Oplevelser i ukendt land, i Knud Rasmussens fodspor

Endelig er min første bog udkommet, om vores Grønlands ekspedition “Thule til Thule“, der endte lidt uventet. Dem der har bestilt den ved mig, skulle gerne havde fået den nu. Det er en underlig følelse at have en bog ude, har arbejdet meget med den, så mærkeligt den nu ligger foran mig. Dem der har fuldt denne blog, et stykke tid, har nok også bemærket, jeg ikke er den bedst til at stave og ordstillinger. Derfor er jeg endnu mere stolt over jeg selv har skrivet en bog og ”kun” haft en redaktør til at rette stavefejl, osv.

Det kan også være min bog bære præg af det, men var vigtigt for os at holde den i min stil. Jeg er stolt og beæret over at være forfatter for Gyldendal. Nu håber jeg at den falder i jeres smag derude, samt anmelderne kan lide hvad de ser.

Bogen ”Oplevelser i ukendt land, i Knud Rasmussens fodspor”, kan købes her på siden, signeret. Her kan min næste bog om ”Danmark rundt i kajak – vinter” også bestilles.

Hvis du er en af dem der har læst min bog, høre jeg gerne din ærlige mening, jeg skal også blive bedre til de næste mange bøger. Hvis du kan anbefalede bogen til andre høre jeg det selvfølgelig gerne og jeg vil blive beæret af at du vil anbefalede den eller skrive en kommentar, ved Gyldendal.

Erik

P.S. Gratis uddrag af “Oplevelser I ukendt land” HER

7 Comments on “Oplevelser i ukendt land, i Knud Rasmussens fodspor”

 1. Naar man som jeg sidder her stadig efter 25 aar blandt Alaska’s Nordwest Eskimoer og laeser Erik’s bog om deres Thule til Thule Ekspedition er det som at finde et uventet Knud Rasmussen’s Lost Manuscript. Erik’s bog er superb og deres rejse i verdensklasse; efter egne aarlige rejser i Alaska’s uendelige oedemarker i dyb loes sne eller paa sneloes stenfyldt Tundra i 30 eller 50 graders Siberian kulde ved jeg alt om hvor traettende og sveddrivende blot 1 km er at gaa og de gik 1,000 km. Isaer er det interessant at foelge med ved at indtaste positions beskrivelser i Google Earth. Bogen’s sammenligninger med tidligere aktuelle expeditions uddrag adderer utroligt til vaerdien. Jeg er nu i gang med en tredie efterlaesning og jeg finder stadig nye ting til at efterforske. Denne er en bog som en hver far bestemt skulle give sin teenage datter eller soen i foedselsdagsgave.

 2. Bogen har givet mig mange tanker – egentlig tænkte jeg, at det måske ville blive kedeligt at læse bogen, fordi jeg havde hørt Erik’s foredrag først – men tværtimod. Bogen er en meget flot sammenstilling af den faktiske tur og de daglige trængsler, 200 kg på pulkene, ind og ud af teltet med den konstant skiftende vind, og afslutningen med de uventede hændelser. Og så alligevel en forbavsende kraftfuld indsats mod slutningen, hvor mange har oprettet en landingsbane med en tung pulk og uden maskiner ? En god læring “Brænd aldrig det sidste før redningen er sikret – aldrig når den synes sikker”. Og det som især holdt mig fanget under læsningen var nok slet ikke det umiddelbare som hændte, men de gentagne tilbagesyn og direkte kopier fra Knud Rasmussens turnoter og de andre – som for godt 100 år siden var i områderne. Den næste bog efter Erik’s bog blev netop Knud Rasmussen’s beretning i jubilæumsudgaven. Indtrykket af området og den store ærbødighed for eskimoerne og deres kendskab til naturen fortsætter direkte over fra Erik’s bog over i Knud Rasmussens – nåh nej, det var jo omvendt. Ærbødigheden over for Knud Rasmussen og de andre fra Erik’s side bliver heller ikke mindre af, at jeg i Illuliset (jakobshavn) har set de originale kort, som blev tegnet under Danmarks ekspeditionen – en fantastisk bedrift.

  Skulle jeg endelig kritisere noget overfor forlaget ville det være, at den grønne baggrundsfarve til de oprindelige tekster er uheldigt valgt. Ved svagt lys går det meget i et med teksterne, som også er i en meget lille skriftstørrelse.

 3. Hej Thomas
  Mange tak for din kommentar og konstruktive kritik. Det er herligt at få.
  Fuldstændig enig med hensyn til kort, det har jeg fået igennem til den næste bog. God ide med at henvise til min “Kom ud” side, med flere billeder, osv. ved jeg ikke om jeg kan nå til den næste bog, men super ide.
  Men hensyn til de artikler, osv. der var, er der henvisninger til dem under “Scarpbog” og der ligger en hel del video under min Youtube kanal, se i højresiden.
  Mvh
  Erik

 4. Jeg læste bogen for en lille uge siden, og efter at have reflekteret over den synes jeg det er en rigtig god
  inspiration for andre til at forfølge sine drømme og sætte sig nogle mål i livet. Det er en åben og ærlig fortælling om de op- og nedturer de to møder på deres færd gennem Grønland barske natur, og som giver stof til eftertanke. To tidligere Sirius folk på et nyt eventyr, og i fodsporene af tidligere danske polarfarer det er både stort og smukt.

  Lidt konstruktiv kritik:
  Alt respekt for at skrive en hel bog hvis man er lidt ordblindhed (det kan man ikke selv gør for), men har Gyldendal ikke folk til at lave korrektur på deres bøger? Bare en tanke.
  Bedre kortmateriale kunne jeg også godt tænke mig som tidligere nævnt. Bare en skitse eller indramning på et kort bogen igennem kunne være en mulighed? Det vil give et bedre overblik for mig.
  Det er min opfattelse, at I har rigtige meget mediemateriale fra jeres tur, fordi I havde det samarbejde med folkeskole klasserne. Kunne du ikke henvise til dem i bogen? En anden anden mulighed kan være, at man i en fodnote laver en henvisning til komud.dk hvor man kan se flere billeder og videoer fra en bestemt passage. Det kunne være fra Station Nord, nogle af varderne mm? Det vil os give hits på sin side. Blot en idé jeg havde til flytte læseren af bogen over på nettet og kunne tilføre mere…?

  Glæder mig allerede til den næste bog!

  En ærlig kommentar herfra, Thomas

 5. “Oplevelser i ukendt land, i Knud Rasmussens fodspor” er en livsbekræftende, hudløs ærlig og på mange fronter overraskende beretning om venskab, værdier og om at udleve drømmen om eventyret.

  Hvor jeg som læser på ingen måde havde forventet, at kunne spejle mig selv i en beretning, der beskriver to personers kamp i 30-40 graders frost midt på indlandsisen, må jeg blankt erkende, at den efterlader sig sine spor.

  Alene de i bogen blotlagte følelser, tanker og afledte handlinger, når man som individ presses for at stå distancen som et team, giver i den grad stof til eftertanke, og gør bogen særdeles anbefalelsesværdig.

  En herlig og livsbekræftende beretning skrevet i et sprog og med humor, så selv lægmand bliver fanget trods en næsten minutiøs gennemgang af alle tænkelige aspekter før, under og efter turen.

  Godt gået, Erik

 6. Oplevelser i ukendt land.
  En glimrende og underholdende bog. Jeg har læst den et par gange, der dukker hele tiden nye interesssante detaljer op.
  Lidt malurt: jeg kunne godt have ønsket der var brugt bedre kortmateriale i bogen.
  Men alt i alt absolut en anbefalingsværdig bog.

 7. Jeg har læst bogen og anmeldt den på outsite.org.
  Det er en udmærket bog med masser af spændende passager om færden over indlandsisen.
  Der er lidt småfejl i begyndelsen. Lige som om “nogen” ikke lige fik læst og rettet de første afsnit, men senere ændrede det sig gennem bogen.
  Vi skriver jo alle som vi gør og bortset fra et par enkelte steder er fejlene ikke generende og man fanges hurtigt af selve beretningen der dog er meget ekspeditionsteknisk i bogen.
  Generelt syntes jeg den er værd at læse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *