse. Så transporteres der op ad og skifter muldyr hold, for alle ikke skal gå helt op og hele vejen ned, hver gang.

Det samme system findes med mennesker der bære brædder, tagplader og andet op, muldyrene ikke er så gode til. Muldyr passer ikke super godt på deres last.

Lidt det samme gælder omkring alle landsbyerne, her er der menneskerne der slæber frem og tilbage. Hverdag henter de store læs af grønt, til deres geder og andre dyr. Der skal hentes brænde, bæres gødning ud på markerne, sten til nye huse, og meget mere. Kort sagt alt skal slæbes, selv de små børn hjælper til.

Muldyr har vi glæden af at møde flere gange om dagen. Indtil videre har de ikke mast eller skubbet. Vi venter på hinanden og glider forbi.

Dagen i dag, har været en lidt kortere dag, vi er kommet op til omkring 2500 meter. De næste dage bliver også korte på grund af højden, vi skal vende os til.

Dagens tur var virkelig smuk. Vi har fulgt en stor slugt op, med en del små landbrug og lange strækninger i skov, fra kæmpe fyretræer til jungle ligende skov. Vi har set en masse småfugle, egern og kunne nyde synet af vilde bjerggeder til frokost. Vores bærer Sabina, var et stort grin og smil, da det var første gang hun så i en kikkert, har en lille lommekikket med.

Bjergenes fragtsystem, Sabina ser i kikkert for første gang

Vi endte i en gammel by, Namrung på et nyt Gæstehus, med et gammelt palads bag ved, som en distrikt Konge har boet i. Der er de i fuld gang med at vedligeholde og lave til et museum.

Det blev kun til et kort kik fordi regnen begyndt at falde tungt. Hele eftermiddagen har det pisset ned. Heldigt vi igen var fremme, da vores guide og bærer ikke har andet end plastikstykker med som regnslag.

Tine og Erik

Dag 5
Tirsdag 7. April
Vandretid: 0750-1410, med små hvil og frokost fra 1110-12.40
Start: Bihi Phedi
Slut: Namrung
Rute: Bihi Phedi, Ghap, Stone Arch, Namrung
Vejr: 10-20 grader. Sol formiddag, tiltagende skyer og kølig vind. Over middag, overskyet, frisk vind og enkelte regndryp. Eftermiddag pis regnvejr, stod ned i stænger. Aften stille og kold.

Bjergenes fragtsystem, tagpader på vej op

Bjergenes fragtsystem, muldyr og børn

Bjergenes fragtsystem, børn lærer at bære tidligt

Bjergenes fragtsystem, bærer på vejBjergenes fragtsystem, vilde geder

 

Indlægget er opdateret: 23. december 2017