Dato: 13. april 2011
Lejr / dag:  Lejr 8 / Dag 9
Pos (google):   70 00 13.3 / 28 23 21.5(kan sætte diretke ind i Google Earth)
Distance roet: 26,6 km (i alt 254,9 km)
Rotid: 5t0m (12.30 til 18.10)
Vejr: Morgen 4/8 mellem skyer. 5 til 8 m/s fra sv. 4 grader, lidt sol. Middag det samme men vinden falder til 4 m/s. Afgang blæser op til 5 til 7 m/s. Underkryds 2/8 mellem skyer, bliver næsten vind stille midt på. Slut blæser op til 5 til 7 m/s fra v. 6/8 lave skyer, regn i det fjerne. Aften klar lidt op.
Bølger 30 til 50 cm.

Blev en god gang søvn, gik i seng kl. 20.30 sov til kl. 5 ud og tisse og tjekke vejr, ser ikke godt ud blæser af h… til, i seng igen sove til 07.50. Ringe hjem, se vejr, morgenmad, se vejr, læse, se vejr. Vejrudsigten ændre sig hele tiden, den gode torsdag er væk nu, skulle klar op i dag til middag, skulle nu blæse op, ak ikke nem at blive klog på.

Kl. 11 falder vinden og det klare op, kan se have hurtigt bliver roligere, skyerne forsvinder og der kommer en masse klart vejr ind, så det nu. Pakker sammen stille og roligt, har dårlig erfaringer når jeg skyder mig for meget, glemmer for mange ting. Kan gå på vandet 12.30 ved højvande, helt perfekt ellers havde det været noget at en tur ud. Kommer nemt ud gennem klipperne og følger land rundt, det blæse op, forvente omkring de høje klipper. En pænt kraftig sidevind ude for slugterne.

Pludselig kommen en havørn flyvende ud fra klipperne og begynder at svævede over havet. Kommer rimelig tæt på, man kan ikke tage billeder i den side vind, men hvor er den smuk og stor. Dem glæder jeg mig til at se endnu flere af.

Efter 30 min var jeg rundt så jeg kunne se ind i Tanafjorden, alle vindskyerne er væk, der blæser stadig med søen ser fin ud. Nu er det begynder at krydse, holder 10 km sydligt på den anden siden, skal lige se hvor kraftig strømmen er, er på vej til lavvande nu og for udadgående. Efter 30 min ud i Tanafjorden falder vinden noget og bølgerne bliver noget mere stille, herligt. Selv om det hele går godt, må jeg indrømme at jeg er noget spændt, så hvor hurtigt vejret skiftede den anden dag og kender det fra Grønland, men i dag ser det hele noget bedre ud. Efter 2 timer var jeg halvvejs over og begyndte at ændre kurs holdt 5 km sydligt. Efter 3 timer holdt jeg på ende af fjorden. Det begyndte at blæse igen og bølgerne blev større, men nu kunne jeg bruge dem lidt.

Var glad da jeg kom over, jeg bruger flere kræfter når jeg krydser som om kroppen er lidt mere i alarm beredskab. Holdt en kort pause inde under land, kunne få tisses i min pose, få en håndmad, osv. Så kunne jeg ro mod fyret ved Omgang, her blæste det op igen denne gang fra vest, så jeg igen fik modvind, skyerne kom ind og det hele blev noget mørkt.

Jeg kunne se at krydset til Gamvik ikke blev i dag, ville blive sendt og jeg var for træt, så gav den 1,5 time mere langs land. En lav kyst, så rener for første gang mens jeg roer, de gik og spise tang blandt klipperne. Besluttede at stoppe mellem 18 og 18.30 når jeg fandt det først egne sted, fandt en lille kanal ind mellem nogle klipper hvor jeg kunne se græs oppe bag ved, her kunne jeg ro ind i læg og komme i land, klipperne var lidt glatte de første 10 meter, men gik fint med at få alt op og slået lejer. Her var også to rener på stranden, herligt.

Jeg bær også kajakken op til teltet hver aften, kan godt lide at havde den spændt fast til telt, så man ikke kommer til at lægge den for lavt og tidevandet tager den.

Fik hurtigt sat telt og ordnet alt, smelte lidt sne til vand og aften er i gang, Må indrømme at jeg næste ikke kan synke ”travellunch” mere, jeg har bare spist alt for mange igennem årene, måtte opgive og tage nogle franskbrød med spegepølse og leverpostej. Godt jeg kan købe andre mærker med anden smag her oppe.

Underligt der har næsten ikke været nogle af de normale fugle i dag. Se lidt Tejst men kun få af gange, en havørne, en sæl og så tusinder af måger, har aldrig set så mange på en dag, de er over alt her ved klipperne, til havs, over mig, osv. må være deres yngel område det her. Det resultere også i flere hit med deres klatter i dag, når de hænger over mig, så de var ikke i så høj kurs i dag.

Er super glad for jeg kom videre i dag, ser ok ud de næste dag, nu må vi se om det holder.

Ellers kan jeg sige at igen i dag roede jeg i min todelte dragt fra Sandiline, det er jeg virkelig glad for så dejlig at havde på. Så roede jeg med Leif’s ekstra brede Grønlandspagaj som han har lavet til mig, så ved jeg at jeg kan ro stort set hvad vej det skal være og den kan tage nogle tæsk hvis jeg skulle lave en hård landgang.

Nu er aften snart gået, og det er tid til at sove igen.

Erik

P.S. er også super glad for min fodpumpe, se billed.

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!