Jeg vil sammensætte lidt om de forskellige land under Skandinavien rundt i kajak. Kort med de erfaringer jeg har, mv. Denne gang Norge.
Læs om Sverige her
Læs om Finland her

Overordnet er Norge et storslået og meget stort sted, med alt fra store kryds, store bjerge, dejlige strande, osv. Et land hvor man kan ro havkajak, uanset niveauer, alt efter om man vil ro inde i skærgården eller tag hele kysten.
Norge er et dejligt land at rejse i, der er god plads og gode forhold med hensyn til at handle, telefondækning, sprog, lejrpladser, osv.
Norge har ikke et kajakbånd som de andre (Sverige, Finland og Danmark)

Jeg vil prøve at dele det lidt op i, Nordnorge, Lofoten, Vestnorge og Sydnorge.

Nordnorge

Nordnorge fra grænsen til Rusland, Jakobselv til Tromsø. Er det mest ødeområde med mange kryds og stort vand. Noget der overraskede mig er hvor mange byer der endeligt er, med lidt planlægning er der ikke mere end 150 til 250 km mellem byerne. Så ofte kunne jeg let handle hver 4 dage. Det gør livet meget letter.

Når det er sagt, er det stort vand, der er ofte strækninger hvor landgang kun er mulig hver 2-4 km. Hvor klipperne går direkte ned i vandet og der er mange fjorder og sunde der skal krydses.

Så for at ro der, bør man have et godt niveau samt styr på vejrudsigter, osv. og vejret kan ændre sig hurtigt.
Så man er meget alene, hvis der sker noget.

Men det er et område jeg personligt synes er meget flot på grund af hvor stort det hele er. Men der er også mange kryds, åbne områder. Samt her chance for hvaler er størst. Samt mange fuglefjeld og havfugle.

Et område jeg vil anbefale hvis man roer pænt langt hver dag og har god tid. Men ikke hvis man tager små ture, osv. Fordi så bliver det hele meget ens.

Lofoten

Fra Tromsø til Bodø passere man Lofoten, er eldorado for kajakker, fisker, osv. Her kan man letter lave lidt kortere ture rundt blandt øerne, men det kræver stadig et vis niveau. Fordi der er meget strøm og tidevand i området. Samt vejret er forsat meget omskiftligt. Men man kan også finde læ rundt omkring, hvis man har en uge til tur.

Her er blandet andet Lofoten Kajak hvis man vil have hjælpe eller på deres ture.

Samt der er hvert år er Arctic SeaKayak Race.

Igen et område men mange fuglefjelde, havørne og fisk.

Vestnorge

Har jeg valgt går fra Bodø til Stavanger et kæmpe område der byder på alt. Dejlig skærgård områder med små herlige øer, for alle niveauer til åben kyststrækninger med skær, store bølger og ingen landgangs muligheder.

Der er idyl som ved “Havnomaden” til et af de vildeste områder i Norge Stad.

Så der er mange gode muligheder for en uge til to uger i dejlig skærgård, fjorder, til det store vand. Men forsat er der mange mindre kryds og områder hvor man ikke kan komme i land.

Sydnorge

Fra Stavanger til Lindesnes Fyr er det meget åbent og kan være barsk, men steder der er lodret klipper og meget åbent. Men fra Lindesnes til Svindesund grænse til Sverige. Blev jeg virkelig overrasket over en fantastiks skærgård. Der er mange hytter, osv. men der er mange fine lejrpladser og perle at ro rundt i mellem. Det er let at komme der op og ro ud, igen for alle niveauer her. Et over ses sted.

Norge Generelt

Folk:

Nordmænd er meget hjælpsomme, men jeg kom ikke i snak med så mange, hvis man ikke opsøger det selv. Hvis jeg var inde og handle kommer folk ikke hen og snakker, min mening om det, er at folk er van til folk tager på tur, for at være alene og hygge sig. Så folk vil ikke trænge sig på. Hvis man gerne vil snakke med mange, skal man nok sætte et flag på sin kajak.

Men dem jeg var i snak med, var meget gæstfri og hjælpsomme, fik så meget hjælp af dem jeg havde kontakt med.

 

Mad og handelsmuligheder:

Selv i de mindst byer er der ofte en købmand, hvor jeg kunne købe det meste. Selvfølgelig til lidt højre priser. Men synes generelt det var let at få fat i mad. Brændstof til brænder er lettest i Nordnorge, hvor de har gas og renset benzin. I det sydlig er det svære, der skal man i speciel butikker, så jeg brugte meste 98 oktan benzin.

Men speciel butikker som butikker med kajakudstyr er der meget få af. Husk godt med vand om sommeren, der er vand mange steder, men er du ude i skærgården, er det godt at have med til 2-4 dage. Som alt andet tænk fremad.

 

Telefondækning:

Jeg var virkelig chokeret over hvor god dækning der er i Norge, jeg havde et norsk telefonkort fra Chess, men man skal være bosat i Norge for at få det. Jeg fik det igennem en kammerat. Men på hele turen havde jeg dækning, hvis jeg kikkede på min telefon før jeg roede i land, få gang måtte jeg tag næste vig. Få gange måtte jeg ud og gå lidt op af fjeldet for at få data signal. Med lidt omtanke, er der telefondækning hele turen. Virkelig flot. Så min satellit telefon fik jeg ikke brug for.

 

Vejrmeldinger:

Vejr var igen let at få fat i, hvis man har en smartphone, jeg brugte yr.no som har prognoser der er super at bruge. Tidevann til tide vande da der er op til 3 meter i forskel. Samt Aeroweather til aktuelt vejr.

Men det har jeg lavet et indlæg om tidligere ”Apps til kajak

 

Information:

Information kan være lidt svær at finde, men der er flere kajak udlejer og kursus virksomheder langs kysten, som kan hjælpe. Samt kajakklubber.

Det bedst jeg brugte var at finde andre hjemmeside, bøger, osv. med folk som havde roet den Norske kyst eller del der af, det var en stor hjælp som:

Efter min tur
  • Anders Thygesen, (Norsk / dansk, skriver på engelsk) roede ikke hele kysten, kørt uden om Stad og sluttede hjemme, 3000 km

Kommende ture

  •  Fra 57° til 71° i kajakk, (norsk) En kommende tur i 2012 fra Lindesnes til Nordkapp

De Norske los bøger 1-7, er også en ok hjælp. Men jeg kunne ikke bruge det meget på turen, men de har gode data og tidevand, strøm, osv. Men aboslut ikke nødvendigt at have med i kajakken. Kan lånes på biblioteket.
Samt Lars Verket har skrevet en del kajak guide bøger, kan ses her, har ikke selv læst dem, men hørt godt om dem.
Ellers er det meste sund fornuft og tænke fremad.

Det er svært at skrive mere generelt om så stort et land, men det er et fantastik land at rejse i. Som jeg altid siger Eventyret starter i din baghave, så se på dine færdigheder og find din baghave at tage på tur i.

Erik

P.S. har du beretninger og materiale du mener høre til her, link til det i kommentaren eller send det til mig.

Indlægget er opdateret: 26. november 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!