Bisol, slædehund med Bisol i baggrunden.

Slædehunden “Splint” med Bisol i baggrunden, ved Slædepatruljen Sirius

Når man færdes meget i Grønland, kommer den store dag hvor man oplever bisol. En fantastisk oplevelse, hvor solen, viser sig fra sin flotteste side. Bisol er når solen reflekteres i iskrystal skyer (som ikke kan ses) det gøre at solen for et genskin / spejlbillede a sig selv. Så ud over solen kan der opstå sole, på hver siden og foroven og for neden. Så 5 sole i alt. Samt der kan opstå halo ringe der forbinder de ekstra sole. Et helt fantastisk syn.

Billedet herunder er fra Indlandsisen krydsning i 2008. Jeg have lige aften før, fortalt deltagerne om hvad bisol er og hvor fantastik det er. Næste morgen bød dette syn os, i 4 timer.

” Fra Wikipefdia, den frie encyklopædi:

En bisol (latin, fra græsk, parhelion) er et almindeligt atmosfærisk synsbedrag, som optræder når sollys reflekteres fra og brydes af små iskrystaller i cirrus– eller cirrostratusskyer. De optræder normalt som en lys og nogle gange farverig plet på himlen, omkring 22° til venstre eller højre for solen. For at fænomenet kan opstå må skyene kun bestå af iskrystaller, hvilket kræver en temperatur på omkring -40° C. Det optræder derfor kun i ekstremt kolde regioner eller med et skydække på over 7000 m. Det er specielt hyppigt forekommende i Antarktis.”

Erik

 

 

Relateret indlæg

Indlandsisen, på ski i verdens mest øde område, foredrag, Erik B. Jørgensen, bisol over teltlejren

Ekspedition går med pulke og ski over den Grønlandske Indlandsis, med bisol i baggrunden.

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022