Nu blev det også tid for mig at få et bevis på jeg må bruge VHF radio. Al min militær tjeneste med radio, giver ingen beviser der kan bruges. Så jeg havde længe udskudt at få et VHF bevis. Men under ”Danmark rundt i kajak – vinter” havde jeg en VHF radio med som sikkerhed, men manglede beviset. Det ønsker jeg ikke igen, når jeg skal på min næste tur til foråret. Så jeg ville finde et sted at tage et VHF kursus. Jeg havde hørt flere snakke om kurser på aftenskoler, så jeg søgte, man det kræve 6 aftner i løbet af efteråret. Det viste jeg at det ville jeg ikke kunne overholde, med mine foredrag, osv. samt det er ikke mig.
Jeg søgte lidt rundt på net og fandt et internetkursus, dejligt. Det lød lidt mere som mig.
VHF Skolen
VHF skolen havde både fysiske og internet kurser, så jeg ringede til ejeren Mogens Larsen for at høre. Jeg fik en god snak og vejledning i hvad jeg havde brug for. Så jeg købte internetkurset kaldt ”SRC Fjernkursus inkl. alle materialer” til 1.495 kr. Kort tid efter fik jeg et login til en hjemmeside, med undervisnings materiale og spørgsmål. Få dage efter fik jeg en hel mappe med undervisningsmateriale:
- Undervisningsbog VHF/SRC & ROC – KURSUS, en bog skrevet af Mogens Larsen selv, som er det gennemgående undervisningsmateriale i kruset.
- Tillæg, Lærebog i GMDSS, må brugs til prøven, så den skal man lære at kende.
- CD-rom med en masse øve prøver, så man kan lære formuleringer og blive bedre op til prøven.
- Tillægges papir, velkomst, prøvedatoer, osv.
- Husk lister til sin båd, osv.
- Samt salgsmateriale på en masse VHF radioer
Så man var godt forberedt.
VHF Kurset
Så var det bare at start op, kurset er delt op i 3 del kurser med prøver til. Så man skal læse i lærebogen, samt der er opfølgning for hver del på internetsiden, hvor man også tager prøven. Den første del følte jeg mig meget forvirret, virkede meget uoverskueligt hvad man præcist skulle lære og kunne. Men bare slap af resten af kurset kommer klar alle spørgsmål
Det gjorder også at min første prøve, føles meget forvirret og jeg synes stoffet var meget upræcist samt man skulle kunne en masse forkortelser. Når man er færdig med prøven, sender man det. Så retter Mogens dem og sender den retur med kommentar. Jeg var noget overrasket og hvor hurtigt svarende kom retur.
Sådan kunne jeg gå de 3 dele af kurset igennem. Det gjorder at brikkerne stile og roligt faldt på plads og det blev lettere og lettere. Jeg fik mig meldt til en prøve en måned efter start, i samråd med Mogens.
Efter de 3 dele, er der en 4 del som er to endelig prøver, så man kan se hvor man står. Samt jeg tog en del øve prøverne, super at gå igennem, så var jeg klar.
Fik oven i købet en mail dagen før prøven, hvor Mogens huskede på de vigtige ting.
VHF prøve
Jeg tog til prøve i Ballerup, lidt langt væk, men jeg ville gerne havde det i orden inden jul.
Så kunne jeg tage til Gyldendal samme dag. Prøve afholdes af Søfartsstyrelsen (læs mere om prøven HER), den koster 525 kr. for prøven og certifikat. Jeg var i meget god tid, grundet vejret. Mogens var der og vi fik en kort snak. Igen var servicen helt i top, så jeg kom til en prøve tidligere, så jeg kunne kom hjem. Jeg bestod nemt prøve. Nu venter jeg bare på mit certifikat. Så er jeg en lovlig VHF bruger.
Hvis du har et fartøj, gælder også for en kajak, skal du have et kaldesignal og MMSI nummer, der er ansøgningsskema med i Mogens materiale, det koster 760 kr. (betales ved modtagelse af kaldesignal). Kaldesignalet følger fartøjet, selv om det er helt tosset i kajakverden, men kaldesignal høre til et fartøj og ikke en person.
Hvis du ønsker at bruge VHF i din kajak, kan jeg kun opfordre til det, det er en super sikkerhed. Jeg personligt skal ikke på lange ekspedition eller lange kryds uden. VHF Skolens kursus kan jeg kun anbefale, jeg fik en masse ud af det, samt jeg har noget godt materiale til repetition senere hen.
Kan man tage det uden kursus? Ja det tror jeg, men her fik jeg alt materiale og vejledning, så jeg gad ikke bruge tid på at skaffe alt og være usikker på om man får alt med.
Erik
Relateret link
- Tracker/inReach vs Nødsender/PLB og satellit telefon
- VHF radio Icom IC-M71, indlæg om VHF radio og andre sikkerhedsting i min kajak
- Andre indlæg om: Kajak (kajakker, udstyr og tilbehør)
Indlægget er opdateret: 20. september 2024
Hej Tue
Takker.
Ja håber vi kan mødes på vandet igen.
Mvh
Erik
Hej Erik
Tillykke med bestået SRC prøve – jeg sejler selv rundt med VHF som supplement til “al det andet grej” når situationen er til det. Håber vi mødes på vandet i det kommende års tid, og måske finder noget at bruge VHF’ens muligheder ti1!
Mvh
Tue Brems Olesen
Hej Niels
Helt enig i dine betragtninger. Samt der er mulighed for at høre vejrmelding, osv. hvis man har brug for det.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Betragtet som et supplemet til den øvrige sikkerhedsudrustning (mobiltelefon(er), raketter og nødblus o.lign.) så mener jeg, at den håndholdte VHF har flere fordele frem for alternativerne.
Først og fremmest tilbyder den muligheden for at komme i direkte kontakt med dem, der ligger nærmest til at hjælpe.
Dernæst tilbyder den også mulighed for anden kommunikation med skibstrafik og myndigheder, uden at man skal have en telefonbog med.
Sidst men ikke mindst, så udgør den en alternativ mulighed for kommunikation, der hvor mobil-nettet ikke rækker.
I hvilket omfang line-of-sight kan udgøre et problem, skal jeg ikke forsøge gøre mig klog på, men så langt tid man kan sidde inde midt i en stor by, 3-4 km fra havnen, omgivet af høje bygninger, master m.m. og følge skibenes VHF-samtaler, så mener jeg, at en håndholdte VHF og især den viden man erhverver gennem et SRC-certifikat, udgør et værdifuldt og mangesidigt supplement til den øvrige sikkerhedsudrustning.
Glædelig jul
Hej Erik.
Først og fremmest vil jeg ønske dig tillykke med dit nye SRC certfikat, godt klaret. Og så glæder det mig naturligvis at læse dine kommentarer til kurset, som jeg siger tak for.
Jeg vil gerne lige komme med et par bemærkninger til Per vedr. radio og kajaksejlads. Det er helt korrekt at en bærbar VHF ikke har samme rækkevidde som en stadionær, dels pga. sendeeffekten og dels pga. antennens højde. Men en bærbar VHF er alligevel en meget stor sikkerhedsfaktor, i kystnært område rækker den næsten overalt til Lyngby Radio, og man kan skabe kontakt til hhv. andre skibe og – hvis det hele skulle gå galt – til en redningshelikopter.
Her vil jeg nævne 2 ting som jeg synes er vigtigt, den skal naturligvis være 100 % vandtæt, og det er en god ting hvis den kan flyde.
En spot som nødsender – jo, det er da en mulighed, men meget bedre vil det være at have en PLB med, og i længden er det også en billigere løsning, da man her ikke betaler abbonnement. En PLB er en lille EPIRB, den fylder ikke meget, har GPS og kan i løbet af få minutter sende alarm til redningsstation med ID og position. Du kan finde mere om sikkerhedsudstyr og VHF på http://www.vhfskolen.dk og vhfshoppen.dk
Rigtig god jul og mange hilsner fra
Mogens VHF Skolen.
Hej Per
Jeg er helt enig med dig i at have en form for nødsender som SPOT eller andre med. Der kan kalde på hjælp i nødsituationer.
De gange jeg har kaldt med VHF i Danmark har jeg altid fået fat i nogen, men det har ikke været i nødsituationer.
Der hvor jeg ser en VHF radio som en stor sikkerhed, er når jeg møder skibe, at jeg har en mulighed for at kalde dem, hvis jeg synes de ikke har set mig. Samt i en nødsituation, kan jeg kalde skibe jeg kan se, samt en helikopter der evt. vil lede efter mig, kan jeg kalde så snart jeg kan høre den.
Jeg har også brugt den til at undgå nødsituationer, hvis jeg ro i is, nat eller andet, så kan jeg kalde en havn, redningsstation og sige jeg er på vej ind og er ok, for at undgå misforståelser, hvis jeg ikke har deres telefon nummer.
På min BCU 4 Star i Wales, taler de også godt om VHF, da der ikke er mobil dækning alle steder, så det ser det som en nødvendighed.
Så kort sagt, det virker og jeg vil ikke undvære det, men det skal ses i forhold til hvor man roer, i øde egne skal det føles op med en nødsender som SPOT eller andre.
God jul
Erik
Hej Erik
Jeg er forvirret med hensyn til pålideligheden af en håndholdt VHF til kajakbrug. På EPP4 kursus fik vi oplyst, at den ikke øger sikkerheden meget, da VHF fungere efter “lign of sight” principper. Dvs. den fungere kun hvis der er fri luft mellem antennerne. Når du sidder i en kajak, vil den pga. af bølger og jordens krumning, derfor kun have ganske kort rækkevidde. Ydermere står der ofte på de små håndholdte VHF radioer “dont use in distress situation”. Som jeg opfatter det, anbefaler producenterne ej heller en VHF med lav sendeeffekt at blive anvendt til sikkerheds opkald. Men jeg har ikke praktisk erfaring, og det er jo det der tæller. Jeg har fravalgt VHF radio og har i stedet investeret i en GPS SPOT nød-tracker, der fungere KUN ved brug af satelitter… altså uafhængig af telefondækning. http://www.findmespot.com Jeg har testet den i flere situationer og den virker ganske pålidelig. Den har flere funktioner, men den afgørende funktion i forhold til sikkerhed, er en SOS knap der via satellit sender nødsignal til døgnbemandet nødcentral i Texas… som så alarmere SOK. Men kort sagt: så vil jeg være intereseret i, at høre dine egentlige erfaringer med VHF i kajak på søen… virker det… virker det ikke? God JUL
MVH Per Michael Jensen