Krydsning af Grønlands Indlandsis 2013, dit eventyr, ekspeditionsleder Erik B. Jørgensen, deltager Jesper Sejberg Christiansen og Kenneth Dankleff Lagstrøm, foran telt i snestorm

Krydsning af Grønlands Indlandsis 2013, dit eventyr, ekspeditionsleder Erik B. Jørgensen, deltager Jesper Sejberg Christiansen og Kenneth Dankleff Lagstrøm, foran telt i snestorm.

 

Aften gik sine stille gang, efter en gang fælles aftens mad, med tilhørende skumfiduser til at riste, Torbens surprice. Da vi lage os tidligt i soveposerne, var det med det spinkle ønske om godt vejr.

Men natten igen, hev og sled vinden og fygsneen forsat i teltene.

Som altid på min morgenrunde, var der ingen ændring i storme, på nær den var rykket 10 grader mere mod nord, bare for at sne teltene endnu mere til.

Det var en kold omgang at grave telt fri, forberede snemuren og udviden den, pulkene blev endnu en gang gravet fri og flytte. Men den kraftige vind, snefygning i kombination af det fugtige tøj, gør det ikke til en videre behagelig tur. Alle teltet hold var ved godt mod.

Der er dog ingen tvivl om at alle har fået styret deres drøm om at opleve snestorm og ekstremt vejr. Vi ved alle at hver dag der går her, skal gået ind på det sidste stykke. De sidste omkring 230 km, skal vi gerne klar på max. 7 dage, gerne 6. Det kommer til at gøre ondt, med godt.

Indtil videre er det ikke fremdrift det handler om, men at holde teltene fri og undgå flere skader på dem. Hele dagen har hvert telthold levet i deres egen lille verden. Det har været meget koldere i dag omkrig de minus 15 grader og med den vind, har soveposerne kaldt.

Der er blevet læst mange bøger, lyt og sovet. Kroppen begynder også at reagere, nu kommer kompen sig ikke mere, nu begynder den bare at blive øm af at ligge. De første 1,5 dage var godt for kroppen efter 5 hårdere dagen. Men på 3 dagen, bliver man mere og mere dvask, kroppen begynder at brokke sig over at være inaktiv. På min runde først på eftermiddagen, kunne jeg godt høre at folk har fået nok nu, men er forsat ved godt mod.

Jeg havde ringet til DMI og oraklet Holger for at høre om vejret. Vores storm skulle være aftagende, det er den ikke, men i morgen, skulle det blive godt og vinde skulle stille og roligt dreje fra nord / nordvest til syd hen over mandag og tag til. Ofte er sydlig vind mere mild. Nu håber vi på et hul i vejret i morgen, til at få gravet alt fri og komme ned ad. Des længere vi kommer ned, des mere mild ved den sydlige vind være. Men slut med langtidsplan, nu skal vi bare videre og have teltene op af sne, de er snart sneet helt ned over overfladen.

Igen må Jesper, Kenneth og Pernille lave mad, fordi jeg ændre aldrig på madhold og sammensætning, under vejrfast. Det er besværligt og et gammelt princip fra Sirius. Sidst var det mig, Søren og Torben det gik ud over. Denne gang er det ungdomstelte. De kan tag det.

Resten af dagen skal gå som hele dagen, med at holde øje med teltet, læse, lyt, sende det her via satellit telefon og sove og drømme sig til et telt der bare står stille og man kan gå ud uden at ligne en snemand efter få sekunder.

Dato: 4. maj.

Dag / Lejr: Dag 26 / Lejr 20

Pos: 66 16 40.4 / 43 27 55.3 (samme de sidste dage)

Distance / Højde: 0 km, 2470 højde meter (gået 0 højde meter op.)

Føre: ?

Vejr: minus 15 grader. Vind mellem 10 og 20 m/s fra nord /nordvest, det mest af dagen meget kraftig vind. Mest overskyet, men en lille smule sol. En masse snefygning. Det hele lidt mere i stød, men små kort perioder med stille vejr, så tror forsat på det er aftagende

Sigt: 20-200 meter.

Erik

Krydsning af Grønlands Indlandsis 2013, dit eventyr, ekspeditionsleder Erik B. Jørgensen. Søren Nielsen læser i telt under snestorm

Krydsning af Grønlands Indlandsis 2013, dit eventyr, ekspeditionsleder Erik B. Jørgensen. sender blogindlæg via Iridiumtelefon

Indlægget er opdateret: 4. januar 2022