Erik B. Jørgensen i sin kajak, Panthera fra Struer Boat, til Ideen til Danmark rundt i kajak – Hurtigst muligt

Jeg har i flere år haft tankerne om ”Danmark rundt i kajak – Hurtigst muligt”. Men hver gang har jeg tænkt, at der snart ville komme en rekord på så få dage, der ville få de fleste til at nyde eventyret frem for at gå efter et rekordforsøg. De foregående år har jeg også selv prioriteret andre eventyr og prioriteret at nyde de ekspeditioner, jeg laver.

Des mere snak der kom om rekordforsøg rundt om Danmark, des mere tænkte jeg på det. Efter sommeren 2020, var der igen masser af fokus, da rekorden nu er på 18 dage.

Min sommer 2021 har længe været planlagt til “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland” hvor vi skal padle rundt i en dobbelt kajak i det sydlige Grønland såfremt Corona situationen giver mulighed for det.

Jeg skulle træne til Grønlandsekspeditionen, og corona situationen havde også fået stor indflydelse på mit arbejde og mit virke som foredragsholder. Jeg så en mulighed og ”lyst” til at påbegynde forberedelserne til ”Danmark rundt i kajak – Hurtigst muligt” i foråret 2021.

Min tanker er først og fremmest at sigte efter en rekord rundt om Danmark i kajak så hurtigt, at kun få mennesker vil prøve på at slå den fremover. Samtidig håber jeg, at flertallet af kajakroere i stedet for fokus på rekordforsøg vil nyde det eventyr, den oplevelse og bedriften i sig selv ved at padle Danmark rundt. Selvfølgelig vil jeg også gerne vise, at jeg kan slå den nuværende rekord, men jeg kan lige så godt risikere at fejle.

Det kan lyde dobbeltmoralsk at sige. at jeg vil slippe eventyret fri, at du skal nyde eventyret, når jeg selv går efter at slå rekorden. Men jeg har set, at det er sket i Sverige, hvor det ”Blå-bånd”/”Havspaddlarnasblaband” som er den svenske kystlinje i kajak, er blevet sat fri. Det skete da den finske padler Petri Sutinen i 1999 padlede Sveriges kystlinje, 2119 km på 23 dage. Et gennemsnit på 92,1 km om dagen. En så vild rekord, der har betydet at næsten ingen gider eller har fysikken til gå efter rekorden. I stedet tager folk afsted for at opleve eventyret og for at skabe deres egen rejse/eventyr, uden fokus på rekorder – tanken om rekordforsøg kommer aldrig op.

Det håber jeg, at jeg kan lykkes med for det ”Det rød-hvide bånd”.

Jeg tog beslutningen i juli 2020. Jeg ville gå efter et rekordforsøg, hvis kroppen kunne blive klar og kan holde til det. På sådan en tur skal kroppen og det mentale være klar.

Det bliver ikke en sjov tur, det bliver mange dage i ”helvede”. Et rekordforsøg for mig er at køre til grænsen, ikke over grænsen, men til grænsen. Det bliver svært. Jeg har ikke prøvet noget lignende i kajak før, så der har været mange spørgsmål undervejs. Hvor meget kan jeg holde til? Hvor mange timer kan jeg padle om dagen? Hvor lidt søvn kan jeg klare mig med?

Jeg går efter at padle Danmark rundt på 10-14 dage. Alt skal klappe og fungere for jeg kan presse mig ned på det antal dage. Men det bliver ”eventyret” i den her tur. Selv om det nok mest kommer til at handle om, hvor hårdt jeg har det, og hvor træt jeg er. Jeg skal også ramme et godt vejrvindue, og jeg gør alt det et rekordforsøg kræver.

Her kan du se lidt af min tanker om at begynde planlægningen af “Danmark rundt i kajak – Hurtigst muligt”

 


Tidsplanen/vejrvindue

Tilbage i 2020 satte jeg 1,5 måned af i min kalender i 2021 til at lave rekordforsøget. Der blev sat kryds i kalenderen fra slut april til midt juni 2021. Det skulle give en mulighed for, at jeg forhåbentlig kan starte ud i et vejrvindue med stille vejr. Det mener jeg, at det kræver for at ville det her rekordforsøg. Så ingen arbejde eller aftaler i kalenderen i den periode, jeg skal bare være klar til afgang. Et valg der også kræver nogle forretningsmæssige og økonomiske prioriteter og fravalg.

Det er så lykkes at komme afsted nu – for denne beskrivelse er først kommet ud på afgangsdagen.

Jeg har valgt foråret af flere årsager. Den åbnelyse grund er, at jeg planlægger at skulle på tur med min datter fra slut juni 2021 på “Far og datter i Vildmarken, 45 dage i Grønland”.

Det er min oplevelse at foråret kan byde på noget rigtig godt vejr. Det er en periode hvor havtemperatur og lufttemperatur er meget ens, og det giver mindre vind. Slut sommer er det helt sikkert mere varmt og behageligt, men den større forskel mellem havtemperatur og lufttemperatur, kan give en masse vind.

Det er tankerne. Så må vi om det holder stik, mens jeg er afsted. Det gjorde det ikke hele maj, sikke et vejr.

Jeg har heldigvis et par meteorologer, der hjælper mig med vejrprognoser op til og undervejs.

 


Følg med på mit rekordforsøg

Du kan følge med under resten af mit rekordforsøg. Her på min side kommer der løbende blogindlæg op, der omhandler forberedelsen. Jeg håber, at der løbende vil blive lagt billeder, video og små indslag op – det afhænger af, hvad der vil være muligt undervejs. Fokus for mig vil dog være på at padle.

Du kan se hvor jeg er under hele turen her: GPS kort!

Du kan læse mere om ”Det rød-hvide bånd” her ved ”Havkajakroerne”! (Husk at se efter ”Ruten” og ”Regler” oppe i menu-baren under ”Det rød-hvide bånd”. Hjemmeside er ikke nødvendigvis så logisk)

 


Jeg håber det er noget du også synes er sjovt at følge med i, jeg er i gang.

Erik

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 4. december 2023

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.