Tine: Det er nu 51 dage siden, vi skubbede kajakken i vandet for aller første gang, meget langt væk herfra, faktisk mere end 2.000 km ad flodvejen her fra.

Selvfølgelig er der ikke to dage, der er ens – ude som hjemme, er vi sjældent bekendt med, hvad dagen bringer. Alligevel er der en del ting her hos os i disse måneder, der er blevet vores dagligdag og daglige rutiner. Vi har faktisk helt bevidst søgt efter, at der er nogle rutiner, nogle rammer og nogle roller, vi begge kan forholde os til og har det fint med. Det giver os noget mental ro på dele af dagen, og der er rigeligt med ting og valg, vi løbende skal forholde os til i løbet af en dag på floden.

Vi starter typisk dagen lige omkring kl. 05 om morgenen. Det lyder tidligt, men her er tid bare et “begreb”, der blot er med til at sætte lidt struktur på dagen. Vi har prøvet os lidt frem i forhold til, hvad der passede os og dagen på floden, og har nu over længere tid haft en god rytme med at starte kl 5.

Vi spiser morgenmad, drikker the og får kogt vand, så vores 3 x 1 liters termokander igen er fyldte til at tage med.
Vi pakker vores personlige ting sammen inde i teltet, og skifter til kajaktøj. Erik er først ude og begynder at pakke fællesting, mens jeg bliver færdig inde og pakker vores underlag sammen og lukker teltet. Vi hjælpes ad med at pakke teltet sammen.

Vi har hver vores pakrum i kajakken, hvor vi selv pakker vores ting. Vi gør hver vores dækstaske og cockpit klar med de ting, der kan være brug for i løbet af dagen. Det fælles pakrum pakkes, og taskerne/poserne til dækket pakkes færdig og spændes på.
Ekstra pagajer gøres fast til kajakken, og teltpladsen tjekkes for glemte ting. Efter typisk 2 timer er vi klar til at gå på vandet. I dag havde vi sovet ved Tanana og havde ikke fuld lejr oppe, og var ude på 1,5 time.

Når vi er gået på vandet, har vi som udgangspunkt en rytme, hvor vi holder pause efter hver effektiv time padlet. Hver anden pause er på land, så vi kan tisse af og strække ben. I land stoppet bliver dog lagt, når der er behov og terrænet er til det – næsten altid oftere end hver anden time.
For første gang på turen skete det i dag, at vi glemte en pause. Vi plejer ellers altid en af os at trænge til mad/drikke eller tisse af.

Frokost holdes efter typisk 4 timer, vi spiser frysetørret mad og har en termokande hver til mad og frokost the. Den første måned var vi næsten altid i land og spise og drikke en kop the. De sidste uger har der bare været flere myg, så vi har typisk gjort maden klar til at trække på land (det frysetørrede mad skal blot have varmt vand, og så trække i 10-15 min), hoppet i kajakken igen og spist på vandet. Enkelte gange har vi siddet i kajakken og gjort det hele klar, hvis myggene har været slemme og forholdene på floden har været ok.

Vi forventer at padle 6-7 timer effektivt, så vi er typisk på vandet i cirka 8-9 timer om dagen. Rigtig mange af dagene har der været eksempelvis historiske steder, vi er stoppet ind ved, et lille bysamfund, en fisker vi stopper kort og taler med. Vejret, træthed i kroppene eller måske bare en god camp kan ændre lidt på tiden i kajakken, men ellers er mønsteret nogenlunde ens. Er der brug for at finde solbriller, skifte hovedbeklædning, kigge kort og alle de andre småting, så gøres det bare løbende – det er det gode ved, at være to i kajakken, så der altid er en der kan padle, hvis der er brug for det.

De mange timer i kajakken bruges selvfølgelig på at kigge på den helt fantastiske natur, og på at snakke om det, vi ser og ind imellem tage billeder. Vi ser på hvordan vandet kontinuerligt udfordrer landskabet, ser nuancerne i landskabet, og selvfølgelig på udkig efter dyr og fugle, der helt sikkert ind imellem er omkring os, men som kan være svære at få øje på.

Erik hører en del podcast, jeg hører podcast ind i mellem men nyder også bare at være i mine egne tanker.
I dag var der over raskende stille, og blot enkelte fugle omkring os. En hvidhoved ørn passerede, og jeg så en bæver, der sad i solen men gled i vandet, inden jeg nåede at pege den ud til Erik.

Vi skal i løbet af dagen finde vand til mad og drikke, da vandet i selve Yukon floden er fyldt med silt, og vil være noget af et projekt og hård for udstyret at rense. Vi tager det typisk fra en lille bæk eller elv, der kommer fra bjergene.
I går passerede vi masser af små gode bække, i dag var dem vi passerede ikke så indbydende. Sidst på dagen fandt vi en lille elv, vi kunne padle ind i og tage vandet direkte ved siden af os.

Først på eftermiddagen tager vi en vurdering af, hvor meget energi og lyst, der er tilbage. Det er kun sjældent, at der er et bestemmelsessted, vi gerne vil nå. Vi kan eksempelvis aftale, at vi tager en time til, og så begynder vi at kigge efter lejrplads. Vi har haft relativt let ved at finde en lejrplads, dog har de været meget svingende i standart. Vi er glade for at campere på øerne ude i floden.

I dag var det anderledes. I dag er første gang, at der blot har været enkelte egnede lejrpladser i løbet af dagen. Vi vil næsten altid kunne komme i land og lave en nødlejr, men de gode lejrpladser, har været sparsomme. Årsagen er, at her er ret højvande nu, og oven i det regnede det en del i nat. De vanlige sand og stenbanker på øerne ligger under vand, og der er stort set ingen bredde på flodbrederne. Vi kan også se, at det er højvande, da der også er mere træ/flere stammer i vandet, højvandet har hentet noget af drivtømmeret ud i floden igen, eller træer der er strandede har nu igen fået så meget vand og opdrift, at de igen er flydende. Vi begyndte at kigge kl 14, og først 45 min. senere, fandt vi et sted. Nu er vi på en stor ø med den fineste lejr.

Vi går i land, får kajakken gjort fast/trukket lidt ind, beslutter hvor teltet skal stå. Det første, vi gør, er, at tage posen med teltet, der ligger på toppen af kajakken, og får slået telt op ved fælles hjælp. Så tømmer vi kajakken for det, vi skal bruge. Vi tager mad til aften/morgen/frokost og snackpose til dagen efter. Vi har så lidt mad i selve lejren som muligt pga. duft. I kajakken er det meste mad frysetørret og dermed vacumpakket og lugtfrit. De andre ting ligger i plastposer nede i tillukkede pakposer i tillukkede pakluger i kajakken. Alt sammen fordi vi er i bjørneland.

I lejren skal der lægges solceller ud, sættes elektrisk hegn (også kaldet bjørnehegn) op, der skal gøres klar til at rense vand. Vi tager kajaktøj af og lægger til tørre, pakker vores egne ting ud. Det tager en times tid fra vi går i land.

De fleste dage er der en eller anden form for primitiv klatvask eller fugtserviet-afvaskning.
Vi bruger en del tid på at skrive dagbog, læse om/forberede os på morgendagen og gøre blog klar. Vi har hjemmefra samlet rigtig meget information, og de steder vi passerer, og har fundet endnu mere herovre. Nogle dage får vi strukket lidt ud/let yoga, andre dage slapper vi af i teltet. Vi hygger os med the, snacks og lidt senere aftensmad. Vi prøver at få tid til at læse lidt, og der bliver kogt vand til thermokanderne, inden vi er tilbage i soveposen omkring kl 21 – det lykkes ind imellem. Måske der læses eller snakkes lidt, men vi er som regel ret trætte og soveklar. Det lader til, at vi har brug for lidt mere søvn, end vi har hjemme, for de efterfølgende knap 8 timer går det som regel godt med at sove.

En dag er gået, og vi glæder os til den næste.
Tine

Dag/lejr: 51/44
Km/km ialt: 59,9/2120,0 km padlet (vandret af Chilkoot Trail 64,7 km)
Højde vi ligger i: 59 meter
Vejr: 13-24 grader. En stille morgen, ingen vind, en del højde tynde skyer. I løbet af dagen opklaring og sol, lidt mindre skyer. Svag til let vind fra skiftende retninger. Flot dag.
Pos: Se under ”GPS-kort”, for at følge vores rute.

Samarbejdspartner, Yukon River

Indlægget er opdateret: 10. december 2020

Bog Yukon River, bog af Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen