Erik B. Jørgensen, vade, flod, Alaska

Dagen bød på helt lave skyer og en trykkene varme. Der var ikke andet for at snørre støvlerne og begive mig ud og se hvad verden har til mig.

Den første time igennem små buske og lette vådområder gik bedre end jeg havde frygtet. Sluttede timen af med at vade over en biflod.

Nu kunne jeg følge selve floden opad. Det gik stille og roligt op for mig at, den dag her havde noget helt specielt til mig, jeg aldrig vil glemme.

Den første time var hård, men det blev ikke bedre de første fire timer, blev benhårdt arbejde, så jeg var badet i sved. Det blev sølle 9 km på 4 timers arbejde.

Udfordringerne var mange. Oppe var det primært buske fra 50-100 cm, med eller uden små stier i mellem og striber med vådområder. Buskede gør det føles lige som og have en stor fed elastik spændt mellem fødderne, når buskene holder mine fødder tilbage.

Ned ved floden var det højt buskads og små floderne. Faktisk var der mange dyreveksler og gå på. Men buskadset var så tæt jeg skulle skubbe mig selv fremad. Hvert enkelt skridt krævede ekstra krafter.

Mange gang når jeg skulle op over en kant eller forbi en sten eller vandhul, satte jeg af, men grenene skubbdee imod mig, så jeg blev stoppet midt i mellem skridtet, så jeg stod og balanceret for at komme frem eller falde tilbage. Det krævede så mange krafter.

Hele tiden kom der små stykker der så godt ud og der var ok at gå på, så kom håbet om at nu ændre det sig. Det var bare små fælder, for at køre mentalt på mig.

Alle de små vandløb jeg skulle krydse idag, havde lavet en sammensværgelse, fordi stenen var vildt glatte i dag. Har aldrig skøjte så meget rundt og jeg er gledet i vandet mange gange i dag.

Kort sagt har jeg haft bedre dage. Der var lys punkter, der var nogle små natur perler i dag, små lysninger med blomster, vegatation jeg ikke har set før, osv.

Jeg blev beriget af endnu en elg ko i dag, der hurtigt forsvandt. Jeg så en lille and med en 4-6 ællinger der flygtede ind i buskene. Da jeg kom ud af nogle buske og skulle ud i nogle mindre buske, stoppede underbevisthed mig. Der havde været en bevægelse. 20 meter foran mig var et par øre og et sort hoved. Det var ikke stort med klart for stort til at være en af gaverne.

Rent refleks fiskede jeg kameraet frem, men i det samme bevæge det dyret sig og løb væk ud til højre. En brun lille bjørn, ingen tvivl. Alarmklokkerne ringede jeg holdt på fremad og ud mod venstre i det mere åbne. Klar med kameraet og tjek på pistole og peberspray. Var meget i tvivl om det var en jærv eller en grizzlybjørne unge. Fordi var det en bjørneunge var der også en mor.

Jeg så intet der efter. Jeg er forsat i tvivl om havd det præcist var ud og en lille bjørn på størrelse med en schæferhund. Spændende møde.

Elg
Her er lidt af de ting, jeg selv har bidt mærke i omkring elge (moose)

 • Elg i Alaska er verdens største. Samt det største dyr i hjortefamilien. Det er også det næste dyr i Nordamerika og Europa. Det er kun Bison der er større.
 • Elgen kan blive 3 meter lang og 2 meter høj, fra jorden til skuldrene. Pak sammen heste.
 • Elg tyren kan veje mellem 500 og 750 kg
 • Elg, koen kan veje mellem 250 og 600 kg
 • Det er kun Elg tyren der har gevir.
 • Rekord for et gevir er 210 cm bredt og 36 kg. Normalen for en tyr er op til 200 cm.
 • Når de taber geviret spiser de selv af det, for at få de nutriner der er i det. Lige som mus og fugle elsker dem.
 • Det vurderes at være omkring 200.000 elge i Alaska
 • Der skydes mellem 6.000-8.000 elge om året i Alaska
 • Elgen er en god svømmer og dykker. Hold fast den kan dykke 5-6 meter ned efter mad i søer. Den kan lukke af for næsen, så den ikke får vand ind.
 • Elgen spiser mellem 10 og 30 kg blade og kviste om dagen. Den skal have 9,770 kcal for at holde vægten. Den har et lille problem, dens hals er for kort. Så den kan ikke nå jorden. Der for spiser den primært af buske og træer.
 • Gennemsnitlig levetid 15-25 år, noget af et interval?
 • Der skulle årligt rapporterer flere skader på mennesker af elg angreb, end bjørne og ulve angreb til sammen.

–0–
Sidste på dagen kom jeg slingrene af sted, jeg var slidt. Floden blev smallere og mere åben. Igen synes jeg det blev lidt bedre at gå. Pludselig var der sort af myg. Den sidste tilme og mens jeg slog lejrer, er det noget af det værste jeg har haft med myg.

Jeg var så svedig og smurt ind i myggeolie, at jeg ville have et bad. Det kostede godt nok nogle myggestik.

Efter jeg kom i teltet er det begyndt at regne og jeg er ved at komme mig.

13,3 km på 6 timers arbejde, ikke godt. Kort sagt føj for h….. en dag. Endnu lidt lærepengene til kontoen om naturen og mit mentale jeg, der fik nogle drøje hug idag.

Erik

Dag / Lejr: 49/41
Pos: 20 68 02.359 / 152 44.644
Km / Km i alt: 13,3 / 623,8 km fra grænsen (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftlinjer, går i praksis noget mere.
Højde: ligger i 928. Gået op fra 696 meter
Tid gået: 08.10-15.00
Vejr: 15-20 grader. Overskyet, lidt sol i perioder. Vindstille til let vind fra skiftede retninger. Til aften enkelte byger.

 

 

 

Udfordrende landskab, Erik B. Jørgensen, Alaska

Elg, Alaska

And, ællinger, Alaska

Samarbejdspartner Alaska på tværs

 

Indlægget er opdateret: 10. december 2020