Dato: 10. sep. 2011
Lejr / dag: Lejr 124  / Dag 159
Finland Lejr  14 / Dag 15
Pos (google):  61 51 27.4 / 21 28 03.5 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet:  61,5km (i alt 5601,1 km)
Distance roet i Finland: 618,1 km (i alt)
Rotid: 11t10m (07.20 til 18.30)(Finsk tid +1 time til DK tid)
Vejr: 8/8 lav til mellem til 2/8 lav og sol. Vindstille til 6 m/s nordvest. 12-16 grader
Bølger havblik til 50 cm fra nordvest. Enkelt sted kort 70 cm da lav vandet.
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

Blev en fin aften, og igen kunne jeg komme tidligt i seng 21.40. Igen sov jeg igennem lige til 2 min før jeg skulle op. Kl. 6 var det ud og kikke på naturen, er mørkt om morgen nu. Fik en god gang mysli, så i tøjet og gøre klar, blandet en del frøer. Kunne ro ud i havblik og vindstille kl. 07.20 herligt. Meget længe siden det har været så stille, ikke en lyd og vandet spejlblankt. Men efter kun 5 min blev stilheden brudt af et skrig, et meget klart og tydeligt skrig, kikkede rundt, så lettede der en havørn 100 meter fra mig inde i nogle træer, det var den der skrig, det forsat den med mens den fløj lidt rundt og satte sig i et højt træ igen og holdt øje med mig. Tænker den har nogle unger med sig, som den advarede, fordi de plejer aldrig at sige noget. Livet var herligt men sådan oplevelser og vejr, så det gik bare syd over i mellem små øer, store sten og lavt vand, der var igen mange fugle især store flokke af ænder. Jeg hyggede mig. Siden i går eftermiddag har der virkelig været mange både på vandet, kan godt se det er weekend, også her til morgen, gik jollerne ud for at se til deres net. Ofte er det to ældre mænd, der ser til net eller fisker, ellers er det et par på vej til og fra hytterne. Efter 3,5 timer kom jeg til en del små øer med et hav af små hytter, det var forsat helt stille og jeg nød turen der ind imellem, mens jeg studere hytter. Efter min pause efter 4 timer var jeg lige sat i gang igen, da en både stoppede 70 meter fra mig og de råbte hej, vi råbte lidt til hinanden før vi mødes. Det var Jari og Elesia (ca. stavet) vi kommunikere lidt på engelsk, og fagter. Ind til det gik op for dem jeg forstod Svensk, det kunne Elesia. Vi snakkede så godt vi kunne en 20 min. De inviterede mig på sauna og mad, men måtte sige nej tak fordi alt for tidligt at stoppe, især når jeg endelig har stille vejr, skulle få medvind senere på dagen.

Jeg roede videre og det gik fint. Omkring kl. 13 begyndt det at blæse op fra nordvest med en 3 m/s snart kom der lidt små bølger med, mig, så det gik lidt hurtigere.

Jeg kom til et kap med et fyr Södra Yttergrund her stod et stort fyr. Plejer at hænge sådan sammen jo større fyr, jo farligere sted. Nu blæste den en 5 m/s fra nordvest med en 50 cm bølger, så gik inden om en de små øer her. Et hyggeligt sted. Her efter krydse jeg ind til fastlandet, der var tid til at finde en lejrplads, som ofte var det svært, hytter og en del mennesker i hytter, der er flinke til at hilse. Kunne ikke finde en eneste lille plads. Så til slut valgte jeg at gå efter Merikarvia, en lille by, jeg kom fint der ned og roede igennem en lille kanal ind mod byen, tænkt over hvad den sort streg betyd på min søkort på GPS, det fandt jeg hurtigt ud af, det betyder dæmning. Der var et rør under, men manglede lige 20 cm for jeg kunne ro igennem. Jeg havde passeret de 11 timer, så lysten til at ro nogle km uden om var der ikke, havde set en bådplads men fin græs og uden nogle hytter lidt tilbage, så der roede jeg tilbage til og gik i land, her kunne jeg godt tillade mig at slå lejr. Efter en god dag på 61,5 km over lidt lang tid 11t10m. Det betyder også at jeg måtte en tur ind i skoven på toilet. Før jeg kunne slå lejr. Dejligt at høre brænderen og få noget tørt tøj på. Efter en gang aftensmad, gik jeg en kort tur ned af vejen bag mig til et nyt hus, her ringede jeg på og spurgt om jeg måtte lade mit batteri og computer i nat. Igen forgik det på engelsk og fagter, men det lykkes at forstå hinanden. En stor tak for jeg må få lidt strøm i nat.

Da jeg kom tilbage opdagede at mit ekstra stærke Termorest underlag, er begyndt at demaliner så det bobler op, ak 3 underlag der er ved at gå i stykker på denne tur. Alt skal åbenbart gå i stykker, håber det er til at sove på i nat.

Erik

Indlægget er opdateret: 4. februar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!