BERINGSHAVET, VI GJORDE DET!

Tine: 3220,5 km er tilbagelagt i kajakken de seneste 78 dage fra Yukons 2 udspring i Canada (både Atlin og Bennett), herefter 1.400 km gennem Canada, og så hele vejen på tværs af Alaska ud til Beringshavet mod vest. En vandretur på den berømte Chilkoot Trail, blev det også til.
Det har været en fantastisk rejse, der har budt på natur og dyreliv i verdensklasse, en vanvittig og spændende guldfeber historik, mødet med en masse inspirerende mennesker, vildmarks kultur på godt og ondt og ikke mindst mange gode og uforglemmelige timer sammen, bare os to. Sikken et Eventyr.
Vi kunne efter mange slidsomme timer endelig trække kajakken på land for bare få timer siden og få det klamme kajaktøj af for sidste gang i denne omgang.
Turens sidste etape var at padle ud til Beringshavet, og så de 20 km tilbage opstrøms til byen Emmonak, som vi skal rejse ud fra.
Vi havde i går orienteret os om tidevandet hos en af de lokale, og det skulle være højvande ca. klokken 9 om morgenen, så det passede perfekt med, at vi kunne tage de sidste 25 km mod havet sammen med tidevandet, hvis vejret var fornuftigt.
I lejren i aftes satte Erik pinde op ved breden, for lige at få bekræftet, at tidevandsbevægelsen passede med kl. 9. Men det gjorde det bare ikke, det var nærmere omkring midnat. Vi lå ude i næsten ingenting, og der var ingen at spørge.
Vi fik sendt via satelliterne sendt en besked til Eriks gode ven og trofaste støtte Niels, så der lå en morgenhilsen til os med de “officielle” tidevands tider. Og det var ikke højvande kl. 9, men derimod kl. 12.55. Det var noget møg.
Vi havde tre muligheder.
Vi kunne vente med at padle afsted til frokost, og så drage nytte af tidevand ud og det meste af vejen tilbage til Emmonak, men sen aftenankomst.
Vi kunne vente til i morgen og stå endnu tidligere op, håbe på godt vejr, så vi fik hjælp af tidevandet opstrøms.
Eller vi kunne tage af sted i morges som planlagt og padle medstrøms og mod tidevand ud til havet, og modstrøms OG mod tidevand tilbage til Emmonak.
Vi tog det hårdeste valg, pakkede sammen med ekstra snacks i handskerummet, og stak afsted kl. 9 i morges. Det fugtige tøj kunne tages på for forhåbentlig sidste gang.
Jeg var da lidt spændt, dette kæmpe projekt kunne færdiggøres inden dagen var omme.
Skulle man udpege de bedste strækninger at padle på Yukon, havde denne strækning ikke været i blandt. Det har altså ikke være turens mest naturskønne terræn at padle i i dag.
Vi kom ind forbi Emmonak by, kom fint videre der ud af. Det gav et lille sug i maven, da havet kunne anes i horisonten efter et par timer. De sidste kilometer føltes meget lange. Målet var at komme i land på den lille ø, der ligger i udmundingen af/indsejlingen til Yukon med et lille sømærke/lysmarkering.
Den mudrede bred gav et sidste minde om de mange tons silt, vi har været omgivet af hele sommeren. Målet var nået, fedt!
De næste 6 timer tilbage var bare hårdt slid, mod strøm og tidevand kæmpede vi os de 20 km tilbage til Emmonak. De sidste kilometer fandt vi et lille bitte sideløb 6-10 meter bredt, med lidt mindre strøm.
Vel ankommet til Emmonak er vi så klar på at komme i soveposerne…på underlag med huller i, vi har givet fortabt og tager i stedet de natlige oppustninger.
Der venter en masse praktik omkring vores egen og grej transport ud herfra. Det må vi tage i morgen.
God nat fra de trætte Yukon padlere,
Tine

Tak for denne gang

Tak for du var med på vores fantastiske tur ned ad Yukon River. Det er fedt at vide, du er med derude. Vi takker af for denne tur/ekspedition og den daglige blog.
De næste dage skal vi have styr på en masse praktik omkring transporten ud herfra, og så har vi forhåbentlig mulighed for lidt små ekstra eventyr, før vi flyver hjemad den 7. sep. Jeg regner med vi laver et indlæg, hvor du kan læse om de sidste uger herovre.
Ellers kommer der som altid, gode råd, fif og anmeldelser fra turen på bloggen, det næste lange stykke tid.

Tak til alle vores samarbejdspartner, som du er herunder. Det er en fornøjelse at være på tur, med godt grej.

Ellers skal der lyde en kæmpe tak til:
– Niels og Claus for at hjælpe med det tekniske
– Til Yukon Chris fra Tyskland, med din hjælp har det været en ekstra fornøjelse
– Til svigermor Lone for at passe på hjemmet og ordne bøger.

Vil du hjælpe mig/os

Skulle du have overskud kan du hjælpe på mange forskellige måder. Noget jeg vil sætte stor pris på.

Blog: Har du nydt at læse med, ville det være super fedt med en kommentar eller mail, hvad du synes om den måde vi har skrevet på, ris som ros, skriv lige her under.
Hvis du har lyst til at høre nyt fra mig, så tilmeld dig endelig mit nyhedsbrev på bloggen.

Facebook “Komud”: Synes du, det er fedt, det jeg går og laver, så gå ind og synes godt om “Komud” på Facebook Her lægger jeg nye blogindlæg op, billeder og meget andet. Selv om det er en lille ting, betyder det mig meget for mig at se du er med her også. Del meget gerne min Facebook side, indlæg eller billeder.

Foredrag: Kunne du tænke dig at høre mit foredrag om vores tur, så vil det være en stor hjælp, hvis du vil anbefale mig i dit nærområde, på biblioteket, lokale foreninger, klubber, en personaleklub, eller hvor du ved, der er foredrag nær dig.

Hurtigst muligt når vi er hjemme lægger jeg en beskrivelse og billeder om vores tur og foredraget, der kan henvise til. Jeg kan love det bliver godt, vi har så mange flere oplevelser og billeder at dele, vi ikke har haft plads til.

Bøger: Savner du mere eventyr, så kan du købe mine 4 andre bøger på min shop, bl.a. “Alaska på tværs” om mine strabadser for 2 år siden lidt nordligere her i Alaska.
Og ja der kommer også en bog om denne tur, den er nok klar tidligst om halvandet år. Forinden kommer jeg med en bog om “Far og datter i Vildmarken”, om alle Karens og mine ture og erfaringer.

Igen tak for du ville være med, håber du vil sprede rygte om “Kom ud” og mig, der er plads til endnu flere, der følger med.
Erik

Dag/lejr: 78/67 Slut/mål Emmonak
Km/km ialt: 3220,5 km padlet til Beringshavet, 3240,8 km ialt med retur til Emmonak (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 0 ved havet, nu 7 meters højde og væk fra vandet.
Vejr: 11-18 grader. Masser af lave skyer, enkelte huller til skyer højre oppe. Svag til kortvarig frisk vind. Overordnet en dejlig stille dag.
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

21 Comments on “BERINGSHAVET, VI GJORDE DET!”

 1. Kære Tove, tusind tak for din hilsen, dejligt at høre, at du har haft lyst til at følge med, tak.
  Vi kunne komme ud fra sidste by, Emmonak, med fly. Der er små flere jævnligt, og med tre flyvninger endte vi i Fairbanks. Vi havde stort set al vores bagage med os ud, så det koster lidt ekstra med de mange kilo.
  Kajakken endte vi med at få ud med fragt, det har været et lidt mere omfattende og dyrere projekt, men nu skulle den gerne være godt på vej med søfragt.
  Vi er stadig i Alaska, men tager hjem nu og glæder os til at komme hjem 🙂
  Yep, regner med at vi ses til frokost inden længe – glæder mig til at se jer.
  Kh Tine

 2. Kære Tine,
  stort tillykke med at I har nået målet – hvor er det bare sejt! Det har været en fornøjelse at følge med i jeres tur – glæder mig meget til at se dig og høre flere detaljer…
  KH Mette

 3. Hej, tak for at måtte kigge med. Det har været god “dagdrømmerunderholdning”. Jeg synes bloggen er god og velskrevet.
  Tillykke til jer for at have gennemført!

 4. Hej Erik og Tine

  Tak for en fantastisk tur, der er så fedt at kunne følge jer dag for dag, selv om hverdagens stress og jag gør at man misser en dag eller to, så er det fedt at kunne gå de missede dage tilbage og få samlet op på turen igen 🙂
  For mig personligt er det fedt at læse om jeres grej og test af samme, hele planlægnings delen med transport, mad osv. der er altid noget man kan bruge til planlægning af ens egen tur 🙂
  Denne fantastiske tur I lige har været på gør jo nok også at man må til endnu et foredrag med Erik ( måske Tine deltager på denne fordrags tur 🙂 )
  Godt tur hjem

 5. Kære Tine og Erik,

  Stort til lykke for vel gennemført tur og med Eriks grundige planlægning har jeg aldrig tvivlet på gennemførelsen af turen. Imponerende har det været, at I har formået at bruge tid på at holde interesserede opdateret på jeres oplevelser undervejs. Det har været spændende.

  Forfatteren og Grønlandsfareren Vagn Lundbye døde forleden. Han skrev engang, at hvis folk i almindelighed udsatte sig for lidt mere, så ville de også have større fantasi og margin, end det er tilfældet. Verden ville i mere end én forstand se anderledes ud, så sandt som den eneste revolution, som i virkeligheden kan tænkes, er den at folk begynder at bruge deres sanser igen. Det vil sige, stræber lidt mindre og søger lidt mere.

  I har så sandelig søgt udfordringen, fået så mange oplevelser og vi er mange der ser frem til et kommende foredrag med billeder og alle ”røverhistorierne”.

  Rigtig god tur hjemad.
  Hilsen,
  Torben BS.

 6. Kære Tine og Erik.
  Stort tillykke med den gennemførte tur. Det har været særdeles spændende at følge jer hver dag. Fortsat god “ferie” og god hjemrejse.

 7. Hej Tine & Erik
  Det har været en fornøjelse, hver dag at kunne følge jeres eventyr. Jeg er selv en ihærdig globetrotter, og har læst jeres blog med stor interesse. Når man laver det samme hver dag, som i jeres eventyr var at ro i kajak, så kan det være svært at få det til at lyde spændende i tre måneder.. Men det har i formået at gøre.. Hvert lille indslag på bloggen har været spændende. Og det med at i begge beskriver dagens hændelser ud fra eget synspunkt, er en super god idé… Jeg ved hvor svært det kan være, at få overskud til at skrive efter en lang og hård dag i felten, men det har i formået…. Kommer til at savne jeres små historier, men glæder mig så til gengæld til at møde jer begge heroppe i Aalborg til et brag af et foredrag… Tak fordi jeg måtte følge jeres eventyr.

  De bedste hilsner,
  Søren Simonsen

 8. Kære Tine

  Stort til lykke herfra med jeres præstation. Jeg har fulgt jer hen over sommeren og det har været meget spændende at følge jer, både i stort og småt. Er lidt nysgerrig på hvordan I får jer fragtet videre med al jeres udstyr.
  Ser frem til at se dig igen i København, måske til næste TDC 2.0 frokost 🙂

  Kærlig hilsen
  Tove

 9. Tak for de daglige opdateringer.

  Jeg ved, hvor lang tid det tager at skrive, men det er fedt at følge med i og guld værd bagefter. Livets gang resulterede i, at jeg ikke fik læst alle dagene, men så har jeg jo bare mulighed for at læse dem senere.

  Jeg kunne godt lide at få hvert jeres, for ingen oplever sådan en tur ens. Meget givende, så gør det igen, når I skal afsted næste gang.

  Mvh.

  Carsten Rohde

 10. Hej Tine og Erik.

  Så fedt i er noget frem og dejligt at følge jer dagligt. Glæder mig til billeder og foredrag.
  Nyd det nu; den sidste tid. Hverdagen kan hurtigt komme. Tak for jeres fortræffelige måde at skrive på. Har set frem til at læse nyt hver morgen.

 11. Tillykke!!!! Det er fantastik at realisere drømmen og nå i mål! (Tror ikke nogen af os har tvivlet på det…)

  Det har været en fornøjelse at følge med her på bloggen – det har været som om jeg, sådan lidt “ved siden af” har været med på hele turen (og jeg mærker ligefrem et lille “tomrum” – kommer til at savne jer… Lyser måske mærkeligt, men det ér altså sådan jeg har det).

  Selv er jeg ikke typen med “udlængsel og rejselyst” til fjerne egne – men jeg elsker at læse om andre der har været afsted – så jeg har nydt bloggen og ser frem til at der kommer (flere) bøger 🙂

  Jeg har været glad for at høre fra jer begge undervejs. Og at i har turdet fortælle om nogle af de lidt sværere ting..

  Jeg håber at der kommer lidt information om/beskrivelse af hvad i har haft med af udstyr (også personligt udstyr hver især) – både det i har haft glæde af, det der ikke virkede så godt og de “luksus” ting, der viste sig at være en glæde i hverdagen..

  Og jeg vil klart gerne høre et foredrag om denne tur og vil gerne gøre lidt reklame..

  Nyd den sidste del af eventyret og rigtig god hjemrejse, når i når dertil 🙂

 12. Tillykke, det er utroligt sejt.
  Og tak for mange timers god underholdning med den daglige opdatering, den kommer jeg til at savne.

 13. Hej Tine og Erik
  I skriver ”Vi gjorde det ” selvfølgelig gjorde i det. Det tror jeg ingen har været i tvivl om! Flot gjort ! Vild og lang tur i har taget. Stort tillykke med det.
  Hvor har i dog oplevet meget, hvor er i heldige 🙂
  Det har som sædvanligt være hyggeligt hver morgen at læse dagens blog.
  I har skrevet godt hver dag og på en god måde med historie og fakta om stederne i kom igennem.
  Det med at være på så lang og udfordrerne tur som par, har i klaret godt. Tydeligt i hver i sær har måtte gå på nogle kompromiser 🙂
  Sideløbende har jeg de sidste uger læst ”Alaska på tværs” Så Erik ,den skal du sgu også lige have stor ros for her. Fed bog!
  God tur hjem og håber den sidste logistik går nogenlunde glat.
  Hilsen Klaus Zahle

 14. Øv, så kommer der ikke flere skønne beretninger fra jer i denne omgang. Det har ellers været den daglige vitaminpille.

  I ønskes en god tur hjem, og så glæder jeg mig til at se en masse fotos 🙂

  Hilsen
  Lars Gram

 15. Kære Tine or Erik,
  Sådan – respekt! Det var en lang ekspedition.
  Det har været super godt at følge jer på ekspeditionen – mange gode timer foran skærmen er gået med at læse jeres daglige beretninger og opdateringer.
  Fortsat god arbejdslyst de kommende dage med oprydning, pakning osv inden I kan flyve ud og hjem mod Danmark.
  God og sikker rejse.
  De bedste hilsner
  Torben

 16. Sådan dejligt at I har nået målet og det virker til I har haft en fantastisk tur ???? Glæder mig til at hører mere.

 17. Tillykke! Godt gået, sikke en bedrift – og tak for spændende og underholdende læsning 🙂

 18. Kæmpe tillykke – det er super sejt!!! Det har været spændende at følge med 🙂 Nyd fornemmelsen af det velgennemførte eventyr mens I stadig er 100% i det!

 19. Tillykke med BERINGSHAVET i to!!!
  Jeg har fulgt jeres tur, og været glad for de mange fine opdateringer – nu ved jeg lidt mere om Alaskas små fattige byer og store natur :))
  Knus og godt roet og gået!
  Simon

 20. Kæmpe tillykke!!! Super sejt 🙂 Det har været spændende at følge med. Nyd fornemmelsen af det gennemførte eventyr mens I stadig er 100% i det!

 21. Tillykke – I har nået jeres mål – I er bare så seje!
  Fantastisk at få lov at følge med på jeres tur her – det har været rigtig spændende at følge med hver dag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *