Vi var fornuftige igår og gik tidligt i seng, for at stå op klokke 6. Det er sjældent på denne tur vi er stået op samtidigt. Vi fik far og pakket. Det var heldigvis ikke regn. Der er lige frem nogle bidt små blå prikker på himmel, mellem de høje tykke skyer.
Lidt i 8 kunne vi padle afsted. Grunden til den “tidlige” afgang, var et vejret. Vejrudsigten livede mere og mere vind hen over dagen. Den anden fordel, var vi ville have medstrøm det første stykke.
Det var som altid flot, idag var det især de lave skyer, der lå og skar klipperne over i to.
Desværre blev den en lidt langsom tur ud af den smalle fjord arm, fordi vi fik en let modvind, som gjorde jeg ikke kunne mærke medstrømmen.
Heldigvis sket der lidt små ting. Vi så en sæl og en havørn.
Vel ude af den lille fjord arm, skulle vi forsat ud mod havet. Vinde lagde sig og vi fik en højere hastighed.
Målet var at nå til den lille bygd Ammassivik, med ca. 30 indbygger.
Som altid så er dagen pludselig over, og vi kunne padle ind på en stenstrand, ca. 600 øst for Ammassivik, så vi lå puden anden side af en bjerg, så vi ikke kunne se eller gener nogen.
Vi fik slået lejr og sad og nød frokosten. Jeg ville lige undersøge hvor når den lille butik ville lukke. Pludselig sålegænger der stod 10-14 i Google og klokken var 13.32. Så vi skyndt os at hoppe i regntøjet pg få en rygsæk på ryggen. Vi nåede frem godt 10 minutter før lukke tid.
Vi fik handler lidt ting, lidt brød og frostpizza, jeg skal varme over brænderen i aften.
Vi var ude lige som de lukkede. Det var en overraskende fin butik. Stor ros til bestyrerne af butikken.
Vi gik en lille runde i den lille bygd. Vi så dem gamle kirke. De nye solceller ved elværket, de mange forladte bygninger og flere rigtig fine kartoffelmarker. Et fint lille besøg.
Så kunne vi ellers gå hjem igen. Sørme om det pludseligt ikke klarede lidt op. Så ud med vores dragter, regntøj, mv. og tørre.

Ammassivik / Sletten

Navnet betyder “stedet-hvor-man-fanger-ammassaat” og området var meget populært at flytte til i slutningen af 1800-tallet. Faktisk så populært at der var bekymring for overbefolkning i slutningen af 1800-tallet, hvorefter man skulle bede om tilladelse fra et grønlandsk medlem af Forstanderskabet (en paarsisoq) for at få lov til a bosætte sig i området. Der ses idag et værksted indrettet i det tidligere skolekapel fra 1896, den tidligere KGH butik og kontor fra 1922 der idag er privat ejet samt ustedsbestyrerens bolig også fra 1922. Endelig er der den fredningsværdige kirke fra 1923.
Skrevet af Mikkel Ring Jørgensen.
Vi kender hinanden privat fra Grønland af, og fra fælles interesser. Mikkel har bl.a. været medforfatter til en officiel historiebog udgivet af Grønlands Selvstyre, og har skrevet mange andre materialer beregnet til undervisning og formidling generelt. Mikkel brugte den første del af sit voksne liv med at rejse til Grønland på et personligt eventyr der varede flere år, hvor han oplevede mange sider af samfundet og naturen. Han var derudover den eneste dansker der studerede bl.a. inuitkultur, arktisk arkæologi og det grønlandske sprog på Grønlands Universitet. Mikkel er i dag uddannet på både universitetet, seminariet og konservatoriet i Danmark med forskellige uddannelser, og arbejder i Jylland med uddannelse og udvikling.
Turdata:
Dato: 20. juli
Dag: 29
Lejr: 23
——
Kajak
Km, kajak: 21,0 km
Km, kajak, ialt: 335,5 km
Afgang: 07.48
Ankomst: 12.36
——
Vejr: Overskyet, med høj tykke skyer. Skimtede solen og blå himmel meget kort. Enkelt dryb/regn. 8-12 grader. Vindstille til let vind fra sydvest.

Indlægget er opdateret: 20. juli 2021