Skal du en tur ned af Yukon River eller en del af den. Så er der nogle bøger du bør læse og nogle du kan læse hvis du vil vide mere.

Canada og Alaska historie er meget spændende da den ud over indianer og eskimoer historie er meget ny og den er præget og formet af lykkeridder og guldgraver.

De fleste der tager en del af Yukon River og side floderne som Teslin River, Big Salmon River og andre, der også går ud i Yukon Rive, for at opleve vildmarken, naturen, dyrene og guldgraverhistorien.

De fleste startet omkring Whitehorse eller bliver kørt ud der fra og ende i Dawson, som var guldgravernes mål i under ”Gold Rush”.

De tur kan gøres på ca. 3 uger, hvor man oplever utroligt meget. Der er forskellige firmaer, der lejer kano og udstyr ud, samt kan stå for transport og andet logistikken. Her vil jeg anbefale et firma som ”Up North Adventures”, som var en af vores samarbejdspartner under “Yukon River, Eventyrlige Yukon“.

Hvis du skal ned af Yukon River eller bare har lyst til at læse om eventyr. Så er her nogle bøger og lignede du bør læse før eller undervejs.

 

Bøger om Yukon River og Guldgraverne

Vil du ned af Yukon river, så er der bøger og kort du bare bør købe, hvis du vil vide en masse om området du skal være i.

Du kan købe via linkene ved de enkelte bøger. Det er et affiliate link. Handler du via linket støtter du mig. Husk dog at tjekke priser. Du kan altid søge direkte i Google, hvis du hellere vil det!

Bøger du bør læse på den Canadiske side

 • Klondike, af Pierre Berton (Guldgraver historie), Engelsk. ”Biblen” hvis du vil dykke ned i Guldgraver historien. Bare købe den, findes som e-bog. Eller i alle boghandler der over. Kan købes ved Saxo her!
 • Guld og gæve gutter, af William D. Blankenship, Dansk. En herlig sjov bog, der i roman/skrønne form fortæller om en Canadisk politibetjent under ”Gold Ruch” kommer ind på mange af de historiske ting og den er super sjov. Kan købes ved Saxo her!
 • Yukon River Guide, Marsh to Dawson City af Mike Rourke, Engelsk. Flod guide, med gode stregkort, markering af mulige lejrpladser og beskrivelser af de historiske steder.
 • Yukon River Guide, Dawson City to Circle af Mike Rourke, Engelsk. Flod guide, med gode kort, den del af floden har ikke så mange historiske steder som den først, men køb den.

Bøger du bør læse på Alaska siden

 • Alaska, Walter R. Borneman (Alaska’s historie). Historiske bog der tager hele Alaska’s historier fra de første menneskers indvandring, til Russerne kom og USA senere købte det.

Andre bøger til inspiration

Der findes et hav af bøger om Yukon River og historien i Canada og Alaska. Så jeg får kun nævnt lidt af den her. Her er lidt bøger som beskriver forholdene den gang, primært som guldgraver.

 • Guldgraveren, Danskeren der fandt Kong Salomons miner, af Jesper Bosse Jønsson & Michael Helt Knudsen. En genskrivning af Danske, Robert Andersens dagbøger og oplevelser som guldgraver. Den handler om hele ”Gold Rush” rundt i hele verden. Robert fik mange loder i Dawson og tjente mange penge i Dawson. Han levede som ældre i København, rig af hans mange guld fund. (Vildt jeg aldrig havde hørt om ham før). Kan købes ved Saxo her!
 • Jack London er en klassisk forfatter og kendt i dag efter hans tidlige død. I den her serie følger vi ”Gold Rush” og folk under det. Jack fra selv tilstede og har skrevet en rigtige gode romaner om det. Jeg vil anbefale nedenstående:
 • Robert Service er Canadas Jørn Riel. Han skriver digte der beskriver livet som guldgraver I en morsom og meget sigende form. Han er folkeeje og hans hus i Dawson er museum i dag. De to små hæfter her giver et sjovt billede og forståelse af hvorfor han er så populær og de vil møde hans værker mange steder.
  • Robert Service, Volume 1, Robert Service.
  • Robert Service, Volume 2, Robert Service.

Det var lidt inspiration til dig, hvis du vil dykke ned i Yukon River’s historie og det vanvittige ”Gold Rush”. Hvis du finder noget af det meget interessant, så kan du dykke ned i alle emner, da der findes utrolige mange bøger om hvert emne.

Det min kæreste og jeg også gjorder under vores “Yukon River, Eventyrlige Yukon”, var at sætte os og Google alle by og sted navne og læste op på alt det vi skulle forbi.

Du kan se mange af de beskrivelser på min blog fra turen.

God fornøjelse

Erik

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen