Vejrfast og mad på tur

Tine: Det fortsatte med at blæse, og det var som om, at røgen fra skovbranden 70 km her fra fyldte mere på himlen igen. Her lugtede af røg, der var “noget” i luften, og jeg måtte have kontaktlinserne ud. Det gav så endnu en luftig nat med gode sovetemperaturer.

Da vækkeuret ringede, blæste det stadig, mere end jeg havde lyst til at padle i. Så vi kunne nå til enighed om “vejrfast”, indtil vinden lagde sig. Det gjorde den bare ikke, slet ikke, øv!

Det er faktisk vores første dag siden 29. maj, hvor vi ikke har noget på programmet og bare “sumper” her i lejren. Ikke noget vi er specielt gode til.
Det gav bl.a. lejlighed til at læse Hannes anekdoter fra hendes spændende liv (Hanne introducerede vi i går). Hun er født i København i 1938, og fortæller om at være barn under krigen, flytte til Afrika i 1949 med sin famile. Hanne kom som uge pige tilbage til Danmark, og fik flere oplevelser i ind- og udland, inden hun i 1964 blev amerikansk gift og flyttede her til Fort Yukon.

Vi har stor respekt for hendes initiativ og arbejde med at skrive om hendes liv. Selvom det er tiltænkt hendes børnebørn, har det været berigende for os at læse om en dansk kvindes opvækst og valg, suppleret med de fortællinger, vi har fået her.

Jeg skylder at fortælle, at skiltet “Nyhavn 17” var navnet på deres lille husbåd, de tidligere har haft her i Fort Yukon. Den var opkaldt efter stedet i København.

Jeg gik forbi tidligere i dag for at hilse på, og fik fornøjelsen af at hilse på hendes søn og barnebarn, der var fløjet ind på besøg fra Fairbanks. Hanne insisterede på, at jeg skulle køres de 500 m tilbage til teltet, så hendes søn Karl kørte mig og var med nede og hilse på Erik.
Vi blev igen forkælet med nybragt hjemmebagt rugbrød fra Karl og frikadeller, vi begge stor nød til frokost. Tusind tak. Jeg fik ikke spurgt til kødet, men det smagte rigtig godt. Måske elg?

Vi har undervejs på turen reflekteret over nogle af de mere eller mindre bevidste ting og valg, vi har gjort i planlægningen af denne ekspedition. Jeg har skrevet lidt om det nedenfor.

Nu krydser vi fingre for, at vinden lægger sig, så vi kan komme i kajakken igen i morgen.

På kærestetur, når vi er forskellige!

Tine: At være sammen på ekspedition på en rejse, hvor vi skal være så tæt sammen så længe, har krævet nogle snakke og tanker. Det har eksempelvis været snakke om, hvordan vi bedst kan få en god oplevelse ud af det med de forskelligheder, vi hver især repræsenterer, og ønsker vi har til forskellige ting, eksempelvis i forhold til:
• Mad
• Hygiejne
• Overordnet styring
• Lejrliv
• Mødet med andre mennesker

Vi vil undervejs fortælle om de valg, vi har taget, og hvordan det har fungeret. Her er først lidt om planlægning og valg af mad.

Mad på turen

Maden, var vi på forhånd enige om, skulle primært være noget der kunne pre-pakkes og holde sig i lang tid. Vi skulle ikke gå efter at finde eller fange vores mad undervejs eller nødvendigvis være afhængige af at proviantere i de små by samfund, vi mødte undervejs, da vi ikke på forhånd vidste, hvad vi kunne forvente. Vi forventede dog at nyde godt af, hvis der var gode muligheder for at købe god mad eller fange/købe en fisk undervejs.

Så planen var en madplan bestående af havregryn/müsli til morgenmad, frysetørret mad til frokost og aften, knækbrød og en stor snack pose til dagen.

Vi brugte Eriks erfaringer med mængder af de forskellige måltider fra hans tidligere ekspeditioner.

Med det som overordnet ramme, kunne vi selv fylde rammen ud, med de ting vi hver især syntes bedst om.
Jeg spiser eksempelvis ikke så meget kød, Erik spiser gerne kødfulde retter. Erik er glad for slik, jeg vil gerne have nødder og tørret frugt. Erik vil gerne have morgenmad, hvor der også kan være varmt væske i, jeg vil have et morgenmads mix, der passer til koldt væske.
Erik er mest til sort the, jeg er mest til grøn the.

Med vores forskellige ønsker gik vi i gang med hver vores store indkøbsvogn.
Vi kunne herefter pakke vores mad til de næste måneder sammensat, som vi bedst kunne lide.

Enkelte ting var fælles, vores lækre frugt- og energibarer fra danske Raw Bite, og små energi drikke tabletter til vandflasken i kajakken, her havde vi købt nogle med fra High 5, som jeg bruger på mtb og ikke fylder så meget. Så købte vi nogle peanuts og krydderier til at give vores mad et ekstra pift, hvis nødvendigt. Og ellers lidt ris og kartoffelmos, hvis vi fangede eller købte fisk undervejs.

Og hvordan har det så fungeret?
Det har overordnet fungeret rigtig godt.
Ved indkøbene var jeg noget udfordret. I Danmark spiser vi (og måske mest mig) generelt rigtig meget frisk frugt og grønt, og en begrænset mængde sukker.
Jeg var forberedt på at give afkald på de friske varer, men var overrasket over, hvor svært det var at finde gode morgenmads- og snack produkter samt lækker the. Jeg kan godt forstå, at det ind imellem kan være noget af et projekt og ret dyrt at finde og tage de sunde mad valg her, men det er en anden historie.

Det frysetørrede mad er altså en nem måde at få mad på, og jeg synes, at der har været et varieret udvalg med ganske fornuftig smag og kvalitet.
For os er det nemmere, når vi skal pakke op og ned i kajakken, vi kan nøjes med kortere frokostpause (på dage med mange myg har vi endda klaret det hele i kajakken) og vi har et minimum af madlugt ved tilberedning, der kan tiltrække bjørne.
Vi har købt et bredt udvalg, da vi har købt ca. 150 retter hver. Vi har ikke været lige heldige med dem alle, eksempelvis har mærket “Backpackers Pantry” haft nogle retter der var alt for krydderet til mig. Vi købte også “Alpine Aire” og en masse “Mountain House”, som vi kender fra tidligere. Erik har taget sig tid til at give en lille vurdering af dem alle, mon ikke der kommer et blogindlæg senere på året!?

Det frysetørrede mad er ikke den billigste løsning, men vi vurderede det var den bedste for os. Vi var dog heldige både i Fairbanks og Whitehorse at finde steder, hvor vi kunne få 20-25% rabat. Vi har givet mellem kr. 35-55 pr. ret.

Til morgenmad købte vi havregryn som base og supplerede med forskellige morgenmads produkter, rosiner og nødder. Det var svært at finde morgenmadsprodukter med lavt sukkerindhold. Vi supplerede med tørmælk, portionspakkede alt på forhånd og skal blot tilsætte vand. Super nemt, og ganske velsmagende.
Jeg supplerer undervejs med eksempelvis friske æbler eller banan, dog lidt dyrt. Her i Fort Yukon har jeg givet kr. 9 per æble og kr. 7 for en banan.

Snackposerne består af 2 Raw Bites (frugt barer) og ca. 500 gr. selvvalgte slik, kiks, nødder, chokolade, riskiks eller lignende. Nemt og lækkert. Chokoladen kan holdes køligt i pakrummet på kajakken, men dagens chokolade smelter nemt, når den ligger i dækstaske/telt på de her 25-30gr dage.
Det er dog for meget til mig, så Erik har aftaget noget af det, og lidt er givet til Japaneren og tømmerflåde drengene, vi har mødt.

Vi drikker vand, the og energidrik i løbet af dagen. Vand finder vi i de små side elve til Yukon, det var kun de første uger, vi kunne tage direkte fra søerne/floden.
Yukon er alt for mudret nu.
Vi koger eller filtrerer ALT vand, vi bruger. Vi har to forskellige vandrensningssystemer med fra LifeStraw (GO og Mission), og et tredie som ekstra.

I byerne har vi gerne suppleret med eksempelvis ost, små salamier, cola, lidt frugt og smør. Og også spist lokalt, hvis muligheden har været der.
Jeg savner grønt og frugt i den daglige mad, men kroppen har selvfølgelig fungeret fint på den mad, vi har haft.

Vi håber, at det kan være til inspiration for dig, der skal på kortere eller længere ture alene eller sammen med din partner.
Tine

Dag/lejr: 40/34
Km/km ialt: 0/1554,5 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 134 meter
Vejr: 20-25 grader. Mere klart vejr i dag, men forsat lidt røg. Men i dag hård vind. Så ikke indbydende at padle i.
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *