Dato: 8. sep. 2011
Lejr / dag: Lejr 122  / Dag 157
Finland Lejr 12 / Dag 13
Pos (google):  62 44 35.4 / 21 04 25.4 (kan sætte direkte ind i Google Earth)
Distance roet: 53,1 km (i alt 5489,8 km)
Distance roet i Finland: 506,8 km (i alt)
Rotid: 10t10m (07.30 til 17.40)(Finsk tid +1 time til DK tid)
Vejr: 4/8 i alle højder til 8/8 lave og let regn, til tider sol. 3-5 m/s fra syd til sydøst. 12-14 grader
Bølger 10 til 20 cm fra sydøst
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

Efter jeg havde lagt går dages indlæg op, pakkede jeg sammen og begyndt at gå tilbage kl. 21.10. Det var stort set holdt op med at regne, men det var mørkt og der var et pænt stykke tilbage til teltet. Især med en helt stoppet rygsæk, to bæreposer og to vandtætte poser i hænderne.

Men jeg har slæbt så mange  gang før, så det var bare at holde på. Næsten ved telt ligger en lille havn, her kunne jeg fylde min vanddunk med 10 liter vand, så var der kun 500 meter igen. Det gamle værft område jeg ligger på, var spæret af da jeg gik ud, dog men mange huller i hegnet, men nu holdt en bil ved lågen og den var åben og den første bygning var der lys i. Jeg gik stille forbi og helt ned i ende, til min telt, der lå som jeg havde forladt det. De næste 40 min brugte jeg på at få styr på alt det jeg havde købt. Fik pakket noget om. Reglen er jeg altid glemmer et eller andet, skulle have haft lidt flere fryseposer, men det gik.

Af en eller anden grund, er mine skinneben helt færdige, har intet mærket alle de andre gange jeg har gået rundt, men noget jeg altid har sloges med, men de arbejder noget. Endelig kl. 22.30 kunne jeg lukke min trætte øjne. De kunne så være lukket ind til kl. 6  på nær de 10 gange jeg er vågen hver nat, for lige at vende mig og tjekke hvor længe jeg kan sov igen.

Så var det fyld tryk på rutinerne, kom fint ud af teltet, men viste det ville tag lidt længer at pakke, har købt mad til 5 dage, fordi synes der var lidt langt til næste mulighed, samt weekend kommer nu, så jeg ikke afhæng af og skal ind et sted. Men det gjorder også der skulle pakkes godt. Det tog lidt længer tid, så først kl. 07.30 kunne jeg ro af sted, ca. 23 kg tungere end jeg kom i går, men fyldt vand og depoter, det er meste vand og væske der vejr, har ca. 15 liter.

Vinden havde ikke helt lagt sig var på ca. 5 m/s fra sydøst, men ikke rigtig nogle bølger, over mig var der lave skyer, men fremme var der blå himmel, så morgen solen skinnede enkelt steder. Jeg passerede det gamle og nye kraftværk der ligger siden og siden, her skovlede de kul op i et kæmpe bjerg, de er nok ved at gøre klar til vinteren. Snart var jeg ude og kunne ro syd over, hele dagen i dag har været mellem små øer og igennem små sunde, igennem snæver passager. Igen var det meget lavvandet og stor sten var spredt godt ud over det hele, heldigvis har de lokale mærket de smalleste steder. Men det hædrede mig ikke i at ramme 3 sten pænt hårdt, men heldigvis så jeg glider på dem og ikke bliver stoppet. Hang oven på de 2 mens jeg banden, heldigvis ingen skader. Fordi landskabet er lavvandet og skaber meget læg, var det er hav af fugle på land og havfugle. Så en stor flok duer, en husskade, kraver, kæmpe flokken med forskellige ænder, en del svaner med og uden unger, 3 havørne, igen igen, måger, osv. Så en spændende dag. Vind gik og kom lidt fra 3-5 m/s og letter bølger, strømmen er forsat imod mig, efter de sidste dags blæse vejr, men jeg kom fremad. Temperaturen svingede meget efter om solen var fremme eller det var skyet og let regn, så af og på men luffer, cap, lukke jakke op og i.

Men dagen gik, godt hjulpet på vej af tanker, flot natur og visdom i form af podcasts.

Kl. 17.30 ankom jeg til en mindre ø og det var tid til at finde en lejrplads, igen har jeg ikke set nogen i dag uden der var hytter. Så jeg holdt lige på land, her var mange siv, men synes jeg havde set en åbning, det var der også, men et hav af sten jeg skulle forbi, men så var der siv og gamle siv der havde dækket stenende, så det var let at trække kajakken i land, dog skulle jeg kæmpe med at få den de ca. 20 meter igennem siv, græs, osv. Før jeg kom ind i skoven og kunne slå lejr. Det forgik i højt tempo fordi himlen var blevet helt mørk og jeg kunne høre torden. Slog teltet op og som ALTID fylder det meget mere end jeg tror, det er en natur lov, men fandt en fin plads til det. Nåede lige at få alle ting ind og ordnet kajakken og set efter skader, før regnen begyndt at falde, perfekt.

Vel i teltet var det bare om at få tørt tøj på, ringet hjem, gang i brænderen, lavet kylling i karry, suppleret med kødboller, tjekket mail, vejr, net, osv. Så skal der gøres klar igen og soves. Må heller strække lidt ud igen, fordi mine skinneben arbejder forsat helt vildt, sloges lidt med dem de først par timer, vildt underligt. Når jeg nu roer så meget skulle jeg tror det var andre muskler der var ømme.

Vejret ser mere stille ud de næste dag, dog forsat med regn, så det bare om at holde på. Efteråret er ved at få overtaget, så forventer kun mere vind.

Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!