Vores rejse videre ned i Vildtland var lige så meget en rejse i fodsporene af 1. Thuleekspedition. De har haft jagtlejrer her og bygget varder i området.

Der er meget specielt at være et sted, hvor fortiden i den grad føles så tæt på og så nærværende. Der er ikke sket mange forandringer, og der er stort set ingen mennesker overhovedet, der kommer forbi her.

1. Thuleekspedition blev ændret til en eftersøgningsekspedition.
Kort fortalt gik det galt for slædehold 1 under Danmark Ekspedition 1906-1908, de omkom.
I 1909 kom så Alabama Ekspeditionen op, for at søge efter spor og rester fra slædehold 1.
Det var Ejner Mikkelsen og Iver Iversen, der kørte på slædetur. De kom til Danmarks Fjord og fandt en varde fra slædehold 1. De tog beretningen med sig, men lagde ikke en kopi eller en beretning selv.
Da de kom retur til deres skib og rejsekammerater, var de væk. Skibet var gået ned, og der stod en hytte bygget af rester til dem.
I 1912 da 1 Thuleekspedition skal afsted. Har ingen hørt fra Ejnar Mikkelsen eller Iver Iversen i snart 2 år.
Derfor kørte 1. Thuleekspedition fra Thule over indlandsisen, til Danmarks Fjord. De finder også varden, men der er ikke nogen beskrivelser.
Så de kører op og ind i Indenpendence Fjord. De køre på nordsiden. Så de finder ikke den varde Danmark Ekspeditionen byggede da de vendte – vende varden (den besøgte vi senere på vores tur).
Nu skal de hjem over Indlandsisen.
De søger op langs et elvleje og går ind i Adams Biering Land, til Valmuedalen og Randsøen, her går de på jagt i 14 dage. Her bygger de en varde. De er lidt bekymret for spalter da de køre ud på Adam Biering gletsheren og bag om til Vildtland.
I Vildtland går de på jagt næsten en måned og Knud Rasmussen kommer sig over rygproblemer.
Her har de jagtlejr ved en stor og meget karakteristisk sten. Og de bygger Thulevarden, Jesper og jeg lige har været ved.
De besøger Navy Cliff varden, bygget af Pearyland i 1892 og 1895 (dog ikke Knud, da han ligger syg i lejren).
Efter Vildtland køre de hjem over Indlandsisen til Thule.
Deltagerne var:
* Knud Rasmussen (Dansk/grønlandsk)
* Peter Freuchen (Dansker)
* Uvedloriark (Grønlænder), 1. Thuleekspedition
* Inukitsork (Grønlænder), 1. Thuleekspedition

De har en masse andre resultater med hjem, men det må du læse om selv.
(Jeg vil gerne anbefale bøgerne. “MYSTERIET PÅ INDLANDSISEN. 1. THULE-EKSPEDITION. ORIGINALE DAGBØGER OG NYE BEREGNINGER” af Jens Christian Worm Gotfredsen og Ivan Tafteberg Jakobsen. arktiskinstitut.dk/medier-formidling/bogsalg/, hvis du er til ekspeditions historie)
Det samme med Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen, de bliver reddet efter 3 år og over 2 år alene. De kom hjem lige før Knud Rasmussen kom retur til Danmark.
(Deres i historie kan du læse om i bogen “Farlig tomandsfærd” findes også under andre titler).

Der stod Jesper og jeg igen ved Thulevarden, kendte historierne og kunne næsten mærkedem. (Se blog indlæg for et par dage siden)

Derfor elsker vi Vildtland, ud over det er så ubeskriveligt smukt her. Så er der den vildeste ekspeditionshistorie, der omgiver området her.
Jesper og jeg kørte ned igennem et elvleje, vi kendte fra 2009. Her kom vi til 1. Thuleekspeditions jagtlejr ved den store sten – se billede.
Så vildt at være her, det eneste minde var nogle sten oppe på den store sten, der så ud til der havde holdt et skind.

Turen ned igennem Vildtland, kan jeg slet ikke beskrive. Store flotte elvlejer, sø, gletsher og rå natur.
Vi gik også en fodpatrulje op på det højeste bjerg i over 1000 meter. Her fra kunne vi få en storslået udsigt over hele Vildtland.
De sidste 3 km ud, vidste vi ville blive hårde. Terrænet var barskt, og bestemt ikke hundeslæde venligt. Her måtte vi bære vores ting flere gange, køre over store sten og fire vores slæde ned af en klippe.
Men så kom vi også ud til Indenpendence Fjord. Fjorden er med sine ca. 200km længde og 30 km bredde, en ubeskrivelig stor fjord.

Her fra kørte vi kort nord på. Målet var at gå en lang fodspatrulje de næste to dage.
Vi fodrede hundene godt og efterlod dem til nogle hviledage. Så gik vi ind i Adam Biering Land, fra 0 meter og op til godt 1000 meter. Op ad skrænter, ud over sletter af sten, is og sne. Videre ned igen til Randsøen og Valmuedalen. Her fandt vi 1. Thuleekspedition Varde. Men desværre var den styrte sammen og evt indhold væk. Så vi genopbyggende den. Men vildt at være her. Her har der ikke været ret mange mennesker i historien. Vi kender til 1. Thuleekspedition og et hold geologer i 1950 på to mand.
Vi sov ved den imponerende Randsø, i Valmuedalen, der kun var isbjerge, søen var tømt på denne tid af året.
Næste dag gik vi retur, med et par toppe på vejen. Godt 45 km i det terræn over to dage, kunne mærkes i kroppen.

Vel retur ved hundene og lejren, kunne vi glædes over en masse vilde oplevelser. Men vi havde ikke fået nok af Vildtland endnu. Vi vendte slæden og kørte retur mod Vildtland. Mere om det i næste indlæg.

Erik

Indlægget er opdateret: 13. januar 2021

Alle bøger af Erik B. Jørgensen, 10 bøger om friluftsliv og ekspeditioner, både for voksne og børn.