Så det tid til endnu et land fra Skandinavien rundt i kajak. Den gang vores nabo Sverige.
Læs om Norges kyst her
Læs om Finland her

Sverige er også et fantastisk land med alt fra åbne stykker til det lækreste skærgård. Sverige er noget mere befolket end Norge og jeg mødte langt flere både, hytter, mv. Der er mange steder man kan ro, uanset niveauer. Samt hele kysten kræver ikke helt de samme færdigheder som den Norske kyst. Men som altid skal alt roes med omtanke, der kan også være bølger og hård vind de mærkeligst steder. Igen er det let at handle med lidt omtanke, men der skal medbringes vand til nogle dage, fordi ude i skærgården er der ikke vand, så jeg roede med ca. 4 dags mad og vand i gennemsnit.

Hvis man vil ro den Svenske kyst i havkajak, kan man erhverve det ”blå bånd”, en anerkendelse men nogle små regler, som den Danske at man skal klare sig selv. Folkene bag det ”Blå bånd” er yderst hjælpsomme og deres hjemmeside har et hav af information og alt findes på Svensk og Engelsk, se mere her Havspaddlarnasblaband.

Jeg vil prøve at dele Sverige op i 3 stykker, Vestsverige, Sydsverige og Østsverige.

Vestsverige

Har jeg sat fra grænsen mellem Norge og Sverige, Svinesund til Malmø. Start forgår inde ved det den gamle Svinesund broen, her er en vej helt ned til vandet. De første stykke forgår i lækre skærgård, men hvis man går forlangt ind er det meget lavvandet. Men kort tid efter bliver det mere åbent og det gør at det første stykke har ry for at kan have meget dårligt vejr, fordi Danmark skærmer først fra Göteborg. Hvis man roer det ”Blå bånd” er det tilladt at ro af kanaler der er sluse fri som Sote kanal i Bohuslän.

Fra Göteborg er forsat åbent og før Kullen kommer der to store kryds hvis man ikke vil ro langt ind i to bugte Laholmsbukten ca. 22 km og Skälderviken ca. 16 km. Eller samlet ca. 42 km.

Herfra går det ind i Øresund ned til Helsingborg, hele vejen ned til Malmø er det flad kyst, men forsat åbent.

En flot kyst, men nogle spændende stykker hvis det er dårligt vejr. Generelt er det let at komme i land og rimeligt med lejrpladser. Noget af kysten er noget stenet med runde kampsten, så der skal man lede lidt mere efter pladser.

Sydsverige

Fra Malmø tll Stockholm. Er forholdsvis åben kyst. Den sydlige kyst er store sandstrande, med klitter bag og grantræer. Det gør kysten er meget ens. I sommer tiden, vrimler der med badegæster også nudister.

Fra Kalmar området kommer der lidt mere Skærgård op mod Stockholm.

Selv ude for Stockholm er der ikke overvældene meget trafik, selvfølgelig kunne jeg se der var mere, men slet ikke som forventet.

Østlige Sverige

Fra Stockholm til Haparanda. Variere meget fra åbne kyst strækninger til flot skærgård. Men forsat med en del kryds og åbne stykker hvis man ikke vil langt ind. Men der er rigtig mange perler rundt omkring.

Sverige Generelt

Folk:

Svenskerne er som Nordmændene meget hjælpsomme og hyggelige at være samme med. Igen mødte jeg ikke så mange når jeg roede godt ude i skærgården eller krydsede. Men jeg var inviteret ind nogle få steder ved virkelig flinke mennesker. Igen var der ikke mange kajakker der stopper når jeg mødte dem.

 

Mad og handelsmuligheder:

Med lidt planlægning er det let at handle, uden at skulle langt ind til byerne. Men proviant til 4 dage og vand, kan der let planlægges til næste by. Tingene er billege og butikkerne har et stort udvalg.

 

Telefondækning:

Der var god dækning i Sverige også med data. Brugt 3 netværk, da jeg kan bruge mit Dansk simkort, i Sverige til Danske takster. Men opleve et svagere signal især i det Østligesverige end jeg havde forventet, havde mange dage med meget dårlig datadækning. Faktisk var Norge bedre dækket. Men igen altid telefoner dækning, med lidt planlægning.

 

Vejrmeldinger:

Som i Norge var vejrmeldinger lette at få fat i. Jeg havde en smartphone, jeg brugte forsat yr.no, i Sverige som har prognoser der er super at bruge, var de bedst jeg fandt i Sverige. Tidevand var der ikke noget af. Samt Aeroweather til aktuelt vejr.

Men det har jeg lavet et indlæg om tidligere ”Apps til kajak

 

Information:

Det er super let at få en masse information om den Svenske kyst, fordi Havspaddlarnasblaband har super information på deres hjemmeside.
Her kan man se alle der har gennemført det ”Blå bånd” igennem tider og om der er en hjemmeside. Så der er masser af inspiration.

 

Kan kun sige at Sverige også var fantastisk at ro, jeg vil vurdere at det er et letter land at ro end Norge og Danmark, selv om Danmark er korter er  det mere åbent og mere vind påvirket. Sverige kan man ro meget sikkert og konservativ hvis man har tid, til den længere distance.

God tur

Erik

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022

Skandinavien rundt i kajak, bog, køb her!