Nørreåen, kanotur [Mikroeventyr] Collage af Erik b. Jørgensen

Tag med på en spændende kanotur ned ad Nørreåen, en rolig og naturskøn del af Gudenåsystemet. Oplev åens stille strøm, frodige enge og historiske perler, mens du nyder et mikroeventyr fyldt med ro og naturoplevelser. Få tips til overnatning, se GPX-ruten og se min film, der dokumenterer turens højdepunkter!

Igen var det tid til at udforske en af Danmarks mange skønne åer. Denne gang gik turen til Midtjylland og Nørreåen. Nørreåen er en skøn å, i det danske landskab og en del af Gudenåsystemet. Med sit udspring i Hald Sø sydvest for Viborg og sit udløb i Gudenåen ved Fladbro nær Randers, strækker Nørreåen sig over ca. 50 kilometer. Det lave fald på kun 8 meter over hele dens længde skaber en stille og rolig strøm, hvilket gør den ideel til kanoture for både begyndere og erfarne padlere, der ønsker at nyde naturen i ro og mag.

Jeg nød i hver tilfald min tur, fra den 8. til 10. dec. 2024. Selv om det var køligt og ikke så meget lys, fik jeg en skøn tur. Samt det var herligt at få se den sidste del af Gudenåsystemet, efter min tur ned ad hele Gudenåen i juni 2024, se den tur her:

Igen var det tid til at udforske en af Danmarks mange skønne åer. Denne gang gik turen til Midtjylland og Nørreåen. Nørreåen er en skøn å i det danske landskab og en del af Gudenåsystemet. Med sit udspring i Hald Sø sydvest for Viborg og sit udløb i Gudenåen ved Fladbro nær Randers strækker Nørreåen sig over ca. 50 kilometer. Det lave fald på kun 8 meter over hele dens længde skaber en stille og rolig strøm, hvilket gør den ideel til kanoture for både begyndere og erfarne padlere, der ønsker at nyde naturen i ro og mag. Jeg nød i hvert fald min tur fra den 8. til 10. december 2024. Selvom det var køligt og ikke så meget lys, fik jeg en skøn tur. Det var også herligt at få se den sidste del af Gudenåsystemet efter min tur ned ad hele Gudenåen i juni 2024. Se den tur her:

 

Nørreåens særlige natur

Åen snor sig gennem en bred ådal, der er præget af frodige enge, mosearealer og smalle jordlodder, som ofte står under vand i vinter- og forårsmånederne. Områdets uberørte karakter gør Nørreåen til en skjult skat for naturelskere, og det er ikke ualmindeligt at møde fiskehejrer, ænder og måske endda en isfugl og vandstær undervejs. Motorbådssejlads er forbudt, og der er ingen søer, der skal krydses, hvilket skaber optimale rammer for en stille og fredelig naturoplevelse.

Dog er Nørreåen også mest i åbne områder, så man er lidt mere vindudsat, og det er mere ensartet natur end mange andre åer i Danmark. Det er især de øvre 5 kilometer, der er snoet og i et område med stejle skrænter og skov. Ellers er det eng med siv, græs og enkelte områder med træer.

 

Sejlads og praktiske tips

Nørreåen er kendt som den mindst befærdede del af Gudenåsystemet, og med dens smalle bredder og svage strøm er det en af de få åer i Danmark, hvor det er relativt nemt at sejle mod strømmen. Dog bør man være opmærksom på, at strækningen mellem Rindsholm og Tapdrup kan være krævende på grund af åens naturlige sving og lavvandede områder. Der er langt mellem faciliteter som toiletter, landgangssteder og overnatningspladser, så det er en god idé at planlægge turen grundigt på forhånd.

 

Historien ved åens bredder

Undervejs på turen er der flere interessante steder at opdage. Ved Bruunshåb, syd for Viborg, begyndte et storstilet industrieventyr for 200 år siden, da en klædefabrik udnyttede vandkraften fra Nørreåen. Fabrikken blev senere omdannet til en papfabrik, som stadig er i drift, og besøgende kan få et indblik i historien om industriens udvikling i området. Dog kan den ikke ses direkte fra Nørreåen.

I samme periode fandt der også pramdrift sted på Nørreåen, hvilket gjorde den til en vigtig transportvej for varer som korn, tørv og byggematerialer. På grund af åens lavvandede karakter blev der dog brugt mindre pramme, og i tørre perioder kunne det være nødvendigt at trække prammene over lavvandede strækninger. Transporten blev udført med stager eller ved at trække prammene fra bredden, og selvom det var en udfordrende opgave, var åen en central forbindelse til Randers, som dengang var en vigtig handelsby.

 

Start- og slutpunkter

Den mest populære start for en kanotur på Nørreåen er ved Rindsholm nær Gl. Århusvej lidt sydvest for Viborg. Herfra kan man følge åen gennem de naturskønne omgivelser, indtil man når Fladbro Kro, hvor Nørreåen løber sammen med Gudenåen. Hvis man ønsker at forlænge turen, er det muligt at fortsætte på Gudenåen mod Randers.

Husk, hvis du starter ved Rindsholm, at gå op og besøge Mindesten for Faldne ved Jydske Dragonregiment. Det er en mindepark dedikeret til faldne soldater og politifolk. Parken ligger lige mellem kroen og Nørreåen og byder på historiske kampvogne og pansrede mandskabsvogne som en del af udstillingen. Du kan finde mere information og placeringen på Google: Mindesten for Faldne ved Jydske Dragonregiment, her på Google!

 

Se min film fra turen her:

 


Regler for sejlads på Nørreåen

 


Data fra turen

Nørreåen, kanotur [Mikroeventyr] Kort af Erik b. Jørgensen

  • Søndag den 8. dec. 2024: Overnatning i lokal skov i nærheden
  • Mandag den 9. dec. 2024: 32,1 km, 8 timer
  • Tirsdag den 10. dec. 2024: 15 km, 3t45min

 


GPX-fil over Nørreåens forløb

Her kan du download min GPX-fil over hele forløbet ad Nørreåen, frem til Randers.

 


Overnatningsmuligheder langs Nørreåen

I rækkefølge fra Rindsholm, ned ad Nørreåen

Du kan også få dem frem på ”Gudenåkort” her: Gudenåkort, www.kort.oplevgudenaa.dk hvor du også kan se isætningssteder, mv.

 


Link til området

 


Jeg håber du fandt en masse inspiration her til din egen kanotur. Husk der er meget mere information, fif og råd at gå op opdagelse i her på hjemmesiden.

God fornøjelse.

Erik

 

Relateret indlæg

 


Støt det jeg laver!

Hvis du vil støtte det jeg laver og ønsker at købe grej online, så støtter følgende butikker mit arbejde (for at støtte skal du gå igennem de her link):

Tilbage til Indholdsfortegnelse

Nørreåen, kanotur [Mikroeventyr] Erik B. Jørgensen i kano

Indlægget er opdateret: 16. marts 2025

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.