Jeg vågnede efter en herlig nat, troede jeg skulle op kl 2 så fik en lang lur, til kl. 7, næsten uden at tænke på bjørne.

Efter en stille start med morgenmad og pakning, kunne jeg gå afsted. Der var godt nok læs på med 12 dags mad. Forhåbentlig ville det blive kort, fordi jeg ville lægge et depot når jeg havde krydset floden. Før jeg gik, havde jeg været en lille tur vest på og se, men så ikke videre godt ud. Derfor valgte jeg at gå mod øst. Heldigvis kom der en del forgreninger og øer efter en 400 meter. Her ville jeg krydse.

Jeg tog min overtræksstøvler på, super lette støvler der kan gå uden på min vandre støvler, ud over det tog jeg regnbukser og lukkede det hele sammen, ved at snørre en elastik rundt om hvert ben.

Jeg tog det først kryds det var let og ikke særligt dybt. Jeg måtte lidt mere mod øst før jeg kunne krydse igen. Så måtte jeg et godt stykke tilbage på næste ø. Så var der tre kryds tilbage, men de var noget dybere. Jeg udvalgt mig det sted der så ud til at være mest stille og lidt bredere. Jeg måtte være helt på mærkerne, fordi strømmen var kraftig og vandet gik mig til lidt over knæene. Jeg søger for at stå godt fast på et ben og staven, før jeg flytte det andet ben, stille og roligt kom jeg over. Det måtte jeg gør tre gang. Ialt fem kryds før jeg var over. Det var fantastik at være over og bonusen var jeg var helt tør. Det var ogsåmen bonus at få elastikkerne af og regnbukserne, fordi jeg svedt helt vildt.

Da jeg kom lidt op på den anden siden, var der en stejl bakke med en masse stenbunker. Her gik jeg op med 6 dags mad og fuel. Jeg gravede et godt hul ned i stenen og lage det hele der ned. Bagefter lage jeg en ordentlig bunke sten oven på, ligesom de gamle eksimoer lavede kød depoter. Det burde holde dyr ude af mit mad.

Jeg måtte have rygsæk på igen og op af de første stejle bakker, der gik ikke mange skridt før jeg synes at min rygsæk var tung. Det var en hård start op af bakkerne, der var nogle kæmpe slugter jeg måtte gå uden om. Da jeg kom op, skiftede det til vådområde med et hav af små turer, en dejlig udfordring at gå i. Heldigvis var der en del rener at se på, og jeg fandt også en redde med æg.

Efter den første time, kom jeg til et kæmpe område med stor stenblokke der lå over alt, det måtte jeg snog mig igennem og op over. Det var en hård tur og åndedrætte kørt som en blæsebæld. Igen blev det vådområde når jeg kom op. Jeg var så træt af at gå i det, at jeg søgte ned til floden. Folden var en befrielse, det var meget nemmere at gå i stenen mellem floderne, selv om jeg skulle krydse frem og tilbage og zigzag mig med floden, var det lettere og hurtigere.

Det var ikke fordi fremdriften var høj, gik ca. 2,5 km/t. Flode bød på en masse små fugle og der var mange ryper i små flokke. Sol stod højt og det var meget varmt, sved løb af mig og ned i øjene. Det var som om jeg ingen steder kom, fremdriften var virkelig langsom og jeg havde hele tiden den her føles af at gå forkert. Det er så mentalt hårdt at vide at jeg skal hele vejen tilbage igen. Nede ved floden kom der et kæmpe område med is og sne. Det var super godt at gå på, jeg kunne gå noget hurtigere, selv de steder der var vand og slusis. Da isen holdt op, holdt jeg en lang middagspause og lavede varm mad. Prøver virkelig at passe på min krop, tænker og hvert skridt. Men kroppen er allerede presset og skuldrene, synes ikke det er sjovt.

Efter pausen var der kun en lille flod, jeg prøve at holde højt og føle højdekurverne. Igen var det vådområder. Jeg søgte tilbage til den lille flod, elv. Det måtte være mine læresætning i dag. Hold lavt, det er bedre at gå ned ved floden i pilekrattet, fordi det er meget tørre og der er stier fra rener og elg. Der er elg lort over alt, fandt tre store kastestænger fra elg i dag, nogle ordentlig gevir de har. Jeg holdt mig til den lille elv, gik i kanten i stenen eller langs med i pilekrattet. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg har krydset elven indtag op og ned af kanterne og igennem pilekrattet, mens jeg snakkede eller lave lyde. Ingen grund til at rende ind i en elg eller bjørn her.

Desværre holdt elven op og blev til et vandløb i den 6 time, jeg måtte ud i vådområderne og de latterlig turer igen. Rendt ind i en kæmpe flok rener der lå og hvile sig. Pludselig rejste de sig op, de var ikke så bange, så de gik lidt væk og rundt om mig, og gik igang med at græse igen. Jeg sled mig op over vandskelligt, fandt heldigvis nogle små stier fra renerne, jeg kunne bruge. Men det hele var vådt, så min sokker var ikke tørre mere. Jeg runde de 12 km og 400 højdemeter op. Den først udsigt var skræmmende fodender var store bjerg foran mig, heldigvis var der en fin kløft, der komfrem fra sit skjul da jeg kom ned af. Jeg havde besluttet at hold lidt på endnu, men i kløften kunne jeg se at der ikke var mange lejr muligheder de næste 4 km. Så da der kom en super god lejrplads, stoppede jeg. Jeg havde klaret ca. 14 km, jeg måtte hele passe lidt på mig selv de første dage, som jeg havde lovet mig selv. Jeg skyndte mig at få de våde støvler og sokker af. Jeg vaskede sokkerne og trak i min crocs. Da telt og lejr var indrette, valgt jeg også at sætte min snubletråd og med min lydalarm det hyller med 120 dsi, fordi jeg ligge i en kløft,og der er mange dyreveksler her.

Jeg var endda så vild jeg varmede en flaske varmt vand og var ude og vaske mig og trak i nyt tøj. Noget jeg vil prøve at gøre hverdag på turen. Min fødder,fik også dennhelt store pleje, med fil, klipning af negle og massage, de skal holde til meget den kommende tid.

Jeg fik laver mad og indrettet mig. Men så kom det dårlige vejr igen og det pis regner igen. Nu skal der lades op til imorgen. Det har været en hård gang opvarming til jeg kan starte rigtig om nogle dag og gå vest. Jeg har en lille notesbog med, til at notere ting fra dagen ned i, lave huskelister, osv. Den har min kæreste været så sød at lave en masse hilsner og enkelte citater i. Det viser sig også at der er en masse hilsner fra familie og venner i den. Jeg har besluttet ikke at læse frem i den, men glæde mig til hvad der dukker op. Dog vil jeg dele nogle af de citater jeg får og kan gå og tænke over. En herlig gave at have med.

Citat fra min notes bog. Meget rammende:
“The biggest adventure you can take is to live the life of your dreams” Opera Winfrey

Erik

Dag / Lejr: 2/2
Pos: 68 56 802 / 141 52 025
Km / Km i alt: 14/14
Højde: ligger i 888 meter. Gået 400 meter op og 130 ned.
Tid gået: 0830-1640
Vejr: 12-15 grader, en del sol, føles varmer. Få høje skyer. Enkelt kort byger. Vind let, lokalt frisk. Til aften, 10 grader, pis regnvejr.

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020