Oppusteligt underlag, er en vidunderlig ting, da de isolere godt og man ligger godt. Men når de punkter, en sjælende gang, så er gode råd dyre når det er koldt. Min erfaring er at oppustelige underlag, holder godt, men på længer vinter ekspeditioner, har de det med at punkter af iskrystaller og hårdt brug, pak snor der skær sig ned i, nåle, mange timers brug, m.v.

De små lappegrejs poser der følger med er gode, men når man tør lime i en gryde og lægger det på underlaget vil man se at limen bliver kold for hurtigt i bunden af et koldt telt.

Løsningen er, at man stadig gør lime blød ved at lægge limen i en gryde med varmt vand, herfra virker brugsanvisningen ikke mere.

Jeg tager min jern ske (medbring ALTID en jern ske kan bruges til mange ting). Her lægger jeg lappen som jeg har klippet til, med lim siden opad, her lægger jeg så den mængde lim jeg skal bruge. Lime bliver hurtig for kold, så men nu har man lap og lim klar, så kan man holde skeen ind over brænder så den bliver varm og limen smelter ud på lappen (pas på skeen ikke bliver så varm at lap og lim brænder).

Når limen er blød igen kan man lægge lappen på hullet, og presse til med den varme ske, hvis limen igen bliver for kold, hvilke ofte sker, varmes skeen igen, og sættes oven på lappen, varmen vil blød gøre limen, under lappen igen, så den sidder 100%.

Her efter er det tid til at sove godt igen.

Skal dog nævnes at hullerne kan være meget svære at finde, min erfaring er at bukke underlaget sammen med luft i og mærke efter med læberne og lytte hele underlaget igennem, tager lang tid, men virker.

På lange vinter ekspeditioner over en måned, vil jeg finde andre underlag, da det er surt at lappe underlag mange gang, giver for mange natter på et fladt underlag.

Læs mere om underlag her Underlag på vinterfjeldet og Ligge underlags sikring

Held og lykke

Erik

 

 

Relateret indlæg

Indlægget er opdateret: 11. januar 2022