Uvished, Episode 6, Korpset, sæson 4, instruktør Erik B. Jørgensen og aspiranterne på vej til næste øvelse, Foto Lars E. Andreasen, TV 2

Uvished! Er der noget mere modbydeligt end ikke at kunne styre verden omkring en? Jeg kender mange, der hader at handle i uvished og mangle kontrol. Jeg hader det selv, jeg ELSKER kontrol!

Men uanset hvad vi laver i vores liv, og uanset hvor godt man passer på sig selv, så vil vi alle komme til at opleve uvished. Det er et grundvilkår i vores liv!

Det vigtigste, når man oplever uvisheden, er, om man lader stå til eller man handler. Fordi intet kommer af sig selv, det kræver handling at være i uvished.

Som Jægersoldat har jeg oplevet uvished på den ekstreme måde. Det sammen når vi stod i ødemarken to mand og alle vores hunde ved Slædepatruljen Sirius. Jeg oplever det forsat især i mit virke som eventyrer, når jeg står langt ude i vildmarken på mine mange ekspeditioner. Men uvisheden oplever jeg også i min helt normale hverdag, som jeg skal håndtere og handle i.

Det jeg har lært igennem årene er, lynhurtigt at vurdere, hvad kan jeg gøre noget ved, og hvad kan jeg ikke gøre noget ved eller påvirke. Jeg skal handle på det, jeg kan påvirke og lade det, jeg ikke kan påvirke ligge.

Nogle gange er det så ekstremt, at jeg ikke kan påvirke noget som helst, så må jeg ”nøjes” med at styre mine tanker, og bevare overtaget inde i mit lille hoved.

I afsnit 6 af Korpset, sæson 4, udsætter vi aspiranterne for endnu mere uvished, men i en tilfangetagelse, hvor aspiranterne skal motivere dem selv og håndtere uvisheden, uden de andres hjælp. Netop for at se hvordan de håndterer det.

Det oplevede jeg selv, da jeg var på kursus i overlevelse og tilfangetagelse. Efter små 3 uger på overlevelseskursus, hvor vi ikke have fået meget mad og havde levet primitivt og på flugt. Så blev vi taget til fange og skulle 36 timer i tilfangetagelse og forhør.

Som fange råder uvisheden, det er ens fangevogter, der bestemmer alt, og man skal ikke tiltrække sig unødvendig opmærksomhed. I alle de timer er det kun inde i mit hoved, jeg kan påvirke uvisheden. For mig handlede det om at tage kontrol. Jeg skulle have gode tanker og underholdes. Min vej i det var at tænke på hele mit liv. Jeg gennemgik et år ad gangen i mit liv. De første år var hurtigt overstået, men fra 4. år og op efter, blev jeg meget længe i hvert år. Jeg blev selv overrasket over, hvor meget jeg kunne grave frem. Minderne kunne få min tanker væk fra kulde, de meget ubehagelige stress-stillinger og de klø, jeg fik af fangevogterne. Min tanker kunne de ikke røre, og jeg kunne hygge mig med mine minder.

Den anden energi var forhørene, fordi når jeg var til forhør, følte jeg, at jeg kunne handle og få nye input. Selv om jeg ingen magt havde.

Uvished optræder i mange andre varianter, som jeg har håndteret på samme måde igennem mit liv. Ofte tænker jeg, det er min egen skyld, jeg er her, jeg har selv valgt det, så må jeg også komme igennem det. Det har jeg også skrevet om her/samt film:

Uvished og kaos er meget det sammen. Hvordan jeg håndterer ”kaos”, har jeg skrevet om tidligere her:

 

Uvished, Episode 6, Korpset, sæson 4, instruktør Erik B. Jørgensen, aspiranterne bliver taget til fange, Foto Lars E. Andreasen, TV 2

Hvordan skal du håndtere uvished?

Mit bedst bud er at lære at tage imod uvisheden. Lær at se hvad du kan påvirke og lade det, du ikke kan, påvirke ligge. Finde de punkter hvor du får energi i situationen eller hvor du bedst kan handle, og læg din energi der.

Der er ingen tvivl om, det også handler om at prøve en masse i livet, så du får en større værktøjskasse at trække fra, når uvisheden rammer dig. Det sammen gælder med din krop. Er du i rimelig form og får nok søvn, kan det virkelig påvirke hvor robust du er, når du oplever uvished/situation rammer dig.

Hvis du igen og igen rammer uvished og situationer, du ikke kan lide at være i, handler det også om at lære at sige nej i livet. Man skal ikke alt, og det er ok, at sige nej og farvel til ting, hvis det giver for mange negative tanker og arbejde.

Husk også at se, mit tidligere indlæg (som nævnt herover):

 

God fornøjelse med livet og uvisheden!

Erik

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 4. oktober 2023