Dato: 19. april 2011
Lejr / dag: Lejr 11 og lejr 12 / Dag 15
Pos (google): 71 02 53.9 / 26 08 21.5 (første lejr 70 58 05.6 / 27 09 08.1)(kan sætte diretke ind i Google Earth)
Distance roet: (10,7 + 41,7) 52,7 km (i alt 376,0 km)
Rotid: 8t40m (10.20 til 12.40 og 17.10 til 23.30)
Vejr: Alt stort set. Morgen sol, 4 til 6 m/s v. Formiddag sol så 8/8 lave sne og hagl. Middage sol 4/8 mellem, 8 til 10 m/s. Eftermiddag og aften 2-4 m/s s og sv. 4/8 mellem.
Bølger, formiddag 20 til 30 cm, middag 1 til 1,5 meter og 2 meter dønninger. Eftermiddag og aften, 30 til 50 cm krapbølger og 1,5-2 meter dønninger fra nv
(forklaring til ovenstående data felt kan ses her)

En dag med alle oplevelser, flot vejr, dårligt vejr, tæsk, frygt, glæde, respekt, en sand rutsjetur.
Lykkes mig at få gået en god tur i går aftens, fik læst lidt i seng kl. 22.20 sov ikke ret godt, vågnede mange gang. Op. Kl. 7 køre klar stille og roligt, skal først være ud for ende af Kjøllefjord lidt over middag hvis jeg skal følge vejrudsigten.

Klar kl. 10.20 roede stille og roligt ud af havnen, flere fiskere var ved at gøre klar. Dejligt sol og 4-6 m/s. Efter 45 min kom nogle mørke skyer ind, og det begyndte at blæse op og der kom sne og hagl lige i øjnene, tid til at teste Sandiline’s Stormhood, en kap, med hals krave og flapper man kan lukke ind foran hovedet eller om bag på, super dejligt i det vejr her. Holdt heldigvis hurtigt op igen og sol kom frem, flot vejr, i rigtig godt humør for ende af fjorde kom der flere krapbølger og det blæste lidt mere, tænkte det nok bare var lige her rundt fyret. Så holdt på, kom lige rundt første hjørne, så kunne jeg se at det var ikke bare her, blæste kraftigt op og bølgerne blev store, krapbølger over alt 1 til 1,5 meter og så kom der gamle dønninger ind en gang imellem. Fy for katten, besluttede at snu, det sagde Nicolai til Verdenspremiere på Empower det er altid i orden og det samme sagde en af officeren på Grænsestationen ”husk det altid i orden at snu”. Men jeg vurdere at vende var lige så farligt som at forsætte, jeg ville lige om Finnkjerka Fyr så måtte jeg kunne komme i land.

Blev noget af en kamp og til Jesper og Nicoali nej Empower bliver ikke ustabil selv om jeg har alt for mange kg med, var vildt glad for den, vi snakkede om vi nok skulle klare den. Rundt fyret var ikke sjovt, bølger fra alle retninger, da jeg kom fri skulle jeg så til at have surfbølger ind bagfra, samtidigt med krapbølger fra alle sider. Min Avannaq pagaj fik lov til at arbejde, hele tiden klar til støttetag når de store bølger kom. Endelig efter 40 min på overarbejde, var der et sted at komme i land. Det gik lige efter bogen. 12.20 var jeg tilbage på land, ringede hjem, samt til min kontakt i LEbesby Arne, han kontaktede den lokal politimand, fordi jeg var bage for at fiskerne skulle blive nervøse da de så jeg gik ud, kan lige så godt undgå misforståelser.

Viste ikke om jeg skulle se vejret an eller slå lejre, så gik en tur, pludselig sad der en odder (hvad jeg tror det er) og slikkede sin pels og gik rundt og snuste. Fantastisk at se, selvfølgelig havde jeg ikke mit kamera med og da jeg fik det hentet gemte den sig. Var blevet kold, så slog lejr, har tørdragt på i dag når jeg skal krydse langt. En kort tur, fik skiftet tøj, osv. Selvfølgelig kan jeg ikke få net her, så måtte ud og gå, endte med jeg ringede hjem til Niels og fik vejret, det skulle stilne af, eneste chance i lang tid for at krydse. Efter et par timer, stillende det af, jeg pakkede sammen igen og hoppede i tørdraget. Kl. 17.10 kunne jeg ro ud igen.
(Det var så her, der kom en opdatering og slette alt hvad jeg havde skrevet, jeg er træt, kl. 02.40)
Lidt krapsø ind under land, blev mere dønninger længer ude, meget bedre nu, vejrudsigten var lidt forsinket i dag åbenbart. Fantastik smukt Der er skyer over mig men ude over Nordkapp går solen ned og der står et hav af sol stripper ned, herligt at se på, hurtigruten passere langt ude. Går godt, ser også to andre både, den en passere tæt ude ved Sværholt, stopper ikke. Kommer til Sværholt, har det lidt dårligt med bare at passere, her ligger en stor tyske stilling fra Anden Verdenskrig, samt der er en del hytter og hus, hvor en hytte er åben. Men tiden er knap og dønningerne store, så roer lige forbi, øv. Ud over Sværholt bliver søen urolig igen, pludselig vælter det ud med Måger fra fjeldet og der er flere tusinde måger i luften på en gang, flot. Vil forsætte videre over de første 16 km havde tager 2,5 time. Næste fjord Porsanger blev søen lidt mere urolig og krappet. Det er ikke planke gulv, men det er nok de bedste betingelser jeg får her oppe. Jeg giver den en ordentlig skalle og roer igennem, kan holde en 7 km/t skær rigtigt godt igennem bølgerne, kommer lige en bølge skråtbag fra engang i mellem der skyller alt over. Har vinde i ryggen nu en 2-3 m/s sv. Solen forsvinder og det bliver lidt mere trist, det blæser lidt op, i det der kommer lidt flere skyer.
Ringer til Niels, for vejr, skulle holde til midnat så skulle det blæse op til 7 m/s holder på. Over Porsanger har jeg 20,4 km, holder tempoet og meget korte pauser hele vejen over, koncentreret om at holde tempoet og ro optimalt. Efter 1,5 time blæser det lidt og om bliver lidt mørkere nu vil jeg bare gerne over. Der komme en flok måger mener det er mallamut de hedder? Mere grå idet og ser dem kun til havs. De flyver helt tæt på mig kommer ind igen og igen, passere kun 1 meter fra mig. Til at blive helt svimmel af, men dejlig underholdning. Ellers har jeg set et par flokke med Tejst, lidt Lomvie og Lunder, de ligger ofte sammen en 2 til 3 stykker af hver slags. Endelig nærmer jeg mig Helnes fyr, ved at være brugt og det er lidt tusmørke nu, søen bliver igen mere urolig når jeg nærmer mig et kap, selv om jeg holder mig helt ud, dønningerne er virkelig store her. Koncentreret ikke lige nu der skal komme en bølge og vælte en, fordi jeg bliver sløset og træt.
Enderlig kommer jeg fri af Helnes fyr og kommer ind i Kamøyfjorden, vandet bliver mere stille, kan se lysende fra lufthavnen og Skalangsneset. Jeg har fået af vide af en lokal, Magnus at det er fint at komme i land ved Laukvik og der skulle være en hytte. Endelig kl. 23.30 kan jeg ro i land, det går fint, der en masse tang der tager bølgerne men desværre er det lavvandet og der en masse kampe sten langt ud, må trække kajakken ind over, går fint fordi der er maget tang på. Får ringet hjemme og begynder at bære op, er træt tingene tager bare lang tid. Får alt op til hytte, går ind og skifter tøj, fedter virkeligt. Tager en beslutning da jeg er kommet i tørt tøj, jeg ved mit tøj ikke bliver tørt i hytte, men det skulle også blæse op, helt op til 13 m/s så jeg rydder gulvet og slår telt op inde i hytten, kan lige være her. Imens spiser jeg franskbrødmader og drikker varmsaft. Endelig blev jeg færdig.
Nu sidder jeg som altid i mit telt, bare inde i en hytte og tørre mit tøj. Det blæser allerede helt vildt, ryster noget i hytten, ser ikke ud til jeg kommer videre i morgen (eller i dag klokken er mange)
Alting har bare taget lidt ekstra tid i aften, klokken er rigtig mange jeg vil i seng.
Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!