Finland på langs turberetninger dag 21-39 af eventyrer Erik B. Jørgensen

Efter 71 fantastiske dage og 1.864 km op igennem Finland fra Virojoki i Finland, op igennem hele Finland til jeg gik ind i Norge og endt ved Jakobselv, Norge. Nu kan jeg se tilbage på en stor naturoplevelse, mange fine dyremøde, men også mange kilometer i skov og mose, til tider med følgeskab af myg.

Herunder kan du se alle min dagsberetninger og dagbøger fra YouTube, dag 21-40

 

Finland på lang, til fods, endlige dag 21-40 med Erik B. Jørgensen

 


 

Mandag 22. maj
Dag 21/Lejr 20

Endnu en varm dag i bogen🥾☀️

En dag der indholdt alt slags vandring, fra stier der var væk, til oversvømmelser og ingen bro, til små fine single stier i smukt landskab og grusveje i bagende sol for at slutte på asfalt og cykelsti, frem til byen Juuka🏠

Her kom jeg til den lille skønne cafe Hedwigin Helmi, som havde sagt ja til jeg måtte sende en depot kasse til dem. Sikke en sted. De havde alt hvad en træt og varm vandre begære. Kage, tærte, the, is og cola🤗🍦🥤🍰Der kom også lidt ekstra i rygsækken😊

Jeg gik kort ud for byen og ligge i skoven, og restituere til i morgen🏕️

Fik forøvrigt en skøn nat i shelter med besøg af vipstjert, gråand og lom👍

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 21

Km: 28,13

Km i alt: 552,45

Tid afsted i dag: 8t30min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • [Fif og råd] Behandling og forebyggelse af vabler
  • https://komud.dk/fif-raad-behandling-forebyggelse-vabler/
 • [Korpset TV2] Undgå vabler og ondt i kroppen under vandring/march, fif og råd
  • https://komud.dk/korpset-tv2-undgaa-vabler-ondt-kroppen-vandring-march/

 

 

 

 

Tirsdag 23. maj
Dag 22/Lejr 21

Det gik videre i dag, men fyldt rygsæk og nye eventyr lå for dagen🤗

Vandreruten har været virkelig varieret i dag og fed. Jeg har gået på grusvej, men også rigtig meget mindre stier og single spor, i god stand. Ruten har gået forbi en del søer, der er Finland. Men også ind i et mere kuperet område, hvor der var slugter, elve og mere specielt. Der har også været flere bådpladser og hytter. Virker som en mere populær del.

I dag kom der også en del byger ind, men jeg slap for det store skyld og fik kun korte byger️

Virkelig flot dag, uden der endeligt er sket så meget🥾🤗🏕️

Jeg er på vandreruten UKK, nær stedet Porttilouhi🌲

Havde en flåt på mig i dag🤔 Den tredje de sidste 25 år, nok 8 år siden jeg havde en sidst.

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 22

Km: 26,03

Km i alt: 578,48

Tid afsted i dag: 8t

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Onsdag 24. maj
Dag 23/Lejr 22

Sikke en dag, varm, hård og mange tanker😬

Det var igen flot og masser af små fugle. Så også flere hare, tjur og sneppe👍

Men der var en del strækninger i dag, der skulle arbejdes for🥵 Jeg startede med hækkeløb, da skoven var væltet, mens der også var meget vådt🌳🌲 Så kom der en del fine stier og grusvej. Men der kom en del kortere delstrækninger i dag, hvor ruten er dårligt mærket og det er hårdt at få. Det kan være blødt, meget tæt skov og områder hvor skovmaskinerne har smadret det hele. Så det koster lidt kræfter.

Jeg har været godt gående, fødderne har det godt og på den måde er alt godt. Dog kan tankerne godt gå lidt i ring, om tid, afstand, vægt og alt det jeg ikke gider tænke på. Men jeg kender det, det kommer på alle ture. Det er del af livet og det at turde presse mig selv og holde på😊

Nu hygger jeg i teltet og tænker det bliver en god dag i morgen. Håber også regnen ikke bliver til noget).

Jeg er syd for byen Porokylä, Nurmes

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 23

Km: 25,95

Km i alt: 604,43

Tid afsted i dag: 8t07min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • Vil du se flere indlæg og film om motivation, mål, mv. kan du se mere her:
  • https://komud.dk/motivation-samarbejde-personligudvikling-og-ledelse/

 

 

 

 

Torsdag 25. maj
Dag 24/lejr 23

Skøn dag uden der skete ret meget🤗

Jeg stod op til en blæsende og overskyet morgen. Vejrudsigten lovede forsat en del regn. Men jeg lod ikke undskyldningerne tag over, og pakkede sammen og vandrede af sted🥾 De første timer slap jeg for regnen og nåede lige at tænke der kunne jo være…. Men nej, regnen kom og jeg fik en 2,5 time i regntøj🌧️

Men underligt nok gik jeg stille og roligt, og hyggede mig i regnen, lukket ind i min egen lille verden i regnhætten.

Regn slap og jeg fik igen sol. Sidst på dagen kom til til den lille by Valtimo, jeg slog et slag forbi supermarkede så jeg kunne får lidt kage, cola, brød, pålæg og en banan. Skulle styre mig, for mangler ikke noget. Her måtte jeg også sige farvel til min gamle solcelle, der ikke vil mere. Så snart jeg var ude af byen, slog jeg lejr i en lille skov, og endnu 30 km og godt 8 timer var bag mig.

Jeg startede dagen på grusvej, men jeg opgav ruten på det første stykke, da den var dårligt mærket og skovmaskinerne havde været i gang. Så jeg tog de nærligende små grusvej. Men pludselig var rute ny mærket, dog ikke går til, men det gør ikke så meget når jeg så ved hvor jeg skal hen. Des tættere jeg kom på Valtimo des bedre var ruten gået til, blev en helt fornøjelse.

Så igen hare, sneppe og små fugle. Men så også gamle bjørnespor i mudderet🐻 Bliver lige fascineret hver gang jeg ser det🤗

Nu hygger jeg i teltet i en lille skov, dog lidt vådt og en del myg🦟

Glæder mig til at se hvad dagen byder på i morgen

Dagbog på min YouTube kanal, dages emne er mad på tur📖

Dag: 24

Km: 30,09 km

Km i alt: 634,52

Tid afsted i dag: 8t15min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Fredag 26. maj
Dag 25/lejr 24

Jeg har fundet vildmarken🤗🤔🥵🌲🌳🥾

Sikke en dag, flot, vidunderlig, hård og langsom, alt hvad der skal til for at skabe eventyr.

Jeg forlod Valtimo i morges. Først af grusvej, så snescooterspor og så via vandreruten. Det er måske en lidt optimistisk betegnelse. Det er mere tidligere vandrerute🤔 Jeg gik i områder hvor sporet var der, men ikke mange mærker. Eller område uden noget hvor jeg prøver at holde ruten og pludselig er der et mærke eller en et svagt spor. Fik også glæden af områder hvor skovmaskiner har været og vådområder hvor de gamle plankebroer og broer var så rådne at det var bedre at gå ved siden af.

Men det har været så smukt hele dagen.

På et tidspunkt kom jeg pludselig til en lysning, hvor der var en slags friluftmuseum. Her lå en gammel gård, med lader, hytter og andre bygninger. Alle samme vedligeholdt i gammel stil. Så flot og mærkeligt. Steder hedder: Murtovaara forest farm museum👍 Fed oplevelse.

Det giver nok sig selv, men fremdrift var ikke som den plejer. Det blev til lige under 23 km på 8,5 time🥾

Nu ligger jeg i telt ned til en flot sø🤗🏕️🌲🌳

Jeg er lige syd for Hiidenportti National Park🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 25

Km: 22,67

Km i alt: 657,19

Tid afsted i dag: 8t30min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 

 

 

Lørdag 27. maj
Dag 26/lejr 25

Igen en flot og dejlig dag⛅️

Efter en pænt koldt nat, kunne jeg vandre afsted igen🥾

Det endte med at blive en virkelig flot og skøn dag, da naturen viste sig fra sin flotte side.

Ruten var også meget bedre end forventet. Jeg startede i en del mose uden planker og dårlig markering. Men da jeg kom ind i Hiidenportti National Park, var ruten flot mærket op, men planke broer var gamle, men der var lagt virkelig meget tømmer ud til nye plankebroer. Jeg gik igennem klip fyldt områder, skov og moseområder.

Derefter var der lidt grusvej til Teerisuo-Lososuo Nationalpark, her var der advarsel om meget dårlige plankebroer og de var meget dårlige. Men stier var forsat fine, godt markeret og jeg kunne let gå på eller ved siden af de rådne plankebroer og det er forsat meget bedre end rute tidligere😊 Så det kommer nok an på ens perspektiv😂

Jeg holdt på ud af Teerisuo-Lososuo Nationalpark, hvor jeg nu er i telt lige uden for parken🏕️

Så fire hugorme i dag inden for 4 meter. Tror det var tre hanner der var efter en hun. Ellers var det fugle, et egern og tre hold mennekser. Ser godt nok ikke mange😊

Jeg er lige nord for Teerisuo-Lososuo Nationalpark🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 26

Km: 27,14

Km i alt: 684,33

Tid afsted i dag: 8t40min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • Lidt inspiration til hjemmefronten😊:
 • Få styr på din hjemmefront, for at nå dine mål! [Motivation]
  • https://komud.dk/faa-styr-paa-din-hjemmefront-for-at-naa-dine-maal-motivation/
 • Kærestetid, prioriterer det! [Motivation]
  • https://komud.dk/kaerestetid-prioriterer-det-motivation/

 

 

 

Søndag 28. maj
Dag 27/lejr 26

Endnu et nap i fed natur🤗

Efter endnu en kølig nat, kunne jeg gå afsted i blæsende og overskyet vejr🌬️☁️

Det først stykke var forsat på gammel rute, men rådne planker, væltede træ og en gammel bro. Det kan noget at følge der ikke kommer så mange😊

Efter et stykke på grusvej og endnu en hare. Fik jeg et længere styk i mose og skov på en lille højderyg. Flot og hyggeligt. De sidste timer var på mindre grusveje, men der til lidt hurtigere tempo🥾 Jeg endt på endnu et gammelt spor, hvor jeg slog lejr ud i ingen ting.

Ny hygger jeg i teltet og regnen er kommet over mig og skal vare hele aften🌧️ Timing👍🤗

I morgen forventer jeg at ankomme til byen Kuhmo, så er der depot og hviledag😊🏠

Dagbog på min YouTube kanal📖 (Har dårlig net kan være den først kommer i morgen😬)

Dag: 27

Km: 30,12

Km i alt: 714,45

Tid afsted i dag:8t05min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Mandag 29. maj
Dag 28/lejr 27 Kuhmo, hotel

Flot kort dag til depot og hviledag😊🏠

Efter en nat med regnen trommende på teltdugen🌧️🏕️ kunne jeg vågne op til sol og fuglesang.

Jeg forsat min tur ad snescooterspor, for at komme over på nogle andre stier. De går af gode grund ofte over moser, da de er frosne om vinteren. Ja det er de ikke nu🤔😂 Så det var vådt og spænde at gå i, men heldigvis er det er så flot mellem mose og skoven🌲🌳

Dagen endt på cykelsti ind til byen Kuhmo🏠

Her har jeg igen booket et hotelværelse, hvor det er tid til hviledag i morgen😴

Jeg fik hurtigt pakket ud på hotel og var på Bistro og spise, ud og handle div. små ting og hente depotet i et lokalt supermarked.

Resten af eftermiddagen gik med at pakke ud og lidt ting, vaske tøj, pakke mad til næste etape og et mellem depot, jeg ikke kunne løse hjemme fra. Samt et tiltrængt bad🧼

Ny skal der hygges og slappe af. Selv om jeg næsten allerede er begyndt at længes ud igen😬🤗

Blev til godt 16 km, på 4 timer🥾 Så også en tårnfalk i dag👍📷🤗

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 28

Km: 16,56

Km i alt: 731,01

Tid afsted i dag: 4t

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Tirsdag 30. maj
Dag 29/lejr 27 Kuhmo, hotel

Hviledag i Kuhmo🤗

Dagen er går med at nusse med alt udstyr igennem, vasken og genpakke. Har også sendt lidt småting retur jeg ikke får brugt eller ikke skal bruge mere.

Lidt statistik på turen indtil nu👍

Dag 29 i dag (27 gå-dage)

Kilometer gået i alt: 731 km

Samlet gennemsnit gået på alle dage, med hviledag og halv første dag: 25,1 km per dag

Snit på 27 gå-dage: 27,1 km per dag

Kilometer tilbage: ca. 1050 km

Forvent tur længde ca. 1.800 km🥾

Dagbog på min YouTube kanal📖 Mere om depoter og hvor ofte👍

Dag: 29

Km: 0

Km i alt: 731,01

Tid afsted i dag: 0

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • Flere indlæg om forberedelser og depoter på min andre ekspeditioner her:
  • https://komud.dk/?s=Depoter

 

 

 

 

Onsdag 31. maj
Dag 30/lejr 28

Tilbage på sporet og i naturen😊

Det var lidt tungt at gå ud af byen med udsigt til regn hele dagen🌧️ Men naturen ville mig det godt, så jeg gik fri af det meste regn👍 Endt kun med at være i regntøj i en time🤗 Men det var vådt og jeg fik gaiters på, men alligevel kom vandet i støvler af en hel dag i lyngen og græsset.

Dag bøde på asfalt i starten. Så grusvej og derefter fin sti det meste af dagen, dog men de små strækninger med til groet sti, som altid.

Jeg er nydt dagen, især fordi regnen gik meget uden om mig, samt de små fugle har ville lege i dag📷🐦‍⬛😊

Sidst på dagen kom der et skilt med 5,2 km til shelter, det passede helt perfekt. Efter 30,55 km og godt 8 timer kunne jeg slå mig ned i shelter og starte bålet så alt bliver tørt igen🔥 Sørme om solen ikke kiggede frem⛅️🤗

Fedt dagen igen👍

Jeg er lige øst for byen Kuhmo på vandreruten UKK🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 30

Km: 30,55

Km i alt: 761,56

Tid afsted i dag:8t15min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Torsdag 1. juni
Dag 31/lejr 29

Næ shelter igen🔥

Endnu en flot dag ligger bag mig, men også en kølig dag med 3-8 grader og flere haglbyger🌧️ men også sol⛅️ Var faktisk så kølig jeg igen har haft handsker på, og lagde ud i jakke her til morgen🥶

Det har igen været en flot dag. Jeg har gået i lidt ældre, høj og lidt mere åben skov. Jeg har forsat gået på UKK ruten hele dagen. Langt det meste var sti og plankebroer, meget af det har også været på højderygge, med god udsigt😊

Jeg har ikke mødt så mange fugle i dag, men kun hørt dem. Sidst på dagen blev stien til grusvej og pludselig øjnene jeg muligheden for at komme i shelter igen, fordi med 7,6 km igen og 1,5 time tilbage, var den mulighed pludselig åben. Derfor endte jeg dagen på fuldhammer og nåede shelteret efter små 32 km og godt 8  timer👍

Så igen kan jeg nyde aften med bål og fuglesang omkring mig🔥🐦‍⬛ Samt bæver ude i søen🦫

Er øst for byen Kuhmo, i Elimyssalo Nationalpark🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 31

Km: 30,94

Km i alt: 792,50

Tid afsted i dag:8t31min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • Gode råd til toilet på tur og i naturen
  • https://komud.dk/toiletbesoeg-i-naturen-fif-og-raad/

 

 

 

 

Fredag 2. juni
Dag 32/lejr 30

Dagen hvor jeg så ren🤗

Det var en kølig morgen at stå op til, men jeg kom fin afsted. Vejrudsigten sagde til regnbyger hele dagen🌧️😬

Jeg gik videre ad den fine sti, kikkede en sidste gang ud på bævernes bo🦫 Og traskede der ud ad. De sort tunge skyer kom ind over mig. Jeg kunne se på vejrraderen at regn kom ned fra nord mens det roterede om sig selv mod øst. Det blev mit held og fordi hele dagen roterede regnen om mig. Jeg fik enkelte dryp, igen mere issne end regn. Men hvor end jeg kom til kunne jeg se regnen havde været forbi. Det kunne jeg godt leve med🤗

På vej over en sump på plankebroer fik jeg turens første møde med rener, da de dukkede op 200 meter foran mig i skoven. Deres hvide farver afslørede dem👍 Det var kort og billeder blev derefter. Dem skal jeg nok møde mange af nord over.

Vandrestien ændre dig til mine befærtet og mindre, men da den var ny markeret var den let at følge.

Jeg endte min dag efter små 25 km og 7,5 time, ved endnu et fint shelter

Jeg er ved søen og shelteret Iso-Tahkosen🗺️ I den nationalpark må man kun overnatte ved shelterne eller bådpladserne.

Fin dagen uden den store nye🥾😊

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 32

Km: 24,82

Km i alt: 817,32

Tid afsted i dag:7t35min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Lørdag 3. junI
Dag 33/lejr 31

Dagen hvor broen var væk😬

Jeg sov skønt i det lille shelter og kunne igen starte dagen køligt. Er omkring et par grader om morgen for tiden.

Det første stykke i dag var på de fine stier i Nationalparken. Derefter var der lidt på grusvej, før ruten igen gik ud i ingen ting. Jeg var igen retur på gammel ruter og stier. Stien var rimelig tydligt, dejligt da markeringerne var dårlige. Dog var alle plankebroerne rådne og faldet sammen. Det gik fint med at gå, dog med de sædvanlige stykker, hvor stien bare forsvinder, eller skovmaskinerne har taget den, men det er fedt derude, fordi det giver en følelse af at have det for mig selv. Jeg var også på fotojagt efter lidt musvitter. Samt jeg så turen første mus pille over en grusvej.

Havde også et par kilometer på grusvej, men det giver følelsen af fremdrift, samt det er forsat pænt.

Sidst på dagen kom jeg på en strækning af stien, der var pænt ringe. Jeg kom ned mod en elv og her manglede sørme beggebroer🤔 Eleven løb begge veje om en ø, hvor det var tydeligt der har været en stor og fin bro, nok også til snescooter. Der var godt nok ikke meget tilbage. Så jeg måtte af med underkælderne og i vandet for at komme forbi. Jeg kom over ved at gå på en gammel bjælke nede i vandet. Havde den ikke været der, var der så dybt jeg skulle svømme, så lidt heldig var jeg🤗 Så også flere bjørnespor i dag🐻

Nu ligger jeg i teltet et tilfældigt sted i skoven og hygger mig🏕️😊

Jeg er øst for den store sø Änättijärvi, tæt på grænsen til Rusland 🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 33

Km: 30,03

Km i alt: 847,35

Tid afsted i dag:8t50min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • Brug dine vandtætteposer til at ligge bedre når du sover og få jævnt underlag:
  • https://komud.dk/få-jaevnt-underlag-på-tur-fif-og-råd/

 

 

 

 

Søndag 4. juni
Dag 34/lejr 32

Tæt på grænsen og nyt depot📦

Dagen i dag har været havlt grusvej og halvt sti, skiftevis. Stien gik igennem alt slags terræn, fra mose, tæt skov, åben skov og var igen i dårlig stand men fin at følge. Faktisk hurtig at gå i. Jeg kom også helt op til grænsezonen, hvor der er lukket for normal cvivltrafik op mod grænsen. Mærket med store gule markering og skilte.

Jeg skulle også have nyt depot i dag.  Det eneste depot, det ikke lykkes mig at sende ud. Da jeg ikke kunne få fat i nogle her. Da den lokale cafe og hotel er lukket, fordi grænsen til Rusland er lukket. Så depotet havde jeg afleveret til en sød taxichauffør i Kuhmo, han kom med det i dag🚖Jeg fik lidt travlt for han kom før beregnet. Men så kom jeg også frem før, da jeg sprang middagsmaden over og lavede pauserne korte.

Så efter små 22 km og 6 timer slog jeg lejr nord for Vartius, med nyt depot og godter. Jeg blev af en hel anden årsag, som er strøm. Jeg skal lige have ladt op, så jeg ikke mangler noget til de næste 6-7 dage frem til Hossa. Jeg har fået lov til at lade ved nogen der søde mennekser der boer her.

Nu ordner jeg alt her i telt og forberede mig på næste etape, samt får lidt ekstra hvile🏕️🤗

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 34

Km: 21,86

Km i alt: 869,21

Tid afsted i dag:6t

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Mandag 5. juni Grundlovsdag
Dag 35/lejr 33

Overskyet og blæsende dag☁️🌨️💨

Det har været en blandet dag, men med små oplevelser😊 De først tre timer og 9 km, var dårlig og langsom sti, hvor det var hårdt at gå. eller svært at følge ruten. Men så fik jeg lidt grusvej, og bedre og bedre sti.

Det ændre sig da jeg kom til et kæmpemæssigt vildthegn. Det må være det hegn jeg har hørt om der adskiller skovrenerne og de normale rener. Herfra var stien ny mærket og med nye plankebroer.

Jeg kom til det først shelter i Murhisalon National park. Tiden var næsten gået men det ville også være rart at nå lidt mere. Men næste shelter var fem kilometer væk🤔 Det ville være rart at være i shelter da det blæser en en 10-14 m/s fra vest.

Jeg gik videre da der var god sti, men 400 meter efter var det 1,5 km ny rute. Fint markeret men ikke gået til. Så det tog lidt ekstra tid. Efter 9,5 time og godt 30 km, kom jeg til det fineste shelter i læ og øst vent.

Så i dag gæs og traner et par gange. Men opdagede dem for sent til billeder på jorden. Trådte næsten på en tjur på redde, dumt at lægge sin redde op ad stien. Tog billeder af æggene da hun fløj. Gik hurtigt videre så hun kunne komme retur.

Jeg er i Murhisalon Luonnonsuojelualue (National park)🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖 Kommer nok først i morgen. Har dårligt net.

Dag: 35

Km: 30,66

Km i alt: 899,87

Tid afsted i dag:9t50min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • Interview fra “Meget mere film”
  • https://komud.dk/interview/

 

 

 

 

Tirsdag 6. juni
Dag 36/lejr 34

Bæver, rener, museum og halvvejs🦫👍🤗

Sikke en dejlig dag😊 Der var en bæver forbi i søen, ved shelteret da jeg skulle i seng. Lavede advarsels lyde ved at klappe i vandet, så var ikke helt glad for jeg var der🦫

Dagen i dag har igen været på simi gode stier. Men det var været meget i højskov og ved større søer, hvor jeg har gået på skrænterne ved søerne. Gik også på en smal stribe land på 2-20 meter mellem to store søer. Virkelig flot🌲

Så tarm-rener i dag, to voksne med kalve og en ung ren. De voksne havde halsbånd på. Så de kan kendes. Hyggeligt møde. Mødte også en meget sød lille Gul vipstjert, der ville samarbejde🤗

Jeg endte på museum, Raatteen vartiomuseo. Et lille museum om grænsevagter og Vinterkrigen, med søde folk (de åbnede igår) Ikke langt her fra var det store slag om Raate. Vildt at læse om da det næsten er en til en, med Ukraine og den måde Rusland startede krigen på. Her miste de så mellem 9-17.000 mand på en gang.

Mere om det store slag ved Raate her:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Raate_Road

Video om det her:

Raate Road

 

Vinterkrigen

 

Her var også en cafe. Her købte jeg lidt cola, kage og smurte selv mine sandwich. Var også et smut oppe i den 30 meter højde observationstårn. Hyggeligt møde, super service og hjælpsomhed😊

Jeg fik lidt videre og slog lejr midt i skoven, hvor jeg kunne få vand.

Blev til godt 29 km og godt ni timer med alt.

Fin dag igen🏕️🌲😊

Samt i dag passerede jeg halvvejs på min rute🥾👍😊

Dagbog på min YouTube kanal📖 Når jeg får ordentligt net igen🤔😬

Dag: 36

Km: 29,36

Km i alt: 929,23

Tid afsted i dag:9t15min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

Link

 • Mere om det store slag ved Raate her:
 • Video om det her:
  • Raate Road
   • https://youtu.be/f21Kkf2pIII
  • Vinterkrigen
   • https://youtu.be/lWJ-DNVR1YY
  • Mere om vandtætteposer og råd og fif her:
   • https://komud.dk/valg-af-vandtaetteposer-til-friluftsliv/

 

 

 

 

Onsdag 7. juni
Dag 37/lejr 35

Flot dag langs grænsen til militærzonen mod Rusland🇫🇮

Jeg har i dag gået næsten direkte mod nord, helt tæt på grænsezonen🧭 Meget specielt og flot på sin egen måde, da jeg har været igen tæt og åben skov, og masser af mose. Stien er gammel og plankebroerne er rådne, under vand eller i dårlig stand. Så jeg kan bruge dem, men går også en del i vand og skal koncentrere mig en del om at træde rigtig og ikke ved siden af i mosen😂

Har også haft nogle længere strækninger på grusvej. Men her er masser af sommerfugle at se på. Så min først lemming på turen, men den havde travlt.

Endte ved en af de mange fine bådpladser. Hvor jeg hygger lidt ved bålet og varmen. Træk op til regn🌨️😬🏕️

Fik også styr på min pakke der kom retur📦 En kæmpe tak til Esa, taxichaufføren jeg brugt tidligere. Han redde mig her🤗

Jeg er på højde med byen Oulu, bare over mod grænsen til Rusland🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖 I dag om naturens spisekammer👍

Dag: 37

Km: 25,28

Km i alt: 954,51

Tid afsted i dag:8t15min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

Torsdag 8. juni
Dag 38/lejr36

Hej til elg, lemming og regn🫎🌧️

Super fin dag i dag. Jeg var pænt heldig med regnen, og fik først for alvor vand den sidste time af dagen og i lejren🌧️💧 Terrænet var igen mose, tæt skov og åben skov🌲🌳 Men det var mere teknisk i dag. Da sporet var mere ujævnt, stenen, rødder og glatte plankebroer, så jeg har skulle være mere på😬😊

Var heldig i dag at få fornøjelsen af en del små fugle. Samt jeg mødte en elgtyr, med gevir i bast🫎 Vi stod på en 50 meter og så hinanden an, men kunne ikke få fat i mit store kamera. Mødte igen en lille lemming, men den ville slet ikke lege. Kom også forbi et sted, Martinselkosen Eräkeskus, hvor man kan komme på fotosafarie og se bjørn, ved at side i skjul og tænker også de foder🐻📷 Gik forbi da jeg ikke lige passer ind👍

I lejren ville jeg lave bål🔥 Men en bonus regnbyge tog livet af det🤔🌧️

God dag på små 29 km og små ni timer🥾🏕️

Er i Martinselkosen lounnosuojelualue (National Park)🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖 Når der en gang er ordentligt net😬

Dag: 38

Km: 28,98

Km i alt: 983,49

Tid afsted i dag: 8t55min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

Link

 • Vi du selv igang med friluftsliv, planlægning af rute og pakkelister, så se mere her:
  • https://komud.dk/kom-i-gang-med-friluftsliv/

 

 

 

 

Fredag 9. juni
Dag 39/lejr 37

Våd og eventyrlig dag😊

Jeg begav mig afsted fra morgenstunden som altid. Sporet var fint ud af National Parken, Martinselkosen lounnosuojelualue👍 Jeg så endda helt friske bjørnespor både i mod mig og med mig. Så desværre ikke selve bjørnen🐻

Men så skulle jeg igen ud og gå langs grænsen til de militærezone. Her blev sporet meget dårligt, for at gå ud til en sø og nærmeste forsvinde i vandet🤔 Jeg kunne ikke gå nord om, fordi det er den forbudte zone. Syd om søen var meget langt. Så det var fremad, det gode var der var plankebroer🤗 Det dårlige var de var mellem 20-50 cm under vand en 300 meter😬😂 Så jeg vade over og håbede der ikke manglede planker eller jeg trådte ved siden af.

På den anden siden, kunne jeg vride sokkerne og forsætte.

Senere forsvandt stien i vand igen. Men denne gang var det en bæver der lige havde udvidet søen ud over stien. Imponerende at se alle dæmninger der skulle til🦫👍

Da jeg kom til de næste National Parker blev stien god igen, dog teknisk.

Jeg endte dagen ved endnu en bålplads, ved en sø.

Det var virkelig været råkoldt i dag en 4-9 grader, overskyet og en frisk vind. Så har haft vindjakke, hue og handsker på det meste af dagen.

Fed dag, det bliver lidt mere eventyrligt når der er mærkelige udfordring. Men kan også mærkes og der er en del der skal tørres🔥🏕️🤗

Jeg er lige syd for national parken Vieremänsuon Soidensuojelualue 🗺️

Dagbog på min YouTube kanal📖 Når der en gang kommer ordentlig net.

Dag: 39

Km: 26,73

Km i alt: 1.010 km

Tid afsted i dag: 8t20min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 

 

 

Lørdag 10. juni
Dag 40/lejr 38

Skøn dag med bæver, egern, ugle og hviledag forude🤗

Både i nat og til morgen havde jeg fornøjelsen af en bæver, der klappede med halen for at advare andre eller “skræmme” mig🦫📷 Kort efter var der to egern. Sjovt at se de skifter pels.

Senere skreg en høgugle af mig, hvilke gjorde jeg opdagede den, tak🦉 Fandt ikke dens unge som jeg har gjort tidligere.

Igen i dag var det meget varieret fra tekniske spor, til mose og høj skov, for at ende i et meget sandet område, med fyrtræer, hvilke altid giver mig sommerhus stemning.

Jeg endt efter en lettere da på Camping Hossa Lumo🏕️🗺️ Her har jeg et depot og en hviledag i morgen. Selv om det er lidt underligt at ligge i telt med mennesker omkring mig😬

Dagbog på min YouTube kanal📖

Dag: 40

Km: 23,81

Km i alt: 1.034

Tid afsted: 6t40min

#erikbjørgensen #komud #eventyr #ekspedition #tur #vandretur #friluftsliv #outdoor #finland #finlandpålangs

 

 

 


Det var mine beretninger fra dag 21-40. Du kan se både dem før og efter i linkene herunder.

Erik

 

 

 

Relateret link

 

 

"Finland på langs – til fods" endelig rute, 1.864 km over 71 dage, af eventyrer Erik B. Jørgensen

Indlægget er opdateret: 18. juli 2023