Regnen faldt tungt hele natten, det gav en dejlig temperatur i teltet. Dog var det ikke så hyggeligt at tænke på hvad det ville gøre ved vådeområder og floder.

Rutinerne kørte der ud af, da jeg stod op, underligt nok brændte jeg for at komme af sted i dag. Havde kun lidt ondt i tærerne fra igår.

Humøret bare steg og steg, fordi skoven og det gode underlag blev bare ved og ved. Selvfølgelig er det puklet og går op og ned, men ren motorvej i forhold til igår.

Det dufter bare så godt her i den åbne skov, og der er mange småfugle at se og høre på. Der begynder også at dukke flere og flere små svampe op, i skovbunden. Jeg passerede en enkelt stor flod, hvor jeg måtte have vade støvler og elastikker om fødderne, men den klarede jeg i fin stil. I selskab med en stor flot ørn, der så til fra trætoppene, desværre holdt den sig skjult, så ingen gode billeder.

Jeg var nærmest lykkelig, da det gode føre forsatte på anden time. Men så ændrede tingene sig, jeg var ikke til at slå ud, gik ude i tuerne og var næsten over ved næste skovstykke i god stil, da der lå en lille fin å foran mig. Det var så idyllisk men den var 1-2 meter dyb, med græs, sten og mudder i bunden, Kun 3-4 meter bred, men ikke så let at krydse. Jeg valgte at søg øst mod skoven den vej. Desværre vidste åen, hvor den var på vej hen, en kæmpemæssig sø og ikke nogen steder var at passere. Jeg stod fanget, trængt op i en krog. Den sande kriger kom over mig, “hold på” var det lige før jeg råbte. På med vade støvler, stramme elastikker omkring regnbukserne. Ingen grund til regnjakke, det måtte være synsbedrag, at den så så dyb ud, max en meter tænkte jeg. Jeg sprang i og holdt et pænt tempo over, problemet var bare jeg kom mere og mere under. Vandet nåede helt op over navlen og der ved løbe vandet stille og roligt ned i regnbukserne. Godt jeg havde spændt rygsækken godt. Jeg bande noget og lå på modsatte side og spraglede for at undgå vandet i at komme ned i støvlerne. Nu var jeg våd og klar til den store flod.

Den store flod var dagens udfordring, og den kom en 800 meter efter åen. Stod paf og så på en kæmpe flod, der flød stille og roligt i 4 hovedløb foran mig, men hvor var der meget vand i.

Sad lidt og spiste, mens jeg tænkte, om jeg skulle følge den eller krydse nu. Hvis jeg fulgte den ville jeg blive presset mere ud i dalen, og det så godt ud på modsatte side.

“Hold på” råbte den indre soldat, mens forsigtige Per sagde “det ser ikke godt ud og noget koldt”. Beslutningen blev, hold på.

Jeg pakkede alt om, elektronik og alt hvad jeg kunne i dobbelt vandtætteposer poser, ved at lægge ting sammen. Spændte riflen godt fast. Tog det rygsæk overtræk jeg har med og endnu ikke har brugt og satte uden på rygsækken. På bagsiden af rygsækken havde jeg spændt mit skumunderlag fast, foldede det ud så meget som muligt, så det kunne virke som opdrift. Rundt om rygsækovertrækket, spændte jeg mine pakkeremme.

Pludselig blev der sendt varme tanker til Jægerkorpset, især under optagelsen, hvor vi gang på gang blev tvunget til at lave regnslagsflåde. Godt med noget erfaring.

På kroppen havde jeg regntøj, en t-shirt og lange netunderbukser, tog hue og handsker på, for at udsætte underafkølling. Der kom elastikker om fødderne, livet og bryst, så der kunne være så lidt vand under regntøjet som muligt. Til slut blev hætten spændt godt, nu skulle slaget stå.

Gik i floden et sted, hvor jeg vill drive til modsatte side, fordi floden drejede længere ned. Gik først ud for at se, hvor dybt det var. Med vand til brystet måtte jeg opgive at gå. Jeg lod rygsækken flyde og fulgte selv med. Kort tid efter kunne jeg bunde igen og trække rygsækken i land og tømme den for vand. Det gik super godt, vandet var ikke super koldt og alle mine elastikker, gjorde at vandet ikke kom ret hurtigt ind. Hovedet kunne jeg holde over vand hele tiden.

Det gjorde jeg 4 gange, så var jeg over. Jeg hastede op og fik åbnet rygsækken og alt kom ud, jeg var meget spændt på, om alt havde holdt tæt – det havde det heldigvis. Det var lige før, at der blev danset en lille dans.

Tænkte, at jeg hellere måtte ringe til kæresten og sige, at jeg var over. Jeg ved hun følger med på kortet, og hun kunne se, at jeg var på vej ud i dagens store flodkrydsning. Med kvaliteten af det kort der er på nettet, kan man relativt tydeligt se, hvor og hvornår jeg er på vej ud i floden. Hun var lettet, fordi jeg havde åbenbart fået pakket gps tracker’en så godt ind, at den ikke sendte i den time, mens jeg var på vej over.

Jeg valgte at lægge alt til tørre, op med sokker, ud med underlag. Mens jeg spiste knækbrød, skulle lige ringe og købe den oppustelige gummibåd/raft, jeg skal have til depot 7. Derfor var der en times tid i solen med kontortid, ompakning af rygsæk og skift af sokker. Valgte at holde resten af tøjet på og gå det tørt.

Kom videre kl 14, nu var jeg spændt på terrænet, nu kom de vestlige skrænter der tog livet af mig igår. Derfor greb jeg muligheden for at gå længere ud, på nogle højdekarme, hvor der var tørt og skov. Måtte over nogle vådområder og igennem lidt buskads, men meget nemmere og mere tørt end igår.

Jeg var ikke for godt gående til sidst. Kunne mærke flere af de her “brændsår” på fødderne, og et par skrabesår på grund af det våde tøj. Ved ikke om det var klogt at gå den sidste time, nu gør det ondt flere steder.

Tog endnu et vådt stykke og tankede min 10 liter vandbeholder op ved elven. Så snart jeg var på det tørre igen, slog jeg lejr. Klokken var også 16.30.

Nu var der hektisk aktivitet, alt skulle til tørre alle min sokker, trøjer, regntøj, sovepose – den var blevet en lille smule fugtig et sted. Herligt med sol, det er nogle dagen siden sidst.

Min fødder gjorder av, de brændsår er mærkelige. Jeg havde valgt at gå med mine goretex sokker som ydersok i dag, for at holde indersokken mere tør. Men det holdt kun de første timer. Men er godt nok lidt ynkelig at se på, når jeg humper rundt her. Jeg håber støvlerne når at tørre, men ser ikke sådan ud, de er helt gennemblødt. Alle mine sokker ser ud til at blive tørre.

Teltet var for varmt at være i, så idag sad jeg faktisk ude noget af tiden. Pakket ind i myggejakke og mine fødder var pakket ind, selv mine hænder prøvede jeg at pakke ind i mit myggenet til hovedet, mens jeg skrev det her.

Eftermiddagen er gået hurtigt med alle de ting jeg har lavet. Blev også til en gang bad, dejligt at følge mig frisk igen, dog måtte jeg leve med myggene.

Nu håber jeg på rimeligt føre til Arctic Village, på en normal dag burde jeg være der i morgen, men tror først det bliver søndag med det her terræn, vi får se. Kan også tage flere dage.

Tak og super fedt med jeres hilsner og kommentarer. Jeg har et spørgsmål til jer derude:

Er der nogen der ved, hvorfor nogle myg har en gul udposning på snablen, forholdsvis stor i forhold til myggens størrelse. Jeg tænker det er pollen fra blomster eller en snylte af en art. Nogen der ved det præcist? Der en del af myggene der har det.

Spørgsmål:
Martin Juel:
Er lige kommet i gang med din blog, super fed læsning.
Du skal da prøve en tur i kano, ikke fordi du ikke kan holde til at gå men en sund afveksling, på din tur. Læser din blog som aften læsning for mine børn.

Tak skal du have, det glæder mig at høre. Jeg ville ønske jeg havde en kano her. Det vil dog være ekstremt dyrt og svært at få her ud. Og det var slet ikke meningen, at jeg skulle så langt ned af den her flod. Skulle dreje mod vest nu, hvis det var rigtigt. Men mit depot 3 blev sat mere sydligt end forventet, grundet oversvømmelser på min planlagte rute. Der kom tid i raft til slut på turen.

Martin Juel (igen, dejligt)
Håber du har fået bygget dig en flåde, der har fået dig tørt og let fremad, så din skuldre får lidt hvile i et par dage. Vi skal have dig ned på vores efterskole og holde foredrag når du kommer hjem, hvis du har lyst til det?

Angående foredrag, kommer jeg hjertens gerne, når jeg kommer hjem. Det er det jeg elsker, og jeg lever af. Følger I med på skolen og har spørgsmål til mig eller turen undervejs, er I velkommen til at skrive herunder

Erik

Dag / Lejr: 21/17
Pos: 20 68 15.325 / 145 31.466
Km / Km i alt: 13,5 / 247,3 km fra grænsen (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftlinjer, går praksis lidt mere.
Højde: ligger i 663, gået en del op og ned i skoven i dag. Kom fra 699 meter
Tid gået: 08.15-16.30, med vamdpassage fra 12-14
Vejr: høj sol, 15 grader. 20-25 i solen, hvis læ. Næsten ingen skyer, brise fra syd.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020