Grizzlybjørn, telt

Tankerne kan godt gå på, hvor tæt jeg kan komme en bjørn, uden der sker noget. Ikke at jeg har planer om at opsøge det, tvært imod. Jeg har et par gange været inde på 10 meter af en isbjørn, men der har været hunde. Uden hunde er det 20 meter. Her på turen er det en 50 meter på land til en Grizzlybjørn.

Her til morgen kom den grænse så noget tættere, uden hverken jeg eller bjørnen, vidste det. Jeg var langt væk i drømme land, da mit instinkt vækkede mig. Jeg hørte et par tunge skridt i det, jeg vågner. Samtidigt med jeg griber efter revolveren lyder et kæmpe fnys og galoperende lyd, der forsvinder.

Alt i mens jeg råber op og sidder klar. Så snart jeg er klar over situation, lyner jeg teltet op og går ud med bjørnespray og revolver, det er tusmørke og intet at se.
Ud over de kraftige bjørnespor 2 meter fra teltet. Så kan vi snakke om usynlig nær, nær, nærkontakt.

Jeg gik i seng og sov videre, underligt nok sov jeg med det samme igen.

Da jeg stod op klokken 7 og kikkede nærmere på sporene, kunne jeg se, at bjørnen var kommet ned langs floden. Skridtene jeg vågnede ved var ned af en lille sandbakke til teltet.

Det passer med, at bjørnen har set raften her, det må være her den fnyser, fordi her fra er sporene fuldstændig fræst op, der er godt nok blevet startet og løbet ind i landet.

Sikke en oplevelse at tænke på, mens jeg padlede afsted igen. Igen var himlen fyldt med skyer i alle højder og terrænet og farverne var lige så fantastik som igår. Når den lave efterårssol står ind på alt dette, er det så fantastisk.

Jeg havde så meget at se på, mens jeg hyggede mig der nedad. Floden er blevet bredere, den er mange steder mellem 50-100 meter bred, men mange steder er der meget lavvandet.

Jeg så oven i købet en gammel hytte ved den første biflod, mens laksene hoppede rundt.

Igen i dag har der været mange laks. En af dem hoppede lige ved siden af mig, jeg fik et kæmpe chock, da plasket nærmeste sprøjtede vand ind på mig.

I dag dukkede de døde laks op i vandet. Har set en del, så giver det mening med alle de mågeflokke.

Så også 3 grizzlybjørne igennem dagen, alle nær floden. Den første så jeg meget kort. Den anden løb væk. Den sidste blev, da den var ved at spise laks, den gik lige 10 meter op og så mig an. Herligt syn.

Jeg fik også øje på et skellethoved fra en elg, med gevir. Gik i land og så på det, var helt sikkert fra en jagt, på den måde det lå og alt andet var væk. Desværre var geviret ikke ret pænt.

Ellers var der som altid ørne, islom, gæs og småfugle.

De sidste 2,5 time blev hårdere. Først fik jeg en ordentlig regnbyge og kraftig vind. Vinden hev og sled i mig resten af dagen. Flere steder blæste jeg tilbage, hvis jeg ikke padlede mod strømmen.

Derfor gjorde det ikke så meget da jeg slog lejr. Fandt ikke verdens bedste lejrplads, her er jævnt, men alt er smurt ind i fint jord.

Endnu en herlig dag, jeg er så lykkelig over den her fine afslutning på turen. Noatak River giver mig en masse ekstra oplevelser.

Erik

Dag / Lejr: 66/57
Pos: 20 67 53.669 / 160 47.341
Km / Km i alt: 61,3 / 362,6 km padlet, tracket med GPS.
Vandret 785,3 fra grænsen til Noatak River (+ 54,5 km ud til start). Alt i grove luftlinjer, gik i praksis noget mere.
Højde: ligger i 135 meter. Startede i dag fra 192 meter.
Tid padlet:
Vejr: 8-15 grader. En del skyer i alle højder hele dag, lidt sol. Let vind. Fra eftermiddagen af kraftige bygger frisk til hård vind fra sydvest.

 

 

Grizzlybjørn, teltet

Mørk himmel, Noatak River

Erik B. Jørgensen, regntøj, packraft, Noatak River

Mørk, flot himmel, Noatak River, Alaska

Efterårs farver, Noatak River

Grizzlybjørn, Noatak River

Død, laks, Noatak River

Elg gevir, Alaska

Samarbejdspartner Alaska på tværs

Indlægget er opdateret: 10. december 2020