Da jeg vågnede, sad jeg og nød min the. Regnen faldt forsat let på teltdugen. Desværre sagde vejrudsigten til let regn hele dagen.
Da Karen var oppe og vi havde givet os god tid. Vandre vi afsted på en lille vandretur i området her ved lejren.
Vi var trukket i regntøj og gaithers, pakket rygsækken og fundet vandrestavene frem.
Første stop var ruinen af en lille kirke, tæt på lejren. Gårdruinen lå overraskende langt væk fra kirken, 200-300 meter. Vi fandt også en lille fold, hvor de kunne drive køerne ind til malkning om sommeren.
Selve ruinerne af gården, var ok, men ikke særligt godt bevaret.
Her fra gik vi ned og krydsede en elv og gik herfra ind i landet, langs elven. Området var overraskende kuperet og stenet, i forhold til de andre områder vi har været i.
Det gjorde vandreturen hårdere, men også spændende, da terrænet hele tiden ændre sig. Det var virkelig smukt, men den stejle kløft som elven løb ned i og med de stejle klipper på sydsiden af elven. Vi vandre på nordsiden af elven. Vi gik godt opad, på klipper, i løse sten, men vi kom også til en fin ådal, med det fineste græs. Her fandt vi endnu en Nordbo ruin, af en lille fold. Her vendte vi også efter 2,5 time.
Vi tog lidt frokost og gik hjemad.
Vi fandt også nogle gamle stendiger/hegn, for at holde husdyrene ude på græs, så de ikke gik ned til markerne.
Det lignede også vi fandt en lille dæmning, hvor man har lavet et sted så det var let at hente vand.
Det var lidt glat at gå på klipperne og stenen i dag, på grund af regnen, Karen måtte desværre en enkelt gang i jorden, men slap med lidt knups.
Det var en virkelig flot tur, selv om det var vådt og lidt råkoldt.
Vel tilbage i lejren, jeg gik mig en lille ekstra rundt, før jeg også gik i teltet.
Nu hygger vi i teltet, og nyder varmen fra vores sommerposer, vi har viklet omkring os.
I dag opdagede vi en lille udfordring, når vi skal her fra igen.
Det har vist sig at hele området foran lejren er ekstremt lavvandet, grundet de mange aflejringer fra de store floder der kommer ud her. Det kunne vi ikke se igår da vi kom ind, fordi det var højvandet. Men når det er lavvandet, så er der flere hundene meter ud til vandet, så ligger der bare en lang ler klisteret strand ud.
Det var så tydligt at se da vi stod højt oppe i dag. Så vi må trække afgangen lidt, eller knokle for at få kajakken ud, fordi højvandet er først meget sent for tiden.
I dag har vi kun se en masse småfugle, meget få får, masser af spor og lort fra køer. Samt en enkelt havørn.
Jeg måtte desværre også kassere et nederlag i Yatzy idag, ak!
Vi krydser finger for en lidt tørre dag i morgen og en ok afgang.

Stendiger og hegn
Vidste du at nordboerne importerede al korn udefra? De gamle stendiger og hegn man ser spor efter i Sydgrønland stammer kun fra græsning af husdyr fra de mest magtfulde gårde. De største nordiske gårde lavede intensiv græsning, og byggede derfor lange hegn og stalde for at kontrollere husdyrenes græsning. De fleste gårde havde ikke ressourcer til at bygge hegn, så der anvendte de ekstensiv græsning. Det gik ud på, at husdyrene skulle gå ude i det åbne landskab så lang tid som muligt, og at der fulgte en hyrde med hund efter dyrene. Viden om disse græsningsmetoder var blevet taget med fra Island og andre steder udenfor Grønland, ligesom man forsøgte at plante byg nogle få steder i Sydgrønland lige da de første nordiske indvandrere ankom. De fik kornet til at gro, men ikke nok til at det var en succes. Derfor brugte man udelukkende markerne til husdyrene og al korn blev importeret udefra. Derfor er det egentlig ret misvisende at kalde de nordiske grønlændere for bønder, da de primært fokuserede på sælfangst og pleje af deres få husdyr.

Skrevet af Mikkel Ring Jørgensen.
Vi kender hinanden privat fra Grønland af, og fra fælles interesser. Mikkel har bl.a. været medforfatter til en officiel historiebog udgivet af Grønlands Selvstyre, og har skrevet mange andre materialer beregnet til undervisning og formidling generelt. Mikkel brugte den første del af sit voksne liv med at rejse til Grønland på et personligt eventyr der varede flere år, hvor han oplevede mange sider af samfundet og naturen. Han var derudover den eneste dansker der studerede bl.a. inuitkultur, arktisk arkæologi og det grønlandske sprog på Grønlands Universitet. Mikkel er i dag uddannet på både universitetet, seminariet og konservatoriet i Danmark med forskellige uddannelser, og arbejder i Jylland med uddannelse og udvikling.

Turdata:
Dato: 5. juli
Dag: 14
Lejr: 11
——
Vandretur
Km, vandre: 12 km
Afgang: 10.10
Ankomst: 14.45
——
Vejr: Overskyet, lave skyer og let regn hele dagen, med små pauser. 8-12 grader. Vindstille til let vind fra vest.

 

Indlægget er opdateret: 14. juli 2021