Nigel Fosters Silhouette, test og anmeldelse. Billede af havkajakken set fra siden og fra oven.

Her hen over sommeren, er der gået mange timer med at undervise og ro kajak. Da jeg går og venter på min egen kajak. Så har jeg været tvunget rundt i en masse kajakker. Hvilket har givet mig en vidunderlig indsigt i mange typer kajakker. Samt jeg er noget overrasket over hvordan mine behov og lyster ændre sig i takt med jeg prøver flere og flere kajakker (for ikke at næven pagajer, det er lige så vildt).

Men den senere tid har jeg været rigtig meget i Nigel Fosters Silhouette, en kajak der virkelig har overrasket mig meget positiv, det var et uventet møde, mellem mig og denne herlige kajak.

En dag da jeg skulle undervise, var der ikke nogen af dem jeg normalt sidder i, Nigel Fosters Legend, Arrowkayaks Play, Tiderace X-cite, osv. Men der lå den her forholdsvise lille kajak på holderne. Det kunne ikke skade at prøve noget nyt, så den tog jeg med på vandet.

Siden hen er det den jeg har lånt, ind til min egen kajak kommer retur (Arrow Play), den har været på lang tur, i små bølger, leget under undervisning og rullet en masse.

Silhouette er en lang kajak, med en lang vandline og low volume front, først gang jeg satte mig ned føles den samle og lille (jeg er 187 cm og vejer 88 kg). Men jeg sad super godt.

Data på Nigel Fosters Silhouette

 • Vægt:           25 kg i glasfiber
  Længde:      5,40 meter
  Brede:          52 cm
  Dybde:         33 cm
  Cockpit størrelse:             79 x 45 cm Keyhole (de første model var med Ocean cockpit)
  Pakrum:       2 store ovale luger, en foran og en bag, samt 1 dags lug, bag cockpit
  Udfræsning til kompas, foran
  Monteret med fine (skeg)
  Volume:       64 liter foran, 66 liter bagtil og 30 liter dagsluge, bag cockpit

Da jeg kom fra Legend og så af Nigel Foster, føles den meget lille til at starte med, dog følte jeg mig aldrig ustabil. Lynhurtig følte jeg mig 100% hjemme.
Den lange vandline, gør den har en god march hastighed, jeg blev over tid meget glad for bredden og den lave volume foran. Jeg kom virkelig til at føle jeg havde kajak på.
Den var meget nem og stabil at gå på kant i, og selv om den er 5,4 meter lang, synes jeg den vender rimeligt på kant.
Den er meget grønlands inspireret, den kan mærkes, fordi den er let at rulle.
Jeg sidder også godt i sæde over lang tid.

På tur, var den god. Den lange vandline gjorder jeg blev flyttet lidt mere sidelæns, end X-cite jeg roede ved siden af, men småting. Til gengæld skær den godt i vandet og igennem bølger.
Pakning er lidt mere udfordrende, da der er meget langt ud i spidsen og bagende, det er første gang mine lange arme, ikke kunne kom ud til enderne. Især når man har fået sin tørmad ud bag fine boksen og skal have det ud igen. Men man lære så længe man lever.
Jeg føler jeg vil mangle plads i den til langture (over en uge), men kræver nogle flere prøve pakninger, så enderne bliver bedre udnyttet.
Jeg savner som altid en forrest dagsluge, til min mad og ting til dagens tur, når man først har haft det, er det meget svært at undvære. Det må man lave selv, hvis man skulle få sig sådan en model.
Jeg mangler også lidt flere elastikker foran til kort, osv. Så jeg har altid nogle ekstra med jeg sætter på, så der er noget til at holde det hele. Kan godt lide at have en løs elastik til at holde pagajen oppe ved cockpittet, hvis jeg skal arbejde eller lave redninger.

Jeg har dog mødt flere der kikker undrende på mig og siger du kan da ikke være i en Silhouette, men jeg føler ingen problemer, heller ikke med last.
Har hørt flere sige den kan føles lidt ustabil, men heller ikke det har jeg mærket.

Testet i:
–       Kort og lang tur, længst tur 50 km, i alt ca. 200 km
–       Sø, fra havblik til 1 meter bølger.
–       Vind, fra vindstille til 15 m/s i korte perioder
–       Længste dag, 10 timer i kajakken, med pauser
–       Lange ture, leg og en masse rul.

En kajak jeg absolut vil anbefalede folk at prøve. En overraskelse for mig.

Erik

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022