Under min tur Skandinavien rundt i kajak, var et af mine vigtigste sikkerheds ting, min VHF radio. Så jeg evt. kan kontaktet store skibe der er tæt på mig. I en evt. redning, kan kalde rednings skib, helikopter, osv.

Jeg har hørt alle kajakfolk fortælle at en VHF radio skal pakkes vandtæt for de kan holde. Men igen, hvis jeg køber noget der står det er 100% vandtæt ned til 1,5 meter i 30 min. Så mener jeg ikke det skal pakkes ind.
Samt jeg ville gerne have en mikrofon ud, så jeg nemt kan tænde min VHF i lomme, men betjene den ude fra, så jeg ikke behøver at tage min VHF frem.


Det var også en god måde når de store skibe var tæt på, så tændte jeg min VHF og lyttede, men der var aldrig nogen der kaldte op.

Ligeledes kaldte jeg heller ikke nogen skibe op, fordi jeg var bange for misforståelser, hvis der var dårlig forbindelse og mit danske, så kan de hurtigt misforstå og tro jeg var i nød.
Jeg havde en forestilling om jeg ville snakke med hurtigruten når deres skibe gik forbi, men det turde jeg som sagt ikke. Så den blev aldrig brugt. Men igen er det en af mine sikkerhedsting jeg er meget glad for at have.

For lige at nævne hvad jeg ellers have af sikkerheds ting på kommunikations siden:

På mig:

  • Telefon pakket vandtæt
  • Fast finder, nødsender med GPS signal
  • VHF radio med mikrofon
  • Røg og ild, orange

I kajakken:

  • Ekstra telefon pakket vandtæt
  • Ind til midt Norge, satellit telefon (virkede stort set ikke. Kunne ikke få dækning, fordi jeg var så lagt nord på at klipper var i vejen)
  • Faldskærms raket
  • Ekstra røg og ild, orange
  • Signal spejl, via spejlkompas.

Den VHF jeg havde med var en Icon IC-M71 en god gennem teste top model. Super dejlig og den kan de ting jeg skal bruge. Den virkede upåklageligt ind til efter ca. 50 dage, så tændte den selv uden tænd knappen var drejet. Så brugte den strømmen op og virkede ikke mere, kunne ikke lades, eller noget som helst.

Den blev sendt retur, men samme resultat i alt 3 gange alle gange efter ca. 50 dage. Så det sidste stykke blev uden en VHF der virkede.

Icom har aldrig oplevet det før. Men jeg har ikke brugte den under vand den har siddet foran i min kajakvest. På overligger dage komme den ud og tørre, men den blev aldrig skyllet. Når de gik i stykker var der intet at se på dem, så helt nye ud. Fik også en ny alle gange med det samme.

Konklusionen er kendt, lige som GPS, osv. er de bare ikke vandtætte. Så de SKAL pakkes i vandtæt pose, hvis de skal holde et sted hvor de ikke kan byttes. ØV.

Men ellers er den super, let og hurtig at betjene, holder batteri længe, osv.

I al den bytten, osv. Har VHFskolen som altid ydet en service som er over al forventning. Alt klar til at hjælpe og svare på spørgsmål. Mange tak til VHFskolen for det.

https://www.youtube.com/watch?v=VNY9MUpr2qA&feature=youtu.be

 

Erik

P.S. Du kan læse om mit VHF kursus ved VHFskolen her

Relateret link

Indlægget er opdateret: 28. december 2023

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!