Dato: 16. april 2011
Lejr / dag:  Lejr 10 / Dag 12 Lebesby, Kjøllefjord
Pos (google):  70 56 56.4 / 27 19 51.4 (kan sætte diretke ind i Google Earth)
Distance roet: 25,1 km (i alt 323,6 km)
Rotid: 4t50m (06.00 til 10.50 Hvor af de sidste 30 min var hygge roning i havnen)
Vejr: Morgen 8/8 mellem skyer let regn, 3-4 m/s fra sv, formiddag 4/8 lave vindskyer, sol 4-5 m/s sv. Vejret har skiftet rigtig meget i dag, ud mod vest har det dårlige vejr taget til og det er kommet her til nu, selv om der er sol er der 6-7 m/s fra vest nu. 4 til 6 grader.
Bølger, yder kyst krapbølger 50 cm, gamle dønninger 2 meter dejlig bløde, i Kjøllefjord 30 cm bølger, haven havblik.

Blev endnu en nat med blæse vejr og regnvejr. Gik i seng kl. 19.30 fordi jeg stod op kl. 4 ud og tisse i regn vejr, se på havet, stadig bølger med vinden er væk, så ind og gøre klar, gav mig god tid, og fik alt pakket godt.

Kl. 6 stod jeg klar, det er en rulle stens strand med skær og der stor nogle pæne bølger ind, kan sætte mig i kajakken i læg af et skær, men vandet slider og slæber stadig i kajakken. Kom fint i og roer ud i bølgerne, når de rammen kajakken står vandet ind over mig. Har lukket den todelte dragt godt og taget hætten på. Kommer fint ud selv om kroppen køre i det høje gear, 100 meter ud bliver det fint, er en masse krapsø men hastigheden er god, har med strøm.

Starter morgen med et lille kryds over Oksefjord på 9 km. Finder en god rytme og holder en 6 til 7 km/t fantastik i de her krapbølger, det holder op med at regne, dejligt. Dog er der en løsforbindelse i mine helt nye vandtætte høretelefoner, så musik kommer og går. Går ikke længe før mine tro følge svende er med, måger, i dag flyver de helt lavt. Gad vide om det er lige som svaler, at det bliver dårligt vejr, det siger vejrudsigten i hver tilfald.

Krydset går fint, så kommer jeg til en lodret klippekyst, ligger godt ude for at udgå de store krapbølger samt kan alligevel ikke komme i land, så hvis der sker noget kan jeg lige så godt ligge ude. Sjovt at tænke på her oppe er 9 km kryds bare lige det over, det er 2 timer i åbent vand, hvor man kommer til en kyst hvor man ikke kan gå i land. Underligt nok gør det mig ikke noget. Er bare godt opmærksom på vejret.

Jeg må indrømme at Sværholt og Honnigsvåg trækker i mig, kan se Sværholt lige så tydeligt hele dagen, men mellem Sværholt og Honningsvåg er der lave vind skyer. Bliver ved med at tænke skal jeg krydse i dag, selv om jeg inderst inde ved jeg skal til Kjøllefjord fordi det blæser op, men det er bare lige der over 2 x 20 km.

Møder er en line fisker med 3 mand ombord, de sejler lige forbi uden at ville snakke, kikker bare underligt på mig, i mellem vi kan se hinanden i de gamle dønninger op og ned det går.

Underligt der er ingen Lunder med, kun få Lomvie og Tejst. Kun måger om dem er der heller ikke så mange af.

Roer ind i Kjøllefjord, får modvind lige i det jeg roer ind og dum sø, men holder hurtigt op. Jo længer jeg kommer ind i fjorden jo mere stille bliver det. Kan du se over skuldre at Sværholt også forsvinder i lave vindskyer og bjergene omkring Kjøllefjorden lukker til med skyer, det er kun her der er sol, herligt.

Kommer ind til Lebesby, ro havnen rundt for at se hvad der er og hvor jeg kan gå i land. Snakker med en fisker der ligge i havnen, flinke mand, han siger også at det ikke i dag man skal krydse der ude. Går i land ved et slæbe sted. Skulle være en camping, ringer til Hotellet får fat i en ung mand der ikke ved op og ned, koster 1200 nkr for en nat, det gider jeg ikke skal bare bruge strøm. Finder et sted hvor der står til Campingvogne, bag ved er der en mole og et stykke med klipper og gæst, jeg vinder et lille hul hvor jeg stamper sneen fast og sætter telt op. Får klædt om og går ned og handler, tørmand, fuel, daglig vare, cola, osv. 1300 nkr. Så skulle der være mad til en 6 dage mere. Tilbage lave pølser på panden. Har sat alt mit udstyr til ladning i en gammel bygning.

Så vil gå en tur igen og se byen, går ned og snakker med nogle flere fisker, de fortæller at vejret nok vil være dårlig længe og fjorden jeg skal krydse er lumske, ak. Ser også kajakbøjler på en bil, går ind til huset, de på vej i hytte, men vi får en snak. Han har ikke selv krydset, men siger også der kan være mange bølger men måske i morgen eftermiddag kan det være muligt at krydse til Sværholt, der er en lille hytte med brænde man må bruge, samt der er en fæstning fra Anden Verdenskrig, herlig viden.

Tilbage i telt, eftermiddagen går med at få styr på elektronikken og ringet rundt.

Nu må vi se hvordan vejret udvikler sig, ser ikke godt ud den næste uge, kommer kold luft og stræk vind ind, men kan ændre sig mange gang.

Og jo det går godt med mit telt, Gimle light 2+ det negative er at den lange stang der gør det selv stående kan være noget bøvlet at få i, som om tørre nette gør stangen hænger fast, samt den skal bue meget så presser meget mod stoffet. Lidt træls  når det rigtig blæser, men det går nu pænt hurtig alligevel

Til gengælder kan det stå alle steder. Det har klaret vinden super selv om det er højt og der ikke er snekanter. Jeg tøjre det ofte med sten i bardunerne og laver noget vindmur af sten, træ, osv. Jeg er godt tilfreds.

Lebesby, havde det jeg skulle have men nu jeg også klar til at komme videre. Har en invitation i Honningsvåg så vil heller være der over.

Erik

P.S. beklager GPS tracker ikke var på i dag ikke mere strøm, håber den er på når jeg roer igen.

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!