Dovrefjell, vintertur med storm og moskusokser, Norge [Mikroeventyr] Overordnet oplevelser med eventyr og polarfare Erik B. Jørgensen

Jeg kunne heldigvis nå endnu et vintereventyr i år. Denne gang gik turen til Dovrefjell i Norge, et område der også kaldes ”Mini Grønland”, og er kendt for de ca. 200 moskusokser i området, samt deres bestand af vildrener.

Området er også kendt for at der ikke altid er så meget sne, så da der var godt med sne i år, så skulle vi, Tine (min kone) og jeg da til Dovrefjell. Jeg har selv været der på en sommertur, for ca. 20 år siden, så jeg glædede mig til at se området igen.

Vi kørt hjemme fra, men en godt læsset bil, med ski, pulke og alt udstyreret til vintertur. Vi ankom sent til området, og valgt at køre ned og parkere ved den gamle togstation, Fokstua Station. Nær den gamle og smukke Fokstugu Fjellstue.

Her pakkede vi pulkene og gik godt 500 meter ud i fjeldet, hvor vi slog lejr for natten.

De næste dag gik vi en rundtur i området. Ført i skoven, hvor vi tog højdemeterne op i fjeldet. Vi ændrede rute lidt, og gik ind igennem den lange dal, Grøndalen, hvor vi også var heldig at møde en folk moskusokser på ca. 20 stk.

Herfra gik vi videre ind i dalen, Grisungdalen, og retur til Fogstua Station.

Vi havde en flot tur, men temperatur på mellem minus 18 til minus 6 grader. Men vi havde en del vind og sne, så vi blev blæst godt igennem, men det gav noget dramatisk natur. Vi var også heldig at få sol og fint vejr i kortere perioder.

Jeg havde med villige valgt et område, uden åbne hytter og ruter, når vi nu gik med ski og pulk.

Du kan se vores film fra turen her:

 

 


Data fra turen i Dovrefjell, Norge

Dovrefjell, vintertur med storm og moskusokser, Norge [Mikroeventyr] Kort over ruten, med eventyrer og polarfare Erik B. Jørgensen

  • Søndag den 12. marts 2023: 0,5 km Ankomst og gik kort ud og slog lejr
  • Mandag den 13. marts 2023: 12.38 km | 6:59:03
  • Tirsdag den 14. marts 2023: 14.85 km | 7:23:45
  • Onsdag den 15. marts 2023: 15.98 km | 7:13:48
  • Torsdag den 16. marts 2023: 16.42 km | 7:18:07
  • Fredag den 17. marts 2023: 5.63 km | 2:27:29
  • Lørdag den 18. marts 2023: 75 meter, og kørte hjem

 

 


Fakta om Dovrefjell området

Dovrefjell er en fjeldkæde beliggende i det centrale Norge og er den højeste fjeldkæde i Skandinavien. Fjeldkæden strækker sig over 100 kilometer og når højder på op til 2.286 meter.

Området er også en del af Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark. Du skal være opmærksom på der er en række regler, da det er nationalpark.  Bl.a. man ikke må flyve med drone, samt de lukker nogle områder ned, i perioder, der skal man se deres Facebook side.

Dovrefjell er kendt for sit unikke dyreliv, herunder den majestætiske vilde rensdyr, som er en af de største bestande af vilde rensdyr i Europa. Den er dog også presset af os besøgende, så derfor er der særlig regler for mødet med dem, samt lukket områder.

Derudover lever der også andre dyrearter i området, såsom ræv, jærv og ørne.

Men Dovrefjell er nok især kendt for de udsatte moskusokser, som er i området. I dag findes der omkring 200 moskusokser i området, en bestand der løbende reguleres.

Fjeldkæden er også kendt for sit karakteristiske landskab, der inkluderer vidtstrakte plateauer, sneklædte fjeldtoppe, skovklædte dale og krystalklare søer. Området går syd over til det lige så populære område Rondane, som også er et virkelig lækkert område.

Der er et netværk af vandrestier og DNT-hytter (Den Norske Turistforening), som gør det muligt for besøgende at udforske det smukke landskab, på vandreture om sommeren. Samt den Norske pilgrimsruterne ”Skt. Olavs-vejene” mellem Oslo og Nidarosdomen i Trondheim, går også igennem området.

Man kan selvfølgelig også gå ud i området på ski og pulk om vinteren, lige som os.

For at besøge Dovrefjell kan man tage offentlig transport til Dombås eller Hjerkinn, som er de nærmeste byer. Der er også flere overnatningsmuligheder i området, såsom hytter, campingpladser og hoteller. Du kan også køre derop, som os, og holde på nogle af parkeringspladserne, langs fjeldvejene.

Alt i alt er Dovrefjell et unikt og smukt område med en rig historie, et rigt dyreliv og en storslået natur. Det er et besøg værd for enhver, der ønsker at udforske det smukke norske fjeldlandskab, både sommer og vinter.

 

 


Link til Dovrefjell området

Planlægning

  • UT.no
    • Godt sted at se sommer- og vinterruter, samt hvor der er evt. hytter.

Du kan læse mere om gode råd til at planlægge din egen tur her:

 


Håber du kan bruge mit lille indlæg og film, til underholdning eller inspiration.Vi skal i hver tilfald til området igen, på et andet tidspunkt.

Tak for du ville læse/se med.

Erik

 

 

 

Relateret indlæg

 

Dovrefjell, vintertur med storm og moskusokser, Norge [Mikroeventyr] Overordnet oplevelser ekstra med eventyr og polarfare Erik B. Jørgensen

 

 


Facebook Indlæg fra turen

Indlægget er opdateret: 20. juli 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.