VHF radio Icom IC-M71


Under min tur Skandinavien rundt i kajak, var et af mine vigtigste sikkerheds ting, min VHF radio. Så jeg evt. kan kontaktet store skibe der er tæt på mig. I en evt. redning, kan kalde rednings skib, helikopter, osv.

Jeg har hørt alle kajakfolk fortælle at en VHF radio skal pakkes vandtæt for de kan holde. Men igen, hvis jeg køber noget der står det er 100% vandtæt ned til 1,5 meter i 30 min. Så mener jeg ikke det skal pakkes ind.
Samt jeg ville gerne have en mikrofon ud, så jeg nemt kan tænde min VHF i lomme, men betjene den ude fra, så jeg ikke behøver at tage min VHF frem.


Det var også en god måde når de store skibe var tæt på, så tændte jeg min VHF og lyttede, men der var aldrig nogen der kaldte op.

Ligeledes kaldte jeg heller ikke nogen skibe op, fordi jeg var bange for misforståelser, hvis der var dårlig forbindelse og mit danske, så kan de hurtigt misforstå og tro jeg var i nød.
Jeg havde en forestilling om jeg ville snakke med hurtigruten når deres skibe gik forbi, men det turde jeg som sagt ikke. Så den blev aldrig brugt. Men igen er det en af mine sikkerhedsting jeg er meget glad for at have.

For lige at nævne hvad jeg ellers have af sikkerheds ting på kommunikations siden:

På mig:

I kajakken:

 • Ekstra telefon pakket vandtæt
 • Ind til midt Norge, satellit telefon (virkede stort set ikke. Kunne ikke få dækning, fordi jeg var så lagt nord på at klipper var i vejen)
 • Faldskærms raket
 • Ekstra røg og ild, orange
 • Signal spejl, via spejlkompas.

Den VHF jeg havde med var en Icon IC-M71 en god gennem teste top model. Super dejlig og den kan de ting jeg skal bruge. Den virkede upåklageligt ind til efter ca. 50 dage, så tændte den selv uden tænd knappen var drejet. Så brugte den strømmen op og virkede ikke mere, kunne ikke lades, eller noget som helst.

Den blev sendt retur, men samme resultat i alt 3 gange alle gange efter ca. 50 dage. Så det sidste stykke blev uden en VHF der virkede.

Icom har aldrig oplevet det før. Men jeg har ikke brugte den under vand den har siddet foran i min kajakvest. På overligger dage komme den ud og tørre, men den blev aldrig skyllet. Når de gik i stykker var der intet at se på dem, så helt nye ud. Fik også en ny alle gange med det samme.

Konklusionen er kendt, lige som GPS, osv. er de bare ikke vandtætte. Så de SKAL pakkes i vandtæt pose, hvis de skal holde et sted hvor de ikke kan byttes. ØV.

Men ellers er den super, let og hurtig at betjene, holder batteri længe, osv.

I al den bytten, osv. Har VHFskolen som altid ydet en service som er over al forventning. Alt klar til at hjælpe og svare på spørgsmål. Mange tak til VHFskolen for det.

Erik

P.S. Du kan læse om mit VHF kursus ved VHFskolen her

Relateret link

8 Comments on “VHF radio Icom IC-M71”

 1. Hej igen
  Ja, det er lidt træls, at de forskellige elktroniske apparater ikke holder vandtætheden bedre, så man skal bruge en del tid hver dag på at tørre mobiltlf, VHF, raketter, GPS osv, når man kommer træt og måske kold i land.

  MIn urmager siger, at problemet jo selvfølgelig er et spørgsmål om over eller undertryk. Fx 30 minutters testet er lavet ved sænke et apparat fra fx en lufttemperatur på 20 grader ned i vand på 20 grader. Her overhholder udstyret nemt kravene.
  Når udstyret så alligevel ikke holder det lovede, er det ofte, fordi at udstyret kommer fx fra solen, måske 40 grader og så ned i koldt vandt på måske 10 grader. Så trækker luften sig meget sammen på et kort øjeblik og giver et kraftigt undertryk inde i apparatet, som suger vandet ind.

  Ja det lyder jo som en meget fornuftig forklaring for en ikke-ingeniør som mig, så det er et spørgsmål om over eller undertryk og ikke om et apparat er “væsketæt”

  Så 30 eller 60 minutters testen er ikke det reellle behov, men måske alligevel den bedste måde måle på?.

  Karsten

 2. Underligt nok har jeg aldrig haft problemer med min M87, der ellers formelt har mindre beskyttelse end M71 (ipx7 over for ipx8). Den sidder ellers altid åbent på en patch på min vest og får det hele. Jeg ruller også med den uden at den svigter af den grund. Det er dog ikke noget jeg vil dyrke. Så meget tror jeg heller ikke på.
  Derimod har jeg med flere M71 oplevet, at de kan drille, når man aktiverer dem med PTT. Noget kan forklares med utålmodige brugere, men ikke det hele. Det er et kedeligt problem, for der er ingen indikation af, at man ikke sender, selv om man tror det.

  Derudover er det væsentligt nemmere at skifte batteri på en M87 undervejs. Den bedre tætning på M71 gør skift besværlig.

 3. Hej Poul
  Det mener jeg absolut ikke. PLB og VHF ser som som primær sikkerhed og kommunikation til professionelle (redning, skibstrafik, osv.).
  Men de fleste mennesker har ikke VHF med når de sejler eller går en tur langs standen. Så jeg har altid faldskærmsrakket, røg og ild, fordi så kan jeg signaler til folk på land, eller i en lille fiskerbåd, osv.
  Samt nat redning, osv. kan jeg markere min position.
  Eller jeg en dag skal red andre, kan jeg marker når jeg har fat i dem, osv.
  Jeg prøver altid at tænke meget bredt i min egen sikkerhed, så for jeg ro til at ro og gøre det jeg er på tur for, at nyde eventyret.
  Mvh
  Erik

 4. Er raketter og blus ikke ved at være lidt gammeldags 🙂 når man har PLB og VHF radio ?
  Jeg har undladt raketter m.m. flere gange hvor jeg skulle flyve først, for at komme på turen.

 5. Har du ikke fået tilbagemelding fra reparatøren om hvad fejlen skyldtes ? Det ville være ret interessant for os andre M71 ejere.

 6. Min IC-M35 er netop “stået af” – modsat din M71 radio, har M35’eren 3 kontakter på batteriet, hvor de to er “+” og “-“, den tredje er til en overophedningssikring under opladning.

  Uheldigvis er den 3. kontakt rustet igennem så der nu er hul ind i batteriets hulrum – efter 2 års sporadisk brug hvor jeg har gjort en del for at coate kontakterne i fedt og sætte tape over, som anbefalet af andre.

  Det var så ikke tilstrækkeligt. Nyt batteri med samme problem = 600 spir hvis man vil være kørende igen. Ellers er det en ny radio – Standard Horizon bliver i kajakkredse anbefalet som et alternativ, der ikke har problemet med korrosion på batteriet.

 7. Hej Karsten
  Desværre har jeg ikke fundet nogen endnu, men skal skrive om det hvis jeg gør.
  Problemet er at finde en som man nemt kan håndtere og snakke igennem.
  Mvh
  Erik

 8. Hej Erik
  Jeg har altid min i vandtæt pose, men har du et forslag til en god vandtæt pose, der kan snakkes igennem. og som ikke er for klumpet til at have på rovesten.
  VHF´en er rimelig lang med antennen 26 cm, så de alm tlf poser duer ikke.
  Jeg har endnu ikke fundet en slidsstærk pose.

  Karsten Paarup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *