Det var forsat mørkt ved 6 tiden, da vi stod op, men vi kunne fornemme, at det var overskyet, og vind der gav bølger der kunne høres langs breden. Vi gjorde klar, selv om vi ikke var sikre på, om vi padlede afsted.

Da lyset kom og vi var så langt, at vi skulle tage en beslutning, blev vi hurtigt enige om at padle videre. Det så godt nok lidt trist ud, men bølgerne og vinden var ikke noget vi ikke kunne padle i, som det var nu. Og der skulle være mulighed for at komme på land over den næste strækning, hvis vi ville stoppe.
Vi holdt os tæt på land, da der var mere stille vand eller lige frem lidt modstrøm inde i bagvandet. Her var der nemlig ikke så store bølger.

Efter 20 minutter kan kom vi til den lille by ”Pitka’s point”, som altid lagde vi til og gik en tur hver for sig. Det var godt nok noget forladt og slidt.

Vi begav os videre ned ad Yukon River, vejret blev ikke bedre, vinden tog lidt til. Et stykke ude var der hvide toppe på bølgerne, der rejste sig, når vandstrømmen ned ad Yukon ramte modvinden, der pressede op ad Yukon. Vi kunne holde os ude af de værste bølger, ved at være tæt på land. Det gjorde desværre også at vi var noget langsomme, da vi lå i bagvandet og flere gange fik modstrøm.

Vi var begge ok med forholdene og holdt på mod Mountain Village. Vi holdt dog godt øje med havd der var af lejr muligheder, der var lidt men ikke meget. Vi måtte også gå lidt op ad en side elv, for at få nok ro på vandet til at komme i land og få tisset af.

Når vinden blæser, er der dog altid en ting at se på, fuglene der leger i vinden. Der var en del måger og ravne, der legede i vinden. En enkelt gang var der også to ørne, der udnyttede at vinden var så stærk, at de kunne svæve på stive vinger. Der var nogle ravne der legede med at flyve omvendt på ryggen kortvarigt, det er sjovt at følge med i.

I dag så vi to store både (alt er relativt herude, men mindre flod pramme), på vej op med fiskekasser, se billede, og en del mindre både (vanlige små fladbundede både med påhængsmotor). Der kom faktisk en lille båd sejlende stille og roligt op til os bag fra, så vi hørte den ikke før den var 25 meter fra os og den overhalede os inden om, selv om vi kun var 15 meter fra land. De to mænd ombord hilste og sagde det var godt roet. Det viste sig de sejlede stille for at den ene kunne snakke i mobiltelefon.

Efter godt 5 timer og kun 27 km lykkedes det at komme til Mountain Village, det kunne godt mærkes i kroppen, at vi havde arbejdede for al fremdrift i dag. Vi håbede der ville være lidt strandbred og mulighed for lejr. Vi var heldige og fandt en lille plads klemt ind mellem masser af driv træ, og lidt væk fra veje og alt for mange både og mennesker, se billede.

Her i Mountain Village fik vi opklaret hvad de store både skulle. Kort efter Pitka’s Point og her ligger der fiskeopkøbere, se billede. Her i dag fra klokken 16-21 er fiskeriet åbent for erhvervsfiskerne. Det var også derfor, at der var travlhed på vandet i går eftermiddags/aften. Så køber de to opkøbere det de på forhånd har meldt ud, de vil opkøbe. Fiskene pakkes på is og sejles ud i de store kasser på de store både, ud til Emmonak (110 km længere ned ad floden), hvor der er en fiskefabrik.

Resten af dagen er gået med at se Mountain Village på skift og snakket med enkelte mænd, der var forbi teltet.
Erik

Pitka’s Point

En lille by her ved Yukon River, med ca. 125 indbyggere og 30 huse, hvor langt de fleste er eskimoer 91%. Her har den russiske ortodoks kirke også været med en mission og bygget en lille kirke, der forsat står i byen.
Pitka’s Point var en mere hærget by, med mange lukkede og forladte bygninger, bl.a. skolen. Nu bliver alle børnene hentet og kørt til St. Mary’s ad den 5 km vej dertil.
Erik

Kilde link
• en.wikipedia.org/wiki/Pitkas_Point,_Alaska

Mountain Village

En af de større bysamfund ved Yukon River, med ca. 750 indbyggere fordelt i omkring 180 huse. Her er befolkning også primært eskimoer, ca. 90%.
Skal vi give et bud på navnet, er det fordi, når man kommer ude fra havet og ind, så sejler man igennem et kæmpe lavområde og de første bjerge man ser, vil være her, så Mountain Village er et oplagt navn.
Så når man som os kommer ned ad floden, skulle resten af turen være fladt og ikke flere flotte bjerge til at pryde horisonten.
Erik

Kilde link
• en.wikipedia.org/wiki/Mountain_Village,_Alaska

Dag/lejr: 74/64
Km/km ialt: 27,3/3089,0 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 7 meter
Vejr: 10-15 grader. Hele dagen masser af skyer, med støvregn fronter der kom ind over hele dagen. Frisk til hård vind fra sydvest. Rigtig råkold dag.
Pos: Se under ”GPS-kort” for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen