Ren, The Brooks Range Mountains

Dagen startet som så mange af de sidste dag i tæt tåge. Først forskrækkede jeg en rentyr, da jeg gik ud af teltet.

Sigten var ned på 50-100 meter, derfor var det frem med kompasset. Det glæder om at bruge kompasset ofte, fordi terrænet er helt ens og der var mange små bakker, så hele terrænet bugtede sig. Bliver altid overrasket over hvor hurtigt jeg kommer ud af kurs.

Stille og roligt klarede det op og jeg kunne få lidt tøj af, dog var vinden kold. Vinden tog stille og roligt til, des mere det klarede op og solen kom frem, des mere vind.

Terrænet er meget ens her, går på en slags slette, det går op og ned. Generelt er der lidt tuer og lidt buske, en del bullet terræn, men rimeligt godt at gå i. Der er meget få områder med rigtige buske eller småtræer.

Alt det gør at tempoet er højt. Tror også jeg er i rimelig vild gåform for tiden. Da jeg måde tre pause og knækbrød. Sagde min GPS pludselig den ikke kunne læse mit kort. Ud med batterier og tænde igen. Det ændret intet.

Jeg undre mig lidt, plejer at køre. Kan låse en gang i mellem, men har aldrig været noget med læsning af kort. Er der noget er det ud med batterierne, så køre det igen.

Min undre, gik til panik og over i raseri, da jeg opdagede at min Garmin GPSmap 62st havde smidt alle min waypoint, lejrpladser, spor, rute, kort sagt alt min planlægning og de sidste 56 dags data.
Har brugt min GPS en del år nu, har aldrig været noget. Nu kommer det mest mærkelige. Mit kort over Alaska er pludselig blevet meget mere detaljeret ikke meget, men når jeg er inde på “800 meter” er alle små vandløb pludselig på.
Godt jeg også har depoter og vitale positioner i min lille bog, og reserve gps.

Jeg hader, hader, hader teknik problemer. Øv Garmin, nu skal jeg taste alle lejrpladser ind manuelt når jeg kommer hjem, for ikke at tænke på alle de waypoint jeg har mistet. Håber virkelig de ligger gemt på mini SDkortet, ved et mirakel når jeg kommer hjem. Øv!

Jeg gik videre, om det var fordi jeg tænkte på min GPS eller jeg bare gled ved jeg ikke, fordi pludselig sagde det plast og jeg lå på en lille tue, midt mellem en masse buske, kæmpede for ikke at ryge mere ned i det okkerfarvet vand. Altså ud over hele min højre arm.

Jeg var på vej igennem et vådområde, men en masse buske, højt græs. Hvor jeg opper fra tue til tue, for at undgå for meget vand i støvlerne.
Da vandet var dybest gled jeg og tabte konkurrencen om tueen til den buske der stod midt på den. For ikke at glide i vandet med begge fødder, lagde jeg mig frem over, så jeg ramte med knæende ned i tueen. Bump sagde det, da jeg lande uden vand i støvlerne. Sådan Erik, lige ind til rygsækkens vægt ramt mig og jeg gled ud til siden. Højre hånd og underarm forsvandt i mundret og det okkerfarvet vand.

Jeg gik mig kæmpe op og hoppede ud af det hele, uden flere uheld. Der gik dog en time inden der kom rentvand. Kunne stort set ikke vaske okker af min højre arm, der var helt sat til i den her blanding af mudder og klister. Utroligt så meget farve der var i.

De sidste timer gik overraskede godt, det blev lidt mere bumpet, men jeg holdt tempo. Gik lidt ekstra for at finde vand. Men over 20 km igen, vildt også når jeg er fuldt lastet med tønde og ekstra mad.

Super god da. Igen en del rener, en tro jeg var dens makker, først 30 meter fra mig, gik det op for den, at der var noget galt. Så var der panik, der blev godt nok løbet igennem væk. Så en ørn igen og en del ryper fordelt over det hele. Faktisk går jagttiden ind på dem i morgen, regner dog ikke med at skyde nogen, vil forsat heller have billeder.

Nu ligger jeg i lejr på en lille top i høj solen, vinden prøver dog at blæse mig væk.

Erik

Dag / Lejr: 57/48
Pos: 20 67 56.936 / 155 28.387
Km / Km i alt: 20,4 / 739,3 km fra grænsen (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftlinjer, går i praksis noget mere.
Højde: ligger i 824. Gik fra 962, har været op og ned to gange
Tid gået: 08.20-15.45
Vejr: morgen 5-8 grader, overskyet og tæt tåge 50-100 meter sigt, vindstille. Stille opklaring til. 12-20 grader, høj sol, lidt skyer, frisk til hård vind fra sydøst.

 

 

 

Rengevir, landskab, The Brooks Range Mountains

Erik B. Jørgensen, mudder, Alaska

Tuer, vandre, udfordringer, Alaska

Samarbejdspartner Alaska på tværs

 

Indlægget er opdateret: 10. december 2020